4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSituație critică la SCJU Craiova: Nici un candidat pentru posturile de la Secția de Oncologie

Situație critică la SCJU Craiova: Nici un candidat pentru posturile de la Secția de Oncologie

Secția de Oncologie a SCJU Craiova funcționează cu doi medici. Se pare că situația  va rămâne la fel, pentru că nimeni nu s-a prezentat la concursul organizat recent  pentru două posturi noi. (Foto: Arhiva GdS)
Secția de Oncologie a SCJU Craiova funcționează cu doi medici. Se pare că situația
va rămâne la fel, pentru că nimeni nu s-a prezentat la concursul organizat recent
pentru două posturi noi. (Foto: Arhiva GdS)

Secția Clinică Oncologie medicală a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Craiova continuă să se afle într-o situație critică. Asta, pentru că nici un post din cele două scoase la concurs de unitate, pentru secția amintită, nu a prezentat interes pentru vreun medic.
„E un fenomen din cauza faptului că oncologia medicală, în ultima perioadă, s-a dezvoltat foarte mult în partea privată. Au apărut clinicile care au spitalizare de zi și probabil că plata este mult mai bună decât în spitale. Pentru acest motiv, chiar în urmă cu două luni, doi medici care erau la noi și-au dat demisia și au plecat. Dar trebuie să conștientizăm, atât noi, cât și cei din mediul privat, că toate urgențele care se adresează într-un spital se internează în clinica de oncologie“, a explicat managerul SCJU Craiova, Bogdan Fănuță, prezent la emisiunea „Factualitate“, la Alege TV.

„Am cerut suspendarea liniei de gardă“

Acesta a explicat că este deja imposibil ca de secția de oncologie, care are 60 de paturi, să se mai ocupe doar medicii care o fac acum. „Suntem cu doi medici, domnul profesor Bădulescu și doamna doctor Luiza Pârvulescu pe 60 de paturi. Am cerut Ministerului Sănătății să ne reducă aceste paturi, pentru că doi medici nu pot face față la 60 de bolnavi. Am cerut și suspendarea liniei de gardă, din aceleași motive. În același timp, suntem în discuții cu Direcția de Sănătate Publică, să vedem cum reușim să asigurăm o linie de gardă la nivel de județ. Fie că vor fi medici de la Spitalul nr. 2 care vor veni să facă gardă în Spitalul 1, fie se va înființa o linie de gardă în cadrul Spitalului nr. 2 care să preia toate cazurile respective. Pe lângă Oncologie, în Spitalul nr. 2 există și specialitatea hematologie și s-ar putea combina cele două pentru a asigura această linie de gardă. Deocamdată sunt discuții, să vedem exact cum se va concretiza acest lucru“, a explicat Fănuță.

Posturile în rezidențiat, o variantă

Managerul unității a spus că, dacă la concursuri nu se vor înscrie medici, se va merge pe varianta de a scoate posturi în rezidențiat. Aceasta pare să fie singura soluție existentă.
„Am făcut asta și anul trecut. Ei lucrează în clinică acum, dar vor deveni medici care vor avea drept de parafă abia peste patru sau cinci ani, când li se termină specializarea. În continuare, dacă vom reuși să aducem alți medici la spital, în specialitatea oncologie, va fi un lucru bun. Dacă nu, vom merge tot pe această variantă de a scoate posturile în rezidențiat. Noi plătim posturile pe timpul specializării, iar, la sfârșit, medicul este obligat să rămână în spital. Dar probleme vor apărea până atunci. Depinde de noi, de medicii care vor dori să vină în spital. Sunt medici în această specialitate în Dolj, dar lucrează în privat“, a încheiat managerul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS