-6.5 C
Craiova
joi, 16 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljSute de profesori doljeni îşi caută un loc de muncă

Sute de profesori doljeni îşi caută un loc de muncă

Cei mai mulţi candidaţi au declarat că subiectele au fost extrem de grele şi că pe viitor vor susţine examenul de titularizare în alte judeţe din ţară (Foto: Bogdan Grosu)
Cei mai mulţi candidaţi au declarat că subiectele au fost extrem de grele şi că pe viitor vor susţine examenul de titularizare în alte judeţe din ţară (Foto: Bogdan Grosu)

Doar 25 de posturi sunt titularizabile în Dolj și 146 de candidaţi înscrişi la examenul de titularizare din judeţ s-au retras din sălile de examene în prima oră a concursului. 137 dintre aceştia au invocat motive personale, iar nouă – motive medicale. Cele mai râvnite posturi sunt cele din învăţământul preşcolar, ca educatori, şi învăţământul primar – învăţători. Din cei 1.070 de candidaţi înscrişi pentru susţinerea examenului de titularizare, 182 au preferat să nu se prezinte la examen. „Din fericire, nu au fost înregistrate incidente, nu s-au înregistrat candidați eliminați și lucrări anulate. La nivelul județului Dolj, avem 600 de norme și fracțiuni de norme, dintre care 25 de posturi sunt titularizabile astfel: 2 posturi educatoare, 2 posturi învățători, 13 posturi la disciplina muzică instrumentală (Liceul de Arte „Marin Sorescu“ din Craiova), 3 posturi la Palatul Copiilor Craiova (dans modern, muzică ușoară și cultură și civilizație românească), o catedră – Psihologie/Filosofie și una de medicină generală“, a menţionat prof. Mihăiţă Stoica, purtător de cuvânt la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj.
În judeţul Dolj, au fost organizate patru centre de examen (fiecărui centru fiindu-i arondate mai multe discipline), la următoarele unități de învățământ: Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate, Colegiul Tehnic Energetic, Liceul „Matei Basarab“ și Colegiul „Ștefan Odobleja“.
Cei mai mulți candidați înscriși s-au înregistrat la: educatoare – 197, limba română – 147, învățători – 130, educație fizică – 94, limba engleză – 80. Pe cele două posturi titularizabile de educator s-au înscris 197 de candidaţi, iar pe cele două posturi titularizabile de învăţători s-au înscris 130 de candidaţi. Este concurenţă mare şi la disciplinele pentru care sunt doar ore de suplinire. O astfel de situaţie se regăseşte la limba română, unde sunt înscrişi 147 de candidaţi care nu au la dispoziţie nici un post titularizabil, ci doar fracţiuni de normă, dar şi la educaţie fizică – 94 de candidaţi, şi la limba engleză – 80 de candidaţi.

„Voi susţine examenul de titularizare în Bucureşti“

La ieşirea din sălile de examen, cei mai mulţi candidaţi au declarat că subiectele au fost extrem de grele şi că pe viitor vor susţine examenul de titularizare în alte judeţe din ţară sau chiar în Capitală. „Am susţinut examen de titularizare la fizică. Mărturisesc că nu m-am pregătit îndeajuns, iar astăzi am văzut ce înseamnă acest lucru. Subiectele au fost extrem de dificile. În Craiova, la disciplina fizică nu este nici un post titularizabil. Există un singur post în oraș, dar pentru o perioadă de un an, restul sunt fracţiuni de norme în mediul rural. Mă bucur că am participat la acest examen, însă pentru la anul am luat deja o decizie. Voi susţine examenul de titularizare în Bucureşti, deoarece nu sunt foarte mulţi cei care doresc să intre în sistemul de învăţământ, posturile scoase la concurs sunt mai multe şi astfel şansele de a prinde o catedră titularizabilă sunt mai mari. Sper să obţin măcar 5 la examenul de astăzi“, a spus Anda Niculescu, candidată care a susţinut examenul de definitivat la Colegiul „Ştefan Odobleja“ din Craiova. Şi la disciplina chimie, subiectele primite ieri la examenul de titularizare au fost extrem de dificile, după cum au susţinut cei mai mulţi candidaţi. „Nu mă aşteptam să primim subiecte atât de grele. Practic, ne-au dat cu totul altceva decât ceea ce prezentaseră în modelele de subiecte postate pe site-ul ministerului. Vin din sistem, am predat la o şcoală din Craiova, ca profesor suplinitor. În acest an, nu a existat nici măcar un post titularizabil de chimie“, a spus Maria, una dintre candidate.
Rezultatele iniţiale la examenul de titularizare vor fi afişate pe 20 iulie. Contestaţiile la proba scrisă se depun la sediile inspectoratelor şcolare judeţene în zilele de 20 iulie, după afişarea rezultatelor, până la ora 21.00, şi 21 iulie, până la ora 15.00, iar pe 24 iulie vor fi afişate rezultatele finale. Timp de două zile – 27-28 iulie, este programată repartizarea candidaţilor cu media de minim 7 la concursul din sesiunea 2015, pe posturi vacante publicate pentru angajare cu contract individual de muncă pe perioada nedeterminată, în ordinea descrescătoare a mediilor de repartizare. Transformarea posturilor pentru angajare pe perioadă nedeterminată rămase neocupate în posturi vacante pentru angajare pe perioadă determinată se va desfășura pe 29 iulie.
Lucrările scrise vor fi evaluate în 11 centre constituite la nivel naţional.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS