Chitanțe fără ștampilă și antet, acordarea celui de-al treisprezecelea salariu, încasări necuvenite pentru consumul de gaze de la proprietarii care au coloană separată, refuzul de a prezenta documente inspectorilor din cadrul primăriei veniți în control sunt doar unele nereguli descoperite de proprietari, dar și de inspectorii de la Primăria Craiova la Asociația de Proprietari nr. 14 Romanescu.
Asociația nr. 14 Romanescu din cartierul 1 Mai din Craiova este printre asociațiile cu cele mai mari datorii către furnizori. Numai la SC Termo figurează cu o restanță de 1.521.130 de lei plus penalități. Proprietarii spun că ei nu au văzut niciodată listele de plată afișate, că nu știu cât au de plată și nu știu ce datorii și penalități au. „Eu am mari probleme cu cei de la asociație. Prima dată mi-au oprit banii pe gaze. Eu sunt separat cu gazele, iar cei de la asociație îmi opreau și la paușal. Noi nu avem niciodată liste de plată afișate ca să știm ce avem de achitat. Dacă dădeam 300 de lei, îi lua pe toți și îmi dădea o chitanță fără ștampilă, fără semnătură, chitanță falsă. În 2013, m-au dat în judecată pentru datoriile din 2010. Atunci instanța m-a obligat să plătesc în tranșe. În privința datoriilor, nici nu știu dacă din ce am plătit mi s-a stins datoria și cât mai am de plată. Nici nu știu cum a stabilit expertul suma dacă nu sunt documente. Dacă ceri la asociație spun că nu le au, dar pentru instanță fac acte false și le depun la dosar. Am descoperit că nu mă scădeau cu ajutorul pentru încălzirea locuinței, deși eu beneficiam de acest ajutor. Sunt trecută la întreținere cu sume foarte mari, în condițiile în care sunt separat cu gazele și nu am apă caldă din 2010“, se plânge Ana Stoica, proprietară în blocul S 19.
Proprietarii nu știu ce se întâmplă la asociație
Locatarii habar nu au că din banii plătiți de ei, reprezentanții lor, dar și cei angajați la asociație își dau prime și chiar și cel de-al treisprezecelea salariu. „Eu sunt proprietar în Asociația nr. 14 și locuiesc la blocul S 7. Nu știu cine este președinte, un domn gras, dar nu știu cum îl cheamă. Nu știu că avem datorii. Plătesc la casieră. Ea încasează. Cei de la asociație nu sunt brutali cu noi. Totdeauna vorbesc bine. Nu știu ce se întâmplă în asociație și nici ce să spun nu știu“, spune Gheorghița Crețu, o proprietară.
Nici inspectorii de la primărie nu au avut acces la documentele din Asociația nr. 14 Romanescu atunci când au mers în control. Ioana Mitruț, contabila asociației, a declarat inspectorilor primăriei: „Am dat actele fără proces-verbal la ANAF și Poliție și urmează cercetări“.
„Inspectorii noștri au fost în control și nu li s-au dat documentele. Cei de la asociație susțin că au fost ridicate de către ANAF, dar nu au nici o probă. La această asociație nu există liste de plată, proprietarii sunt dați în judecată și la dosar se depun documente făcute pe genunchi. Este una dintre asociațiile din Craiova care are mari datorii către furnizori. Ei au restanțe și își dau prime și cel de-al treisprezecelea salariu. Nu au administrator. Fostul administrator, Tatian Vasile, spune că este casier. Contabila Ioana Mitruț întocmește toate actele din asociație. Președintele nu este niciodată prezent“, a precizat Sorin Tudor, șef Serviciu Control și Monitorizare Asociații de proprietari din cadrul Primăriei Craiova.
ANAF verifică și asociațiile de proprietari
Reprezentanții Adminis-trației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Dolj spun că pot face verificări la asociațiile de proprietari, atunci când aceste organisme nu-și plătesc contribuţiile sociale obligatorii. „Noi putem face verificări și la asociațiile de proprietari cu privire la modul de constituire și plată a impozitelor și taxelor către bugetul asigurărilor sociale de stat, ceea ce s-a întâmplat, probabil, și la această asociație. În privința documentelor care se ridică de la sediul oricărei unități, precizez că se încheie un proces-verbal“, a declarat Tudor Mihăiță, reprezentant AJFP Dolj
Documentele se ridică cu proces-verbal
La rândul lor, reprezentanții poliției precizează: „În cadrul serviciului nostru există un dosar în cercetare pentru comiterea infracțiunii de înșelăciune, în care sunt vizați angajați și reprezentanți ai Asociației nr. 14 Romanescu. Dacă s-au ridicat documente de la sediul acestei asociații, cu siguranță există un document justificativ. De obicei nu se ridică acte în original, prin urmare trebuie să existe un proces-verbal pe care cei din asociație ar fi trebuit să-l arate inspectorilor primăriei“, a precizat comisarul-șef Laurențiu Gulin, șef Birou Serviciul de Investigarea Criminalității Economice din cadrul poliţiei judeţene.
„La Asociația nr. 14 se muncește legal“
În ciuda tuturor acuzelor, reprezentanții Asociației nr. 14 Romanescu din cartierul 1 Mai sunt de altă părere. „Asociația de locatari nr. 14 trăiește după lege. Plătește contribuțiile, impozitele la stat. Plătește furnizori în fiecare zi. Are contracte încheiate legal cu toți salariații. Chitanțierele sunt înregistrate, numerotate și ținută evidența pe fișa de magazie a formularelor cu regim special, în ordinea emiterii lor. Toate sumele încasate și plătite se regăsesc în Registrul de casă. Există o disciplină financiară. ANAF-ul a ajuns în urma sesizărilor făcute de personalul de specialitate de la primărie, care face sesizări preferențial. Listele de plată nu există din diferite motive. Datorii la furnizori sunt, dar și guvernul are. Sunt datorii istorice care sunt provocate prin toleranța excesivă a furnizorilor la indicații politice. Noi le-am făcut adrese să se îndrepte împotriva celor vinovați. Nu avem administrator, avem un președinte. El spune că și-a dat demisia, dar și-a luat salariul luna aceasta. S-au luat prime. Eu le-am plătit pe bază de acte. Aici se muncește legal. Proprietarii sunt nemulțumiți că-i dăm în judecată“, a explicat Tatian Vasile, reprezentant asociație.
Nu aveau dreptul la al 13-lea salariu
Ion Pătrulescu, președintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari Craiova, a precizat că la asociațiile cu datorii se interzice premierea angajaților. „La asociațiile de proprietari nu se poate acorda cel de-al treisprezecelea salariu decât dacă s-a votat în Adunarea Generală. Comitetul nu poate decide singur acordarea acestui salariu. În plus, prin HCL nr. 363/2013 se spune că se interzice premierea angajaților asociațiilor de proprietari, dacă asociația are datorii la furnizorii de utilități“, a spus Ion Pătrulescu.