4.8 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjZilnic se lucrează la marcajele de pe Transalpina

Zilnic se lucrează la marcajele de pe Transalpina

Transalpina este preferata şoferilor pe timp de vară (Foto: Eugen Măruţă)
Transalpina este preferata şoferilor pe timp de vară (Foto: Eugen Măruţă)

Drumarii efectuează zilnic marcaje pe cea mai înaltă şosea din România, Transalpina. Potrivit lui Sabin Cornoiu, şeful Serviciului Public al Salvamont Gorj, lucrările au fost îngreunate de starea vremii. La cota 2.000 chiar a fost înregistrată lapoviţă zilele trecute.
„Există zilnic echipe de lucrători, dar, bineînţeles, lumea trebuie să înţeleagă că se lucrează pe munte. Vremea nu a fost cea mai bună, a plouat mult, la 2.000 de metri chiar a fost lapoviţă, dar constructorii lucrează. Au montat parapet pe tronsoanele şoselei, este marcată şoseaua cu galben, care arată că este încă în lucru. Ne dorim ca toate aceste lucrări să se termine cât mai repede şi să se deschidă oficial Transalpina, deşi, în acest moment, toate maşinile circulă pe ea fără nici un fel de problemă. Sunt turişti foarte mulţi, ne bucură acest lucru. A fost vremea rea, dar au fost sute de maşini zilnic pe Transalpina“, a precizat Sabin Cornoiu, directorul Serviciului Judeţean Salvamont Gorj.

Se marchează şi traseele turistice

Salvamontişii participă, la rândul lor, la marcarea traseelor turistice din întreaga regiune a Munţilor Parâng. În fiecare zi, zeci de voluntari şi salvamontişti participă la acţiunile de marcare a traseelor care sunt folosite intens de turişti. Marcarea va avea în vedere un sistem unic în România, prin folosirea exactă a coordonatelor GPS, astfel încât să fie uşurate acţiunile de salvare.
„Şi acţiunea de marcaj pe traseele turistice a început. Zilnic avem la 20-25 de oameni, minimum zece salvatori montani, restul sunt voluntari veniţi din întreaga ţară, pentru că Munţii Parâng sunt cei mai frumoşi din România şi iată că iubitorii vin să ajute. Vom monta în final 50-60 de stâlpi de marcaj, vom implementa acel sistem unic în România, de marcaj prin coordonatele GPS, astfel încât să ştim unde se întâmplă eventualele accidente pe munţi. Sperăm ca în decurs de zece zile să terminăm aceste marcaje de munte“, a mai spus Sabin Cornoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS