Campania arheologică din acest an derulată de către specialiştii Muzeului Oltenia la şantierul de la Răcarii de Jos, care a vizat cercetarea clădirii, a fundaţiilor comandamentului castrului roman, dar şi a grânarului (horreum), a scos la iveală piese importante. Țigle de mari dimensiuni, cărămizi purtând însemnele unității militare, fragmente provenite de la o statuie de bronz, monede din bronz și argint, dar și un foarte important lot de ceramică de uz casnic vin să completeze istoria legiunii romane ce asigura ordinea pe Valea Jiului.
Campania arheologică de la castrul roman de la Răcarii de Jos, comuna Brădești, județul Dolj, se apropie de sfârșit. Săpăturile din acest an au scos la iveală alte piese care vin să completeze istoria acestor locuri. Castrul roman de la Răcarii de Jos, unul dintre cele mai importante obiective arheologice din Oltenia, al doilea ca mărime după cel de la Slăveni, comuna Gostavățu, județul Olt, a fost descoperit în anul 1865. De atunci, cercetările au continuat, iar astăzi cei care ajung în Răcarii de Jos pot descoperi fundațiile clădirii comandamentului, cu o intrare generoasă flancată pe laterale de numeroase camere mai mici în care erau depozitate arme și piese de echipament militar.
În mijlocul lor este un spațiu generos care reprezenta o curte interioară. Au fost descoperite și fundațiile unor încăperi unde erau găzduite actele, însemnele unității militare și tezaurul din care erau plătite soldele soldaților care se aflau în acest castru, „soldații din celebrul de acum Numerus Maurorum, o trupă auxiliară de cavalerie maură adusă aici din nordul Africii“, după cum a precizat Dorel Bondoc, arheolog la Secția de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei Craiova.
Campania din acest an s-a concentrat însă pe zona unde se află ruinele unui grânar.
Piese importante, scoase la lumină
Săpăturile au scos la iveală piese importante, care vin să demonstreze încă o dată importanţa aşezării romane, reprezentată de construcţii de dimensiuni mari. Un mare număr de țigle și cărămizi ștampilate cu abrevierea numelui unității militare din castrul roman, Numerus Maurorum, piese de echipament militar, fragmente de statui, monede din broz, argint, oase, zguri siderurgice din fier și un foarte important lot de ceramică de uz casnic se alătură micului tezaur monetar de aurei (bani din aur cu o puritate de 98 la sută), numeroaselor obiecte ceramice de lux sau instrumentelor medicale confecționate din os ce au fost descoperite în anii trecuți.
„În urma săpăturilor din acest an, am descoperit un număr mare de țigle de mari dimensiuni, care erau dispuse pe o schelă de lemn consolidată cu piroane și cuie realizate din fier. Șirurile de țigle erau îmbinate la extremități cu olane. Am găsit și cărămizi purtând numele abreviat al unității militare, Numerus Maurorum. Unele dintre cărămăzi păstrează imprimarea tălpii cu ținte metalice a unor soldați. Important este și un fragment de la o statuie de bronz de mari dimensiuni a unui împărat roman, care pe suprafață poartă o peliculă de aur.
Ca dovadă a prelucrării metalelor, am descoperit un lot de zguri siderurgice din fier, care ne fac să ne gândim că aici ar fi existat un atelier care prelucra metalul.
Foarte importantă este descoperirea unui fragment dintr-o aripă de acvilă, însemnul general al legiunilor romane. Acest fragment atestă faptul că soldații de aici puneau mare preț pe reprezentările lor, pe faptul că deși erau mauri erau conștienți de apartenența lor la un sistem mult superior, cel roman“, a precizat Dorel Bondoc.
Săpăturile arheologice de la castrul roman Răcarii de Jos, amplasat în vecinătatea drumului european E 70 Craiova-Filiaşi, se vor finaliza pe 5 august, ele fiind susţinute financiar de Consiliul Judeţean Dolj.
După finalizarea campaniei arheologice de la castrul roman de la Răcarii de Jos, alte șantiere arheologice vor începe după 1 august. Este vorba de cel de la Desa, Bâzdâna din comuna Calopăr și cel de la Cioroiu Nou.