-3.8 C
Craiova
miercuri, 15 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljEscrocherii în numele unui copil grav bolnav?

Escrocherii în numele unui copil grav bolnav?

O fundație-fantomă se folosește de problemele medicale grave ale unui copil de şase ani și le cere bani craiovenilor spunându-le că îi va dona familiei acestuia. Tatăl copilului spune că nu a autorizat pe nimeni să strângă bani în numele său. Cazul a ieșit la iveală când un cititor GdS a tras un semnal de alarmă după ce două persoane au bătut la ușa apartamentului său, i-au cerut să doneze o sumă de bani și i-au dat o chitanță cu numele unei fundații din Pitești despre care nici internetul nu a auzit prea multe.

Gazeta de Sud a scris pe larg despre problemele medicale ale Denisei, o fetiță de șase ani din comuna doljeană Sopot. În timp ce alți copii de vârsta ei aleargă prin locurile de joacă, ea luptă să fie sănătoasă. Până acum, Denisa Cristina a trecut prin 15 intervenții chirurgicale.
Fetiţa suferă de o plurimalformaţie care îi afectează membrele inferioare. A fost diagnosticată cu atrogripoză cu multiple localizări, luxaţie congenitală de şold stâng, picior talus valgus bilateral, ureterohidronefroză gradul cinci bilateral, reflux vezico-ureteral gradul cinci bilateral operat. „Au fost ani grei pentru acest copil, internări, intervenţii chirurgicale extrem de complicate, perioade critice. A reuşit însă să treacă peste toate. Pe lângă problemele grave de la picioare, fetiţei noastre i-au fost descoperite probleme renale. A avut nevoie de intervenţii chirurgicale la rinichi. A fost la un pas de a-şi pierde rinichiul stâng. Practic, vezica nu mai ţinea urina pentru a fi eliminată normal, iar aceasta se întorcea prin ureterul stâng din nou în rinichi, lucru care îi afectase serios ambele organe. A avut nevoie de ureterostomie şi reimplantarea ureterului stâng în vezica urinară“, a povestit Marian Tănasie, tatăl copilei.

Încă patru operații

Deși mai au alți doi copii acasă, părinții au stat în spital cu Denisa săptămâni în șir. Tatăl lucrează ca taximetrist, iar mama este însoţitor permanent al copilului, care a fost încadrat în grad de handicap grav. Nu au ţinut fetiţa acasă, au înscris-o la grădiniţa din localitate. „Este un copil extrem de inteligent. Chiar şi educatoarea ne-a spus că s-a remarcat din primele zile cu isteţimea ei. Este foarte greu în acest moment. O ducem în braţe la grădiniţă, iar cel mai dureros este că nu ştim ce să îi răspundem atunci când ne întreabă de ce nu poate să meargă, de ce nu poate fi la fel ca și ceilalţi copii. Permanent îi spunem că într-o zi va fi bine, va merge, va avea o viaţă normală. Am avut norocul să dăm de o echipă de medici extraordinari în Clinica de Chirurgie-Ortopedie Pediatrică a Spitalului de Urgență Craiova, care au făcut tot ce a fost posibil pentru copilul nostru. Ne-au recomandat şedinţe de recuperare şi kinetoterapie şi achiziţionarea unor orteze şi proteze speciale. Am depus deja dosarul la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Dolj. Ei decontează însă doar o parte din preţul ortezelor de care Cristina are nevoie. Restul de bani trebuie să îi punem din buzunar. În plus, pentru fiecare şedinţă de fizioterapie trebuie să plătim 60 de lei, iar copilul nostru are nevoie permanent de recuperare“, povestea Marian Tănasie acum câteva luni pentru GdS.
Medicii au spus și ei că Denisa a fost la un pas de a-și pierde viața, dar consideră că are șanse de recuperare.
După ce GdS a publicat povestea fetei, oamenii de bine au donat familiei 5.800 de lei, bani din care părinții i-au putut cumpăra protezele de care avea atâta nevoie. Problemele nu se opresc însă aici. Denisa are nevoie de ghete ortopedice și de bani pentru cele 15 ședințe lunare de recuperare şi kinetoterapie. Pentru a ajuta familia, GdS a publicat în mod repetat un anunț în care se menționa că micuța va mai fi operată de încă patru ori și se indicau conturile unde pot face donațiile și telefonul de contact al tatălui.

Fundațiile-fantomă

Aceasta este povestea pe scurt a Denisei. De problemele ei și durerea familiei încearcă să profite anumite persoane. Așa-zișii reprezentanți ai Fundației Culturale Filantropica pentru Drepturile Omului și Ocrotirea Mediului Argesis România din Pitești bat la ușile oamenilor și le cer să doneze bani pentru Denisa. Unul dintre craiovenii care i-a crezut la început este Constantin Ghiță.
„Au sunat la ușă două persoane, a deschis soția, care a venit la mine în camera cealaltă și mi-a cerut zece lei pentru o fată care a apărut în Gazeta de Sud. Eu nu i-am văzut, dar, după ce mi-a povestit soția despre modul în care au cerut banii, am avut semne de întrebare“, a spus el. Tatăl Denisei a precizat și el pentru GdS că nu a autorizat pe nimeni să strângă bani în numele fetei. „Este păcat să se folosească cineva de problemele fetei mele pentru a strânge bani“, a spus el.
GdS a încercat să discute cu reprezentanții legali ai Fundației, dar aceasta pare să nu mai funcționeze. În datele oficiale de pe site-ul Ministerului Justiției, acolo unde sunt înscrise toate organizațiile neguvernamentale din țară, nu figurează nici o Fundație Culturală Filantropica pentru Drepturile Omului și Ocrotirea Mediului Argesis România din Pitești. Pe chitanța primită pe 21 iulie de Constantin Ghiță în schimbul banilor donați sunt două ștampile: una dreptunghiulară cu denumirea fundației de mai sus, înființată în 1993 și adresa din Pitești: strada Victoriei nr. 44. A doua ștampilă este rotundă și are inscripționat numele fundației și Codul de Identificare Fiscală.
Culmea este că, pe site-ul Ministerului Finanțelor, fundația cu denumirea completă de mai sus nu figurează cu sediul în Pitești, ci în București, pe strada Nicolae Iorga nr. 31. Judecând, însă, după, Codul de Identificare Fiscală, 4756172, cel înscris pe chitanța primită de craiovean, fundația care cere bani în numele Denisei are, de fapt, alt nume: Fundația Culturală Filantropica Argesis. Adică, pe chitanță sunt datele de identificare ale celeilalte. Tot potrivit Ministerului Finanțelor, cele două fundații nu au mai avut activitate de mai bine de zece ani.
În cazul celei din Pitești, ultimele date prelucrate datează din 2001, iar în cazul celei din București, din 1996. Prima nu are telefon, iar al celei de-a doua nu mai este valabil. La o căutare pe google maps, GdS a descoperit că în sediul declarat al fundației de la București funcționează, de fapt, Direcția Generală de Pașapoarte, iar sediul fundației din Pitești este o casă în care funcționează un magazin second-hand.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS