3.4 C
Craiova
sâmbătă, 4 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateConf. dr. Rodica Mușetescu: Sunt cazuri multe care nu pot fi rezolvate în Craiova

Conf. dr. Rodica Mușetescu: Sunt cazuri multe care nu pot fi rezolvate în Craiova

Sute de pacienți internați într-o lună. Medici care trebuie să fie mereu în gardă și pregătiți pentru că ambulanța aduce alt bolnav care are probleme cu inima. Viața trăită în Clinica de Cardiologie a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova este mai mereu pe muchie de cuțit. Bolile cardiovasculare sunt cele mai întâlnite afecțiuni în rândul doljenilor. Cu toate acestea nu există programe de prevenție.

În timp ce reprezentanții sistemelor sanitare din alte țări înțeleg că prevenția poate reduce numărul bolnavilor și costurile din sistemul de sănătate, în România clinicile sunt pline de pacienți, de cele mai multe ori ajunși atunci când boala se află în stadiu avansat. Facem excese și nu ținem cont de riscuri. Așa s-a ajuns ca numărul pacienților care ajung în Clinica de Cardiologie a SJU să fie din ce în ce mai mare. În 2014 aici s-au făcut aproape 3.600 de internări, cu o medie de spitalizare de șase-șapte zile. Și zilnic sunt internați, în medie, 10-12 pacienți, iar clinica are mai puțin de 80 de paturi. La acestea se adaugă și internările pentru evaluarea diagnosticului în cazul pacienților descoperiți în ambulatoriul spitalului, cât și în cabinetele private care au contract cu Casa de Asigurări.
„A crescut numărul pacienților în comparație cu anii trecuți. «Lupta» pe care populația o are cu nevoia de a se hrăni, de a avea acces la tot are și partea ei rea. Avem acces la substanțe care nu sunt sănătoase. Am dobândit greu această libertate la produse pe care înainte nu le găseam, dar trebuie să învățăm să gestionăm excesul de mâncare, de băuturi. Se face exces de fumat, de sare și se consumă droguri. Așa că bolile încep să apară și mai devreme de 30 de ani. Avem cazuri de pacienți cu infarct miocardic, mai ales consumatorii de droguri, care sunt și până în vârsta de 20 de ani“, a explicat conf. dr. Rodica Mușetescu, șefa Clinicii de Cardiologie a SJU Craiova.

„Cel puțin trei sferturi din internările zilnice sunt pentru infarct miocardic“

Infarctul nu ține cont de vârstă, iar în ultimul timp este tot mai frecvent la tineri. Medicii spun că în urmă cu 25 de ani întâlneau astfel de cazuri numai în cărți. În plus, imunitatea organismului la români a scăzut foarte mult.
„Mecanismul de apariție a infarctului miocardic nu este cel de îmbătrânire a vaselor, ci prin spasm, iar tinerii mor mult mai repede în aceste cazuri decât bătrânii pentru că ei nu au un miocard care să se fi obișnuit în timp să fie cu flux de sânge mai puțin. Sunt cazuri cu care nu ne confruntam înainte de 1989. Le învățam, dar nu ne întâlneam cu ele. Cel puțin trei sferturi din internările zilnice sunt pentru infarct miocardic. În plus, a scăzut foarte mult imunitatea românilor pentru că în urma virozelor repetate pe care le fac apar complicații. Toată iarna am avut foarte multe cazuri de pericardită, prezența lichidului în jurul inimii, și miocardită. Sunt și multe cazuri de pericardită tuberculoasă“, adaugă  conf. dr. Rodica Mușetescu.

„Clinica de Chirurgie Cardiovasculară este un lucru bun pe care îl voi saluta când se finalizează“

Cazurile grave nu pot fi tratate în clinica din Craiova, pentru că nu există un centru de preluare a infarctului miocardic pentru a interveni la timp. Pacienții sunt trimiși acum cu elicopterul sau ambulanțele spre București sau Timișoara. „Aici este problema acestei zone. Sunt cazuri multe care, din păcate, nu pot fi rezolvate în Craiova. Se încearcă acum rezolvarea prin Clinica de Chirurgie Cardiovasculară și Cardiologie Intervențională. Optimismul meu legat de aceasta o să fie mai mare în momentul în care, într-adevăr, o să se contureze ceea ce doresc oficialitățile să facă. Clinica de Chirurgie Cardiovasculară este un lucru bun pe care îl voi saluta atunci când se finalizează. În cazul infarctului miocardic, rezolvarea este indicată să fie făcută în primele două ore, dacă nu în șase ore. Din păcate, Craiova a fost ținută la respect de cei din București și Timișoara, aici nu s-a investit. Îți trebuie nu numai clădirea care acum se construiește, ci și echipe. De la euforia construcției și până la deschiderea ușii care să rezolve aceste cazuri este cale lungă“, precizează șefa Clinicii de Cardiologie.

„Problema este aprovizionarea discontinuă cu dispozitive“

Clinica de Cardiologie a SJU Craiova are și reușite. Aici sunt rezolvate cu succes cazurile care au nevoie de dispozitive intracardiace. Se lucrează pe programul național, iar Craiova este un centru bine cotat din acest punct de vedere.
„Este meritul echipei care lucrează la intervențională, dr. Bătăiosu împreună cu echipa care rezolvă cazurile pe programul național finanțat de Ministerul Sănătății, de montare de stimulatoare și terapie de resincronizare care se aplică pacienților în insuficiențe cardiace. Problema este aprovizionarea discontinuă cu dispozitive. Și pacientul fiind urgență este nevoit să-și cumpere“, a mai spus dr. Mușetescu.

„Programe de prevenție în bolile cardiovasculare nu există“

Prevenția primară ar avea șansa să îmbunătățească starea de sănătate a românilor. Dacă înainte de ‘89 medicii mai erau chemați în școli și grădinițe să facă informare, acum nu se mai face nimic. Dacă în țările nordice ale Europei prevenția este punctul forte al sănătății, la noi, deși anual din cauza bolilor cardiovasculare mor 150.000 de oamenii, soluțiile nu apar.
„Programe de prevenție în bolile cardiovasculare nu există. Ar trebui să înceapă de la depistarea copiilor născuți cu greutate mai mare, copiii din părinți cu factori de risc cardiovascular. De cele mai multe ori mămicile se conduc după ce scrie pe internet. Ideal ar fi să existe o școală în care ele să fie o dată pe săptămână învățate ce trebuie să facă. În grădinițe ar trebui cel puțin o dată pe săptămână să meargă un medic care să discute cu ei, să îi examineze. Înainte ne duceam în școli la orele de dirigenție și le vorbeam elevilor despre diverse boli. Vor trebui să treacă zeci de ani în care generațiile din cauza dramelor pe care le vor trăi să înțelegă că nu e bine ce fac“, atrage atenția șefa Clinicii de Cardiologie.

„România are peste 40 la sută procentul de pacienți hipertensivi, enorm“

Aproape jumătate din populația țări este hipertensivă. Dar ar fi descoperit la timp acest lucru, oamenii ar avea mai multe șanse. „Am derulat împrună cu Centrul de Excelență din București un program de depistare și am rămas stupefiați. Din zece pacienți depistați cu hipertensiune, cel puțin șase era nou-diagnosticați. România are peste 40 la sută procentul de pacienți hipertensivi, enorm. Nu există nici prevenția secundară. Atunci când omul a făcut deja o boală, o complicație, ar trebui ajutat să se reintegreze în societate. Noi, de fapt, transformăm bolnavii în niște infirmi, dependenți de medicamente, de doctori, de spitale. Total greșit“, concluzionează conf. dr. Rodica Mușetescu.

Statistici  îngrijorătoare

Datele Direcției de Sănătate Publică Dolj (DSP) arată că, la sfârşitul anului 2014, cele mai întâlnite boli în Dolj erau hipertensiunea arterială, fiind înregistrate 73.697 de cazuri, și cardiopatia ischemică de care suferă 35.108 doljeni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS