6.7 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFinantele doljene vind la licitatie bijuterii si bauturi alcoolice

Finantele doljene vind la licitatie bijuterii si bauturi alcoolice

• Peste 9.000 de sticle de bauturi isi asteapta cumparatorii • DGFP vinde peste un kilogram de bijuterii din argint la pretul de 20.000 de lei gramul • Pentru ca nu au spatiu propriu de depozitare a bauturilor, Finantele ar putea fi furate ca in codru, deoarece nimeni nu stie cu exactitate continutul sticlelor


Doljenii pot cumpara bijuterii si bauturi spirtoase de la Finantele publice. Directia Generala a Finantelor Publice Dolj scoate astazi si miine la licitatie peste un kilogram de bijuterii din argint si peste 30 de tone de bauturi spirtoase. Daca in privinta bauturilor reprezentantii fiscului au declarat ca pretul va fi stabilit in cadrul licitatiei, in ceea ce priveste bijuteriile pretul unui gram va porni de la 20.000 de lei, cei interesati putind cumpara peste 160 de inele, bratari, lantisoare sau medalioane. Marfa provine din capturile organelor de cercetare sau din produsele abandonate de diferite firme in vama si confiscate de catre autoritati. Scoaterea la vinzare a produselor cu pricina este un proces care de regula da mari batai de cap Finantelor, datorita procedurilor greoaie si a problemelor de tot felul care apar pe parcurs din momentul confiscarii si pina la vinzarea propriu-zisa. DGFP Dolj are la dispozitie patru modalitati de vinzare. Cele mai uzitate sint vinzarea directa si licitatia publica, dar fiscul mai poate apela si la magazinele de consignatie cu care are incheiate contracte in acest sens. Cea din urma varianta, vinzarea prin magazine proprii, mai are de asteptat, deoarece Finantele nu au gasit inca un spatiu adecvat, desi la un moment dat se vorbea despre un imobil de pe strada Amaradiei, unde in prezent functioneaza Administratia Fiscala Comunala.


Lungul drum al produselor de la evazionisti la cumparatorii de buna credinta


La licitatia de miine, cumparatorii nu pot sa vada pe viu bijuteriile scoase la vinzare, deoarece acest lucru ar presupune ca reprezentantii fiscului sa patrunda in Trezoreria Criova unde sunt depozitate. Pentru a nu cumpara totusi pe nevazute niste produse fara sa stie cum arata, cumparatorii pot vizualiza pe calculator fotografii cu respectivele bijuterii, in felul acesta decizindu-se daca sint interesati sau nu de ele. Si mai incurcate sint lucrurile atunci cind vine vorba despre bauturi spirtoase. Pentru ca Finantele nu au un spatiu de depozitare a acestora, cele aproape 9.500 de sticle scoase astazi la vinzare de DGFP au fost depozitate in spatii detinute de unele firme ale caror nume ramin secrete, carora Finantele le platesc chirie. Practic, patronii firmelor respective sau cei care asigura paza respectivului obiectiv pot oricind sa patrunda in depozite si sa sustraga sau sa inlocuiasca anumite cantitati de bauturi spirtoase. Situatia este complicata de faptul ca angajatii DGFP nu pot face inventarul a mii de sticle care ar trebui luate la mina pentru a se stabili care dintre ele corespund cerintelor minimale de vinzare si care trebuie distruse. Lucurile se complica si mai mult atunci cind vine vorba despre etichetarea respectivelor sticle. De exemplu, pentru cele peste 9.000 de sticle de diferite gramaje si cu diferite gradatii ale alcoolului, Finantele a trebuit sa comande etichete speciale, exact acelea pe care nu le aveau produsele in momentul confiscarii.


Finantele scot profit din vinzarea produselor confiscate


Neclaritatile pornesc chiar din momentul in care, de exemplu, vama confisca o anumita cantitate de produse sau patronul firmei careia ii apartin le abandoneaza in momentul in care vama ii cere documente de provenienta. Din acel moment si pina cind intra in custodia Finantelor publice poate trece multa vreme fara ca fiscul sa fie sigur ca poate vinde o anumita parte din respectivele bunuri. Batalia mare se da in comisiile care stabilesc daca bunurile cu pricina pot fi comercializate sau trebuie distruse. In cazul in care decizia este favorabila vinzarii, comisia judeteana stabileste si pretul la care vor fi comercializate. Ceea ce pentru comercianti reprezinta un chilipir, pentru Finante este un adevarat calvar. Indiferent de starea produselor, la DGFP Dolj cuvintul de ordine trebuie sa fie mereu profitul, chiar daca nu intotdeauna se intimpla acest lucru. Au fost cazuri cind anumiti cumparatori au fost nemultumiti de ceea ce au cumparat si au reclamat acest lucru, situatie datorata faptului ca nu exista un inventar precis al produselor supuse vinzarii. Cu toate acestea, de cele mai multe ori „investitorii“ sint multumiti de afacerile pe care le fac cu statul, deoarece pretul pe care il obtin este cu mult sub cel al pietei, numai faptul ca Finantele nu sint platitoare de TVA scazind din capul locului costurile cu o cincime.


Finantele au renuntat sa vinda bijuterii in regim de consignatie


Directia Generala a Finantelor Publice s-a orientat catre alte metode mai profitabile si mai sigure de comercializare a bijuteriilor din argint si aur. Fiscul a renuntat la vinzarea in regim de consignatie atit din cauza comisionului pe care si-l opreau comerciantii si a perioadei indelungate in care isi recuperau banii, cit si din cauza problemelor de tot felul pe care le-au avut cu respectivii consignatari. De exemplu, surse din cadrul DGFP Dolj au declarat pentru GdS ca au fost cazuri cind unii patroni au sustras sau au fugit pur si simplu cu bijuteriile Finantelor, lasind statul cu buza umflata. De aceea, acum Finantele au luat decizia de a renunta la aceasta metoda de comercializare a bijuteriilor, preferind licitatia publica si vinzarea directa in cazul acestora. In ceea ce priveste celelalte produse, gen cuie sau echipamente din plastic, Finantele au decis sa continue in regim de consignatie. Unul dintre inconvenientele vinzarii directe este faptul ca, in cazul bauturilor spirtoase de exemplu, cumparatorul nu isi poate alege produsele pe care vrea sa le achizitioneze, ci este obligat sa cumpere angro. De asemenea, vinzarea nu se poate face decit catre un singur ofertant, ceea ce restringe posibilitatea finantelor de a scapa cit mai repede de produsele cu pricina. Toti banii obtinuti din vinzari se constituie venit la bugetul de stat, la fel stind situatia si in ceea ce priveste licitatia de azi pentru bauturi spirtoase sau cea de miine pentru bijuterii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS