Antrenorul de la CSS Craiova şi de la lotul feminin de baschet U18 al României consideră că prin desfiinţarea echipei feminine de baschet de la SCM-CSS Craiova se face mai mult rău decât bine, în primul rând pentru baschetbalistele junioare din Craiova.
Liviu Manea este antrenor de baschet la CSS Craiova, dar şi la naţionala feminină U18 a României. Tehnicianul craiovean a coordonat echipa de senioare SCM-CSS Craiova în primii ani de existenţă ai clubului finanţat de municipalitate, iar vestea că această formaţie a fost desfiinţată i-a provocat o mare dezamăgire. „Această echipă a fost ca şi copilul meu, iar acum, când am aflat că nu mai există, simt că s-a rupt ceva în mine. Totodată m-a deranjat această veste. Eu am pus bazele acestei formaţii când s-a făcut clubul SCM, iar în cei cinci ani în care am fost antrenor la acea echipă niciodată nu am avut emoţii să ajungem în play-off. Chiar am jucat şi în cupele europene în 2010 și am ajuns în 16-imi. Eram cea mai ieftină echipă din club“, a explicat Liviu Manea pentru GdS.
Durerea mai mare pentru antrenorul Manea este legată de faptul că argumentele invocate de oficialii clubului SCM Craiova care ar fi stat la baza deciziei de a nu mai înscrie echipa feminină de baschet în nici un campionat nu sunt plauzibile.
Marius Barcan, directorul SCM, declara în GdS de vineri care sunt motivele pentru care s-a renunţat la echipa de baschet fete: „Nu ne mai permiteam să o mai ținem. Era costisitor. Nu aveam de unde să luăm jucătoare românce, iar cele din străinătate erau scumpe. Era o echipă care nu avea spectatori și nu făcea spectacol. Nu mai aveam nici o jucătoare sub contract“.
„Avem o grămadă de junioare la loturile naţionale“
În replică, Manea a spus că la CSS sunt suficiente junioare valoroase, componente de loturi naţionale, care ar fi putut evolua pentru echipa de senioare: „Eu îl respect pe domnul Barcan, este om de sport, dar probabil cineva l-a informat greşit sau l-a dezinformat. Noi, la CSS, avem junioare la loturile naţionale, plus alte jucătoare care au plecat la echipe din ţară şi ar fi putut reveni. Făceam imediat un lot de 12 jucătoare, foarte ieftin, dacă se dorea. Să spui că nu sunt jucătoare înseamnă că jigneşti CSS-ul, că nu are fond de jucătoare. Nici străinele nu sunt scumpe, dacă te pricepi la management. Domnul Barcan a venit doar de câteva luni aici, dar există în arhiva clubului documente cu bugetele echipelor şi poate vedea cu cât de puţini bani făceam noi treabă bună comparativ cu celelalte echipe din club. Era o diferenţă foarte mare de buget faţă de volei feminin, de exemplu, echipă care se plângea mereu de buget. Marius Barcan a vorbit şi despre public. Păi nu poate veni public dacă nu ai echipă bună. Când eram noi venea lumea la meciuri. După ce au renunţat la mine şi la soţia mea au venit unii care şi-au bătut joc. Mă refer la antrenorul Nisic. De acolo consider eu că a început declinul acestei echipe pentru care eu am muncit mult şi am pus mult suflet“.
„Orice echipă din club ar putea avea aceeaşi soartă“
În încheiere, Liviu Manea a precizat că ar fi vrut să se prezinte publicului adevăratul motiv pentru care s-a desfiinţat echipa de baschet: „Deci, treaba că nu sunt jucătoare nu este adevărată. Economia de buget prin desfiinţarea acestei echipe este foarte mică şi nu ştiu cât ajută celelalte echipe. Era mai simplu ca acela a decis să desfiinţeze echipa să spună: nu ne place baschetul feminin şi gata. Este uşor să dărâmi, mai greu este să construieşti! Să nu se bucure cei de la celelalte echipe din club, că oricând pot fi în situaţia asta. Poate vine cineva şi spune că îi place cricketul şi vrea să investească în el, nu în handbal, de exemplu. Pe mine mă doare că junioarele noastre nu vor mai avea modele, nu vor mai vedea meciuri din Liga I şi nu vor mai veni cu aceeaşi pasiune la antrenamente. Cum se simt părinţii fetelor? Şi ei contribuie la bugetul acestui club, prin taxele pe care le plătesc. Este trist…“.