3.9 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateJumatate de miliard de euro, „albiti“ in România

Jumatate de miliard de euro, „albiti“ in România

Suma a fost scoasa din evaziune fiscala, trafic de droguri sau de persoane, bancruta frauduloasa, falsuri de moneda si returnari ilegale de TVA


Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) a sesizat Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie in legatura cu spalarea a aproximativ jumatate de miliard de euro, iar Parchetul National Anticoruptie, pentru spalarea a peste 22 de milioane de euro. Datele, cuprinse in raportul de activitate al ONPCSB pe anul 2004, au fost prezentate joi presedintelui României, Traian Basescu, si premierului Calin Popescu Tariceanu, intr-o sedinta de bilant tinuta cu usile inchise.


In cadrul bilantului au fost prezentate date statistice legate atit de obiectul de activitate al Oficiului, cit si de sesizarea institutiilor abilitate sa continue ancheta. In baza informatiilor obtinute de la entitatile raportoare, respectiv rapoarte de tranzactii suspecte, de depuneri, de retrageri in numerar mai mari de 10.000 de euro si de transferuri externe mai mari de 10.000 de euro, analistii financiari au analizat si prelucrat informatiile referitoare la activitatile suspecte de spalare a banilor, pe care le-au transmis Parchetului General sau, dupa caz, Parchetului National Anticoruptie.


Pentru analiza eficienta a rapoartelor primite, analistii financiari au folosit atit baza proprie de date, cit si conturile clientilor bancari la care au acces in urma unui protocol incheiat cu Agentia Nationala de Administratie Fiscala. De asemenea, in baza cooperarii cu institutii similare, pot folosi si alte tipuri de informatii precum lista persoanelor suspecte de terorism (uneori chiar cea de la FBI), lista producatorilor de alcool, a firmelor-fantoma sau listele altor societati care pot face obiectul activitatii lor de informare.


Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor a solicitat, anul trecut, 22 de suspendari ale operatiunilor suspecte de spalare a banilor, dintre care 19 au fost dispuse de Oficiu. De asemenea, in 18 situatii suspendarea operatiunilor s-a prelungit la solicitarea PICCJ, sumele blocate la tranzactionare fiind, in perioada 1 ianuarie – 22 iunie 2004, de 30.000 de euro, iar in perioada 23 iunie – 31 decembrie, de zece milioane de euro, 1,517 milioane de dolari si 17,565 miliarde de lei.


Ministerul Public a primit 337 de sesizari privind evaziunea fiscala


Potrivit raportului ONPCSB, in 2004 au fost transmise Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie 1.821 de sesizari privind persoane fizice suspectate, respectiv 403 sesizari privind persoane juridice, cuantumul sumelor reciclate in baza acestor sesizari fiind de 465.168.000 de euro.


Principalele infractiuni cuprinse in sesizarile trimise PICCJ sint coruptia – 13 cazuri, evaziunea fiscala – 337 de cazuri, inselaciunea – 203 cazuri, 31 de situatii de folosire a bunurilor sau a creditului societatii intr-un scop contrar intereselor acesteia sau in folos propriu, obtinerea nelegala a unor sume reprezentind rambursare de TVA de la organele fiscale, 20 de cazuri de bancruta frauduloasa, 20 de falsuri de monede si alte valori, 17 cazuri de inselaciune cu privire la calitatea marfurilor, opt cazuri de trafic de persoane si sapte de trafic de droguri.


PNA, sesizat in 22 de cazuri, dintre care sapte de coruptie


Din totalul sesizarilor transmise, in 2004, institutiilor abilitate sa continue ancheta, doar 22 au fost trimise Parchetului National Anticoruptie, 501 catre PICCJ si 125 de lucrari au fost trecute in evidenta pasiva. In ceea ce priveste lucrarile instrumentate de PNA in baza sesizarilor Oficiului, acestea fac referire la 123 de persoane fizice si 12 persoane juridice, iar cuantumul sumelor reciclate in baza acestor sesizari este de 22.403.487 de euro, aproape patru milioane de euro provenind din sesizarile facute pina pe 22 iunie 2004. Referitor la infractiunile pentru care a fost sesizat PNA, bilantul Oficiului noteaza sapte cazuri de coruptie, zece de evaziune fiscala, sapte de inselaciune, doua de folosire a creditului societatii intr-un scop contrar intereselor acesteia sau in folos propriu si sase cazuri de obtinere ilegala a unor sume reprezentind rambursare de TVA de la organele fiscale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS