5.5 C
Craiova
vineri, 10 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateCăldură şi secetă cumplită în Franţa

Căldură şi secetă cumplită în Franţa

Fără să atingă temperaturile din 2003, de până la +43 grade Celsius, timp de mai multe zile, vara acestui an este din nou extrem de caldă şi secetoasă. 70 de departamente din 96 cât are spaţiul metropolitan sunt lovite de efectele temperaturilor de peste +39- +40 grade Celsius şi de lipsa acută de ploi începând încă din luna iunie. Restricţii la folosirea apei au fost instituite aproape în întregul teritoriu .

Plantaţiile de porumb sunt distruse, varza alsaciană ridicol de mică, fâneţele arse, extrem de puţine ploi, limitări la folosirea apei pentru stropit – acesta este în aceste zile tabloul unei bune părţi din teritoriul Franţei, lovită de călduri ce depăşesc uneori +39-40 grade Celsius. „În ce priveşte seceta solului, situaţia continuă să fie îngrijorătoare pe o mare parte din teritoriul ţării”, a declarat François Vinit de la Meteo France. În departamentul Charante (vestul Franţei), în nordul departamentului Limousin sau în Haute-Saone (centrul ţării), ploile -destul de slabe- din ultimele zile au descreţit puţin frunţile agricultorilor, dar situaţia rămâne gravă, în special în Champagne-Ardenne, Lorraine, Alsace, Bourgogne sau Auvergne. Cele mai grav lovite de seceta sunt departamentele Drome, Ain, Loire, Rhone-Alpes. În Alsacia, recolta de varză, una din culturile tradiţionale în această zonă, se anunţă foarte proastă: cu 25 până la 50% mai mică decât recolta normală. Date fiind căldurile caniculare înregistrate în iulie, această luna este considerată de serviciile Meteo franceze drept a treia cea mai călduroasă luna iulie înregistrată din 1900 până în prezent. Factor agravant a fost deficitul pluviometric naţional care a atins 43%. În Champagne-Ardenne, Lorraine (nord-estul ţării) sau Limousin (centru) a ajuns chiar la 70%. Potrivit lui Alby Schmitt de la Direcţia Apelor şi Biodiversităţii, în mod cert, de vara acestui an ne vom aminti la fel cum cum reamintim în mod curent reperele anterioare de călduri şi seceta.

Restricţii severe la utilizarea apei

Diferenţa faţă de alţi ani secetoşi, când lipsa apei în sol începea încă din iarnă, lipsind pânza freatică de rezervă de umiditate necesară, anul acesta problemele au început abia în iunie, ceea ce nu a împiedicat autorităţile să instituie restricţii la utilizarea profesională şi domestică a apei, cu scopul de a se păstra un nivel minim în râuri şi în pânza freatică. În departamente ca Creuse şi Haute-Vienne (centrul Franţei) s-a mers până la interdicţia totală a folosirii apei, cu excepţia nevoilor esenţiale (apă potabilă, securitatea civilă, salubritatea). Cultivatorii de legume din unele zone au în aceste zile permisiunea de a-şi uda culturile doar în cursul nopţii. Sunt mai puţin lovite de secetă zonele de coastă din nord, nord-est, Alpii, departamentul de la graniţa cu Spania (Pyrennées) sau Jura (estul Franţei).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS