Zeci de mii de japonezi s-au adunat în această dimineaţă, la ora 8 şi 15 minute, pentru a cinsti memoria victimelor bombei cu uraniu lansate la 6 august 1945 de bombardierul american B-2- botezat „Enola Gay”- asupra oraşului Hiroshima. Numărul victimelor bombei de la Hiroshima a fost evaluat la circa 140.000 în momentul impactului, fără a mai lua în calcul numărul celor ce au murit ulterior din cauza efectelor radiaţiilor. Trei zile mai târziu, pe 9 august 1945, armata americană lansa o bombă cu plutoniu asupra oraşului portuar Nagasaki, ucigând alte 74 000 de persoane. Evenimente de comemorare s-au desfăşurat în Parcul memorial al păcii din oraşul Hiroshima şi în toată Japonia.
Numai în Parcul memorial din Hiroshima s-au aflat mai bine de 55.000 de japonezi, mulţi dintre ei având rude dispărute în sinistrul atac din dimineaţă zilei de 6 august 1945. Printre cei prezenţi s-a aflat premierul Shinzo Abe, înconjurat de reprezentanţii a 100 de ţări ale lumii. „În calitate de unică ţară lovită de armă atomică avem misiunea de a crea o lume fără arme nucleare… Avem responsabilitatea de a face omenirea să înţeleagă caracterul inuman al armelor nucleare”, a declarat premierul japonez. Shinzo Abe a anunţat cu acest prilej că ţara sa va prezenta la viitoarea sesiune a Adunării generale a ONU o nouă rezoluţie destinată abolirii armei nucleare. „Cer ca oamenii să nu mai recurgă la războaie şi toată lumea să trăiască în pace”, a declarat un supravieţuitor al atacului nuclear.
Primarul Hiroshimei, Kazumi Matsui, a făcut un apel la omenire, să acţioneze pentru eliminarea armei nucleare şi pentru crearea unui sistem de securitate care să nu depindă de forţă militară. „Pentru a coexista trebuie să abolim ‘răul absolut’. Este momentul, acum, să acţionăm”, a spus Kazumi Matsui.
În SUA, John Kerry a ţinut să sublineze importanţa acordului nuclear cu Iranul
„Este imposibil să nu ne gândim la ceea ce s-a petrecut acum 70 de ani”, a spus secretarul de stat american John Kerry după ce a urmărit prin satelit derularea ceremoniei de la Hiroshima. „Am privit ceremonia. Este un foarte puternic moment pentru a ne reaminti nu numai consecinţele unui astfel de război asupra oamenilor şi asupra ţărilor, dar şi să apreciem importanţa acordului la care am ajuns cu Iranul privind reducerea posibilităţii creării de arme nucleare suplimentare”, a subliniat Kerry.