2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAberație legislativă: Pus să plătească 5.300 de lei la CAS, pentru că a avut un venit de doi lei

Aberație legislativă: Pus să plătească 5.300 de lei la CAS, pentru că a avut un venit de doi lei

Un craiovean imobilizat la pat a câștigat definitiv în instanță împotriva unei decizii a CAS. Acesta a fost pus să plătească 5.300 de lei către Casa de Asigurări de Sănătate, pentru că ar fi încasat un venit anual de doi lei. Aflați în cele ce urmează cum a câștigat omul în instanță și care este răspunsul CAS Dolj.

Un craiovean și familia sa au trăit un coșmar. Deși grav bolnav, imobilizat la pat, cu deficiențe grave de vorbire în urma unui accident cerebral, dar și cu o pensie de invaliditate de numai 350 de lei, bărbatului i-a venit acasă decizie de impunere de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj prin care i se spunea în 2012 că nu i se cuveneau medicamentele compensate în proporție de 90% în anul 2011, din cauza unui venit din dobânzi în cuantum de doi lei, pe care l-ar fi înregistrat bărbatul pe tot parcursul anului 2011. CAS Dolj a considerat că omului nu i se cuvenea compensarea medicamentelor în proporție de 90% și, din cauza acelui venit de doi lei pe an, ar fi trebuit să i se compenseze doar 50% din costul medicamentelor. Diferența de 40%, în cuantum calculat de CAS la suma de 5.300 de lei, urma să îi fie imputată bolnavului.
Legislația prevede că pensionarii cu pensii reduse beneficiază de compensare de 90% la medicamente dacă nu înregistrează alte venituri.
CAS a încercat să recupereze sumele în instanță, iar familia bărbatului s-a adresat instanței cu o întâmpinare la Judecătoria Craiova. În primă instanță, craioveanul a pierdut procesul, dar a făcut recurs. Pe 19.06.2015, instanța s-a pronunțat în acest caz, dându-i câștig de cauză bărbatului și schimbând radical soluția primei instanțe de fond. Tribunalul Dolj a respins cererea de chemare în judecată a CAS Dolj, ca fiind neîntemeiată. Soluția dată în acest dosar cu numărul 1099/215/2014 a rămas definitivă. „Stupizenia acestui venit de doi lei este sancționată, să zic, de CAS, și omul acesta, deși se află într-o stare precară de sănătate, deși are un handicap sever, deși este la pat și netransportabil, a fost acționat în judecată pe o cerere cu valoare redusă. El a avut un copil la studii și îi trimitea copilului niște bani din pensia lui modică de 350 de lei. Tot operând cu cardul, la finele anului s-a adunat acolo o rămășiță de doi lei, care s-a considerat venit. Printr-o metodă originală, CAS Dolj a ajuns să îi rețină acestui om, printr-o decizie, nici mai mult, nici mai puțin decât 5.300 de lei. În intenția lor draconică de a strânge cât mai mulți bani la sistemul sanitar, cei de la CAS nu s-au mai uitat la sursa acelui venit de doi lei. Pentru o astfel de chestiune ar putea să fie puși miniștri de finanțe, care să facă din doi lei fix 5.300 de lei“, a explicat avocatul Cristian Săvulescu, apărătorul craioveanului.

Cum a fost posibil să câștige pensionarul în instanță

Deși motivarea instanței nu a fost publicată încă, craioveanul a câștigat la Tribunalul Dolj pe baza faptului că era înregistrată ca persoană cu handicap, din spusele avocatului. Potrivit legii, persoanele cu handicap beneficiază de compensare 100% la medicamente. Astfel, CAS Dolj nu ar fi trebuit să îi calculeze debite de 5.300 de lei pentru venituri de doi lei, din moment ce legea îi dădea din start gratuitate omului. Avocatul Cristian Săvulescu susține că „omul a picat victima unui sistem «de caracatiță», în care nu scapi în nici un fel de executare“.

ANAF intră în schemă

Astfel de debite calculate pensionarilor care au avut venituri modice sunt recuperate prin intermediul Fiscului. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a confirmat pentru CAS că persoana în cauză avusese o dobândă de doi lei pe an, de la bancă. Practic, oamenii sunt prinși într-un cerc vicios. „Omul când vede scrisoare de la ANAF, somație, decizie de impunere și după aceea o formă de executare silită, atunci nici nu mai stă să se gândească prea mult de unde a plecat debitul, cât de bine e calculat și automat se ajunge în situația ca sute de pensionari, în disperare de cauză, se duc ca să își achite aceste datorii fabricate pe genunchi, se împrumută la bănci ca să plătească restanțele. Băncile respective îi aservesc și le blochează pensiile ori de câte ori întârzie cu plata“, a explicat avocatul.
Săvulescu a precizat că nu este prima dată când un cetățean câștigă în Craiova împotriva CAS într-o speță similară, dar a arătat că sunt mult mai multe cazurile de acest gen câștigate de pensionari la Cluj și București.

Cum motivează CAS calcularea celor 5.300 de lei

În Dolj există și alte cazuri ca al bărbatului bolnav la care s-a încercat executarea silită pentru venituri de doi lei. CAS susține că unde-i lege nu-i tocmeală. Nu contează dacă o persoană a avut alte venituri de 1,2 lei pe lângă pensie, dacă a avut astfel de venituri, atunci nu a putut beneficia de compensare de 90% la medicamente, ci doar de 50% din preț. Se verifică bazele de date după CNP-urile asiguraților și dacă acele persoane apar cu venituri la FISC, atunci ele trebuie să restituie diferența de preț a medicamentelor suportată de stat, de la compensare de 90%, la 50%.
Purtătoarea de cuvânt a CAS Dolj, Cristina Mândreci, a explicat cum s-a ajuns ca de la venituri modice de doi lei să se stabilească sume de restituit de către persoana respectivă de 5.300 de lei: „Există Hotărârea de Guvern nr. 186/2009 care stabilește programul pentru compensarea medicamentelor 90% pentru persoanele care realizează venituri lunare numai din pensii sub 700 de lei. Aceasta înseamnă că orice venit în plus, oricât de mare sau de mic ar fi el, înregistrat la ANAF, face ca persoana respectivă să nu mai beneficieze de compensarea aceea de 90%, cu atât mai mult că persoanele respective trebuia să dea o declarație la medicul prescriptor că nu mai au alte venituri. Legislația nu prevede un cuantum al venitului, ci spune clar că acele persoane nu trebuie să realizeze alte venituri“.
Singura soluție pentru persoanele cu venituri mici pe lângă pensia modică de 700 de lei pe lună ar fi aceea ca la nivel central să se scoată această prevedere legislativă sau să se modifice, astfel încât oamenii să fie puși la plată doar dacă înregistrează un anumit cuantum al veniturilor.
Reprezentanta CAS a confirmat că, dacă persoana avea un handicap, atunci într-adevăr i s-ar fi cuvenit o compensare de 100% la medicamente (adică nu trebuia să plătească vreun ban), dar bolnavul ar fi trebuit să meargă la CAS și să înregistreze acel certificat de persoană cu handicap.

Se pregătește amnistierea unor sume de plată către CAS

Statul pregătește amnistierea unor persoane care au căzut în adevărate capcane legislative și care sunt nevoite să plătească sume uriașe la CAS sau la Fisc, pentru venituri modice obținute. GdS a adresat o serie de întrebări și Fiscului local pe această temă. Veți afla din GdS zilele viitoare cum sunt obligați anumiți români să plătească o contribuție la sănătate chiar mai mare decât venitul încasat efectiv. Care sunt categoriile sociale care ar putea fi amnistiate și în ce stadiu este legea veți afla într-un alt articol, care va fi publicat zilele viitoare în GdS.

Cum puteți evita să plătiți din urmă medicamentele compensate

Purtătoarea de cuvânt a CAS Dolj, Cristina Mândreci, a precizat că în luna în care dobanda bancară se capitalizează, atunci pensionarii aflați în situațiile de mai sus nu trebuie să obțină rețetă compensată cu 90%. Potrivit reprezentantei CAS Dolj, dacă dobânda bancară este obținută în orice altă lună în afara celei în care persoana obține rețeta compensată, atunci se consideră reală declarația pe propria răspundere a pensionarului respectiv că nu are alte venituri în afara pensiei, în luna în care obține rețeta. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS