6.2 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriLeul greu bulverseaza populatia si agentii economici

Leul greu bulverseaza populatia si agentii economici

Denominarea, actiune pe care BNR o demareaza azi in forta, va lua prin surprindere majoritatea românilor, mai ales ca banca de emisiune a avut, cel putin pina in prezent, o atitudine extrem de timida fata de ceea ce ar fi trebuit sa insemne o campanie „publicitara“ adecvata unui astfel de moment. Oficial, de astazi ar trebui ca toate preturile si tarifele la bunuri si servicii sa fie afisate atit in moneda veche, cit si in noua moneda – cu ultimele patru zerouri „taiate“. Insa multi agenti economici nu sint pregatiti sa aplice prevederile stipulate in Legea nr. 348 din 14 iulie 2004, privind denominarea. Ieri, la Slatina, doar citeva magazine aveau afisate preturile in lei vechi si noi, in ciuda faptului ca amenda pentru neafisarea preturilor duble va fi cuprinsa intre zece si 30 de milioane de lei, in moneda veche.


„O sa incepem sa afisam noile preturi“


Agentii economici din Slatina isi vedeau ieri linistiti de treaba. Nimic despre denominare, cu toate ca aceasta batea la usa. „Ce preturi duble?! Astea ce-au? Nu-s bune? Ce daca trebuie sa afisam de miine (azi – n.r.) noile preturi, noi mergem si cu astea vechi, ca si-asa lumea nu stie ce si cum. O sa innebuneasca oamenii cu atitea zerouri in plus sau in minus. N-o sa ne amendeze tocmai pe noi dintre toti“, a spus patronul unui magazin de mezeluri. Altii erau si ei la curent cu denominalizarea leului, insa asteptau ziua de… 1 martie. „Miine (astazi – n.r.) o sa incepem si noi sa afisam noile preturi, nu ne grabim. E timp destul, de unde atita graba? La cite produse avem la vinzare, nici nu are rost sa incepem mai devreme“, afirmau acestia, linistiti.


Nici in pietele din municipiu, situatia nu era diferita. Comerciantii, majoritatea din mediul rural, nici nu auzisera de denominarea leului, ei afisind in continuare vechile preturi. „Parca am auzit ceva la televizor, ca se taie niste zerouri de la bani, da’… nu era vorba sa fie din aprilie? Cum, de miine?! Pai, si conteaza daca nu le scriem p-alea noi? Ne amendeaza? Da’ de ce, daca noi nici nu stim cum sta treaba?!… Ce timpenie!“, a spus iritata Florea Ilies, din comuna Curtisoara, care de trei ani vinde cartofi in Piata Zahana, cea mai mare din Slatina. Un singur vinzator in intreaga piata se conformase legii privind denominarea si aceasta pentru ca ii spusese fiul sau, student in Craiova. „Acu’ le scrisei, le facui cu pixu’, ca nu avusei altceva. Nu prea se vad ele (preturile – n.r.), da’… asta e. Mai mult nu pot sa fac. Ce, doar n-o sa mai apuc sa cumpar abtibilduri de la magazin cum fac ceilalti?“, a spus acesta din spatele unei mese plina cu ceapa si morcovi, la 1,2 lei, respectiv 1,5 lei kilogramul.


Oamenii care treceau pe linga masa lui se uitau lung la preturile duble, dupa care il priveau pe vinzator cu neincredere. Unii slatineni, mai sugubeti, il luau peste picior: „Putem sa cumparam de acum?“. Comerciantii vecini cu Florea Ilies se pregateau si ei sa mizgaleasca noile preturi pe bucatelele de hirtie de pe mesele proprii, dar se tot incurcau in cifre.


Leii vechi vor disparea din 2007


Afisarea dubla a preturilor va trebui respectata pina la sfirsitul lunii iunie a anului viitor. Banca Nationala a României va pune in circulatie noile bancnote si monede (denumite si RON) incepind cu 1 iulie 2005, cind 10.000 de lei vechi vor fi preschimbati pentru un leu nou. Leii vechi (ROL) vor avea putere circulatorie pina la 31 decembrie 2006, timp in care moneda veche va fi inlocuita treptat cu noile bancnote si monede. Dupa aceasta data, preschimbarea va mai fi posibila numai la sucursalele BNR care desfasoara activitati de casierie si la unitatile institutiilor de credit autorizate special de banca de emisiune.


Actiunea de preschimbare va dura maximum trei ani, respectiv pina la 31 decembrie 2009. Specialistii financiari avertizeaza ca socul schimbarii va afecta mai mult populatia, care va avea nevoie de timp pentru a se acomoda cu noile bancnote si monede, si mai putin agentii economici, care astfel isi vor vedea mult simplificate calculele financiare. Administratorii de firme si alte persoane abilitate de Legea nr. 31/1990, privind societatile comerciale, vor avea obligatia de a intocmi situatiile financiare numai in moneda noua de la 1 iulie 2005, urmind ca si situatiile financiare anuale aferente anului curent sa fie concepute tot in moneda noua. Sanctiunile contraventionale pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 348 din 14 iulie 2005 privind denominarea monedei nationale vor fi aplicate de reprezentantii Fiscului, si ele variaza intre 10.000.000 si 30.000.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS