Turcia a reluat în ultimele zile raidurile aeriene împotriva rebelilor kurzi, pe fondul ofensivei împotriva jihadiştilor Statului Islamic în Siria. În opinia editorialistului Cengiz Candar de la cotianul turc „Radikal”, dar şi a unor analişti europeni, războiul împotriva terorismului anunţat de Ankara pare a fi un pretext, adevăratul scop fiind o revanşă la insuccesul electoral din 7 iunie al partidului la putere în Turcia, Partidul dreptăţii şi dezvoltării (AKP) (care a pierdut majoritatea absolută pe care o deţinea de mai bine de 13 ani în parlament). Doreşte neapărat să împiedice crearea la frontieră cu Turcia, în nordul Siriei, a unei regiuni autonome a kurzilor.
În ce joc politic este angajată în aceste zile Turcia?, se întreabă analişti, experţi în probleme de securitate nu doar europeni. De circa trei zile, forţele aeriene ale Turciei lovesc nu Statul islamic, ci rebelii kurzi ai PKK, a căror mişcare separatistă datează încă din 1984. Practic, constată analişti politici turci, ale căror opinii sunt preluate de presă europeană,fragilul acord de încetare a focului intervenit în 2013 între autorităţile de la Ankara şi liderii PKK(Partidul muncitorilor din Kurdistan) pare a fi definitiv îngropat. Deşi liderii PKK au negat implicarea kurzilor în asasinarea , miercurea trecută, a doi poliţişti turci în localitatea Ceylanpinar, începând de vineri seară, bombardierele F-16 ale flotei aeriene a Turciei au efectuat mai multe raiduri împotriva instalaţiilor, taberelor de antrenament, a hangarelor şi depozitelor de muniţii ale forţelor PKK din munţii Kandil, extremitatea nordică a Irakului.Operaţiunile respective s-au soldat cu morţi şi răniţi în rândul kurzilor. O noutate: flota turcă a mers până la a bombarda inclusiv o localitate aflată sub control kurd în Siria, ceea ce le-a căzut foarte bine jihadiştilor, kurzii din localitatea respectivă reprezentând pentru ei un mare pericol, o piedică în înaintarea pe teritoriul sirian. În opinia profesorului David Româno, analist de la Universitatea de stat americană din Missouri, specialist în problemele actuale ale Orientului Mijlociu,inclusiv cele privind kurzii, toate acţiunile Turciei din ultimele zile în zona respectivă arată că , „fără nici o îndoială, principala ţintă a Ankarei sunt rebelii kurzi”.
Guvernul turc doreşte să evite apariţia unei regiuni autonome kurde în Siria
„Ankara împuşcă doi iepuri dintr-o singură lovitură„, susţine specialistul american mai sus citat. Autorizând armata americană să utilizeze baza aeriană de la Incirlik pentru a lovi forţele jihadiste în Siria şi Irak, premierul Receep Tayyip Erdogan mizează pe faptul că aceştia se vor îndepărta de kurzi, ale căror forţe au jucat un rol important în înfrângerile suferite de jihadişti la Kobané şi apoi la Tall-Abyad. Ankara se teme de progresele pe care forţele kurde le fac în nordul Siriei şi doresc, „cu orice preţ„, să evite constituirea unei regiuni autonome kurde la frontieră Turciei. Aşa explică unii analişti turci şi europeni insistenţa cu care Ankara pune pe acelaşi picior pericolul jihadist şi cel al PKK, ambele fiind definite că „teroriste”. Şi, spune analistul american David Romano, „sub sloganul ofensivei împotriva forţelor Statului Islamic, guvernul turc a declarat război împotriva tuturor organizaţiilor considerate de el teroriste…Iar eu, adaugă Romano, îl bănuiesc că vizează în primul rând PKK şi nu Statul Islamic”.