Razboiul din Afganistan este departe de fi incheiat, in pofida succeselor inregistrate, a apreciat, marti secretarul american al apararii, Donald Rumsfeld. „Se pare ca lucrurile merg bine, la suprafata, insa noi intram intr-o perioada foarte dificila“, a declarat ministrul, la sediul Comandamentului Central american de la Tampa (Florida). In opinia lui Rumsfeld, orasele pierdute de talibani nu sint sigure, deoarece luptatori islamisti se pot ascunde sau dezertorii isi pot schimba tabara. Victoria in Afganistan „va necesita timp, acest lucru va fi dificil, periculos (…) si se vor inregistra morti, deoarece este un mediu dificil pentru noi si pentru fortele de opozitie“, a spus secretarul apararii.
Potrivit lui Rumsfeld, unul dintre principalele pericole pentru fortele americane este reprezentat de trecerea de la lupta din orase la cea din grote, unde sint regrupati liderii talibani si ai retelei Al-Qaida. Generalul Tommy Franks, comandanul CENTCOM, seful operatiunilor din Afganistan, a declarat ca efectivele puscasilor marini de la noua baza operationala din apropiere de Kandahar se vor numara intre 800 si 1.100 de persoane.
Alianta Nordului sustine ca, pentru moment, nu este necesara o forta multinationala
Alianta Nordului ar putea accepta o forta multinationala „in cadrul unei solutii de pace globala“, care sa fie negociata ulterior la Kabul, dar, pentru moment, nu este nevoie de o astfel de forta, a declarat ieri seful delegatiei Aliantei la conferinta de la Bonn, Yunis Qanooni. „Totusi, o asemenea forta poate fi inclusa, in principiu, in cadrul unei solutii globale de pace care va fi negociata in orasul istoric Kabul“, a adaugat ministrul de interne al Aliantei Nordului.
Alianta, care a preluat controlul asupra Kabulului pe 13 octombrie, si-a exprimat in numeroase rinduri opozitia fata de desfasurarea unei forte internationale, sustinind in schimb o forta interafgana care ar reprezenta diferite grupari etnice din Afganistan.
Un alt membru al acestei delegatii, Ahmad Wali Massud, fratele liderului militar Ahmed Shah Massud, a confirmat ca acest subiect este in studiu. „Acest lucru nu poate constitui un obstacol“ pentru negocierile de la Bonn, a declarat el. „Consiliul Suprem National (Parlamentul interimar despre care se discuta la Bonn) va putea hotari in privinta fortei multinationale“, a precizat Ahmad Wali Massud.