Trei elevi doljeni au fost eliminaţi, ieri, de la prima proba scrisă a examenului de bacalaureat. Aceştia au fost prinşi în timp ce încercau să copieze. Alt candidat a întârziat din motive obiective, fiind nevoie de acordul Ministerului Educaţiei pentru ca acesta să primească subiecte de rezervă.
Peste 5.000 de elevi doljeni s-au înscris la prima probă scrisă a examenului de bacalaureat, cea la limba şi literatura română. Aproape 400 dintre ei nu au mai ajuns însă să susţină examenul.Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, proba scrisă la limba şi literatura română a decurs în condiţii normale. „Dintre cei 5.062 de candidaţi înscrişi la bacalaureat, 395 au lipsit de la examen. Am avut şi trei situaţii de elevi eliminaţi din concurs pentru folosirea materialelor interzise în cursul examenului, schimbarea ciornelor. Am avut un caz pentru care am fost nevoiţi să solicităm Ministerului Educaţiei subiect de rezervă, deoarece un elev din CN «Fraţii Buzeşti» a întârziat din motive obiective“, a spus Nicuşor Cotescu, inspector şcolar general adjuct în cadrul ISJ Dolj.
Mulţi elevi speră să obţină note foarte mari
Elevii care au susţinut proba scrisă la limba şi literatura română, de la profilul umanist, au avut la primul punct să analizeze un text dramatic, dar şi o serie de alte cerinţe: rolul virgulei, indicarea unor sinonime neologice. La punctul al doilea au avut de scris un text argumentativ despre rolul scriitorilor în societate, iar la punctul al treilea au avut de făcut o analiză privind relaţia dintre două personaje într-un roman interbelic. Elevii de la profilul real au avut de rezolvat mai multe cerinţe pe baza unui text dramatic. La subiectul 2, au avut de scris un text argumentativ despre sport, iar la subiectul 3 au avut de prezentat particularităţile unui personaj dintr-o operă scrisă de Ion Creangă, Marin Preda sau George Călinescu. După aproximativ trei ore, elevii au ieşit din sălile celor 16 centre de examen din Dolj, unii dintre ei sperând la note foarte mari, alţii mărturisind că se mulţumesc doar cu o notă de trecere. „Subiectele nu au fost dificile pentru cine a învăţat foarte serios, atât în perioada anilor de liceu, cât şi înaintea examenului. Mi-a plăcut foarte mult subiectul trei, la care am avut de prezentat particularităţile unui personaj dintr-o operă scrisă de Creangă, Marin Preda sau Călinescu. Am ales Ion Creangă. Sper să iau notă peste 9. Îmi doresc să urmez Medicina“, a povestit Ioana, care a susţinut bacalaureatul la centrul de examen de la CN „Elena Cuza“. Constantin Marius Glăban a urmat liceul la Seminarul Teologic din Craiova. Pentru acest tânăr, examenul scris la limba română a fost dificil. „Cel mai greu mi s-a părut subiectul în care am avut de scris un text argumentativ. Sper să iau 6. Vreau să urmez Teologia“, a spus tânărul. Şi Roxanei Teodora Cârstea subiectele de la examenul scris la limba română i-au pus probleme: „Mi s-a părut dificil subiectul în care trebuia să analizez relaţia dintre două personaje într-un roman interbelic. Am învăţat mult. Sper să iau 7. Vreau să urmez Facultatea de Agronomie“.
Au fost schimbate datele la care vor fi afişate rezultatele
Din promoţiile anterioare, s-au înscris la bacalaureat aproximativ 600 de candidaţi. În sesiunile din acest an ale examenului de bacalaureat, lucrările scrise ale elevilor vor fi corectate în alte judeţe, potrivit unor modificări făcute de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECS). Totodată, prin actul normativ publicat recent au fost schimbate datele la care vor fi afişate rezultatele. Comisia judeţeană de bacalaureat va primi lucrările din toate cele 16 centre de examen de la nivelul judeţului Dolj, le va numerota şi le va transmite judeţului ales de minister pentru corectare. Tot această comisie va prelua lucrările din alt judeţ care vor ajunge la profesorii doljeni pentru corectare. Testarea va continua pe 1 iulie cu proba obligatorie a profilului, respectiv matematică, pentru absolvenţii profilului real, şi istorie, pentru cei de la uman, iar pe 3 iulie va fi proba la alegere a profilului şi a specializării.
Eliminaţi din examenul de bacalaureat
Cinci candidați din judeţul Gorj au fost eliminați de la proba scrisă la limba română a examenului de bacalaureat. De asemenea, 211 candidați au absentat la primul examen scris. În sesiunea de vară s-au înscris peste 4.000 de candidaţi, peste 3.000 fiind din actuala promoţie. Lucrările vor fi corectate într-un centru din alt județ şi vor fi transportate de către jandarmerie. (Eugen Măruță)