3.4 C
Craiova
sâmbătă, 4 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalRoşiile polenizate cu bondari, brand oltenesc

Roşiile polenizate cu bondari, brand oltenesc

Muncesc de dimineața până noaptea. Câteodată nu au nici o zi liberă, dar nu se plâng. Legumicultorii din familia Dragu promovează legumele româneşti. Cine cumpără o dată roșii de la taraba lor rămâne client pe viață. Roşiile polenizate cu bondari sunt brandul lor. Aproape din nimic au ridicat un imperiu al legumelor. Nu au primit fonduri de la stat, gustul produselor este singurul lor ambasador.

Comuna Tia Mare, județul Olt, este raiul legumicultorilor. Numai cine nu vrea nu face treabă aici, spune primarul. Cel mai fertil sol din țară, cernoziomul auriu, este o adevărată comoară pentru locuitorii de aici. La 47 de ani Tiberiu Dragu reușește să arate că agricultura oltenească nu a murit. Are 13 solarii și a reușit să transforme munca în afacere. Dar pentru asta toată familia, soția, cei doi copii și mama, muncește de dimineața până noaptea târziu. Uneori se trezesc și la patru dimineața și mai ies din solar la zece seara.
„90 la sută facem treaba noi, familia. Pot să spun că este o mică fermă aici. Încercăm să promovăm soiurile care au gust și care sunt naturale. Dacă este nevoie muncim și noaptea. Soția este cheia casei. Eu și băiatul comercializăm. Ne-a ajutat și fata, dar acum s-a angajat la o bancă la București“, povește Tiberiu Dragu.

Roșiile lui Tibi din Tia Mare, brand pentru ardeleni

Problemele de sănătate pe care le-a avut din cauza alimentelor tratate chimic l-au determinat pe legumicultorul din Tia Mare să ia măsuri. A început să cultive legume și să le crească ecologic, prin polenizare cu bondari, și nu cu hormoni. Astăzi se mândrește cu roșiile cu gust, care au devenit un brand și sunt comercializate în special pe piețele din Sighişoara.
„Facem polenizare la roşii, ardei gras, vinete. Avem şi prădători (anumite insecte care distrug dăunătorii – n.r.) băgaţi în solarii să nu mai stropim cu chimicale. Cu ani în urmă am avut probleme cu gâtul din cauza chimicalelor pe care le foloseam pentru legume și de câțiva ani producem legume cât mai naturale“, spune Tiberiu.

Ardelenii așteaptă „roșiile de casă“ din Oltenia

Calitatea înseamnă investiție, dar și profit. Anul acesta familia Dragu a investit în primăvară în jur de 70.000 de lei. Și pe lângă aceștia încă 9.000 de euro într-un singur solar în care sunt cultivate legume 100% ecologice. Până acum prețul la care au fost comercializate produsele a fost pe măsura investiției. De acum însă piețele se aglomerează.
„De acum încep problemele pentru că se aglomerează pieţele, vin cu fel şi fel de mărfuri, unele aduse din alte țări. Eu am reușit cu timpul să îmi fac un brand în piața din Sighișoara. Așa se face că la ora asta vând ardeiul gras cu șase lei kilogramul și roșiile făcute prin polenizare cu bondari cu zece lei kilogramul“.
Fermierului din Tia Mare îi place ca taraba cu produsele lui să aibă culoare, astfel ca pe ea se găsesc de toate: vinete, ardei, gogoșari, numai produse unu și unu. „Cine cumpără roșii de la mine sigur îmi mai aduce un client-doi“, spune Tiberiu. Ardelenii așteaptă toată vara „roșiile de casă“, așa cum le spun ei, din Oltenia.

„M-am descurcat cu bani proprii. Nu mi-au dat fonduri“

Dar recolta înseamnă muncă, uneori fără încetare. Din decembrie familia se apucă deja de răsaduri. Reușește să promoveze legumele românești fără sprijinul autorităților. A vrut să acceseze fonduri, dar a fost respins pe motiv că nu a absolvit liceul și nu știe să gestioneze banii. Toată birocrația prin care trebuie să treacă l-a determinat să renunțe la alte încercări și să reușească singur.
„M-am descurcat cu bani proprii. Mie nu mi-au dat fonduri. În schimb, cei cu facultate, care erau considerați că știu să gestioneze banii, au primit bani, dar aveau terenurile pirloagă“, adaugă Tiberiu Dragu. Secretul afacerii este agricultura făcută cu trudă, dragoste, dar și cu preocupare pentru sănătate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS