6.2 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDermatologul Ion Țolea, 50 de ani de activitate

Dermatologul Ion Țolea, 50 de ani de activitate

Prof. dr. Ion Țolea are în mână o caricatură făcută de unul dintre pacienți (Foto: Traian Mitrache)
Prof. dr. Ion Țolea are în mână o caricatură făcută de unul dintre pacienți (Foto: Traian Mitrache)

Este medic de cinci decenii. La ușa cabinetului său mereu așteaptă pacienți încrezători că „domnu doctor“ o să-i vindece. Prof. dr. Ion Țolea este o carte deschisă pentru studenții care niciodată nu cereau pauză la cursul predat de el. Acesta a înființat, practic, Clinica de Dermatologie din Craiova și face parte din dicționarul personalităților române.
Ne spune de cum intrăm pe ușă că nu îi place să vorbească despre realizările pe care le are, dar cu politețe ne povestește despre cum stă treaba cu bolile dermatologice. Cu aceeași răbdare le explică și pacienților, pe înțelesul lor, de ce boli suferă. Glumește și oferă soluții.
Pe doctorul Ion Țolea l-a ales medicina. De peste 50 de ani, pacienții sunt în fiecare zi în fața cabinetului său. Provine dintr-o familie de silvicultori și până în clasa a IX-a a crezut că menirea lui este să fie inginer silvic până când a început să se bărbierească și, din greșeală, și-a tăiat un coș la buza superioară. „Medicina am ales-o cumva forțat de împrejurări, dar nu aș spune că mi-a displăcut vreodată. Venind din familie de silvicultori până în clasa a IX-a, tata a spus că mă fac inginer silvic. Începusem să mă bărbieresc și mi-am tăiat un coș la buza superioară. S-a infectat și mi-a dat ceea ce se cheamă stafilococie malignă de buză superioară, nu cancer, dar o afecțiune gravă pentru că infecția din această zonă poate merge la baza creierului să facă tromboză de sinus cavernos și e foarte periculos. Eu nu știam asta atunci. Tata mi-a găsit la negru o sticlă de penicilină și am scăpat. Și el atunci mi-a spus: «Să ne înțelegem. Tu te faci doctor! Atunci când tu erai grav bolnav m-am dus la biserică, m-am rugat și am zis că, dacă scapi, doctor te faci»“.

Și-a ales să lucreze în Brașov, dar s-a întors în Dolj

Microbul meseriei de medic l-a luat însă de la medicul școlar, de sfaturile căruia își amintește și acum. De la el a învățat de ce apare puroiul și cât de importantă este igiena. „Eu m-am îndrăgostit de medicul meu școlar, un oarecare domn Barcea care era ORL-ist și ne preda igiena. Și așa de frumos ne-a povestit odată încât și acum țin minte. Ne spunea: «Mă copii. Puroiul voi știți ce e? Sunt globulele noastre albe care au murit pe front în luptă cu microbii»“, își aduce aminte dr. Țolea.
A făcut Facultatea de Medicină la Cluj și a absolvit printre primii. Și-a ales să lucreze în Brașov, dar s-a întors în Dolj, la început ca medic în Maglavit. „După terminarea facultății era obligatoriu trei ani să mergi la o circumscripție sanitară. Se scoteau posturi pe regiuni și îți alegeai în funcție de medie. Eu am ales mai întâi Brașovul, dar mă căsătorisem și soția era în Craiova, farmacistă. Pe ea nu au lăsat-o să plece și am venit eu. Așa am ajuns medic la Maglavit“, povestește prof. dr. Ion Țolea.

„Trebuie să fii corect cu pacientul“

Corectitudinea față de pacient și exigența față de sine au fost principiile după care dr. Țolea și-a construit cariera. A luptat ca în Bănie să apară Clinica de Dermatologie din cadrul Spitalului Județean Craiova. Nu îi place să înșire realizările. Cei care îi atestă mereu profesionalismul sunt pacienții. „Trebuie să fii corect cu pacientul și să-i spui adevărul. Dacă lași în ceață totul și nu a înțeles nimic din boala lui, nu are încredere nici în ceea ce-i spui și nici în medicamente. El trebuie să înțeleagă de ce să facă așa cum îi spui tu și nu în alt fel“, spune medicul.
Că trebuie să învățăm unii de la alții este o lecție pe care dr. Țolea a experimentat-o pe propria piele și pe care o transmite mai departe. „Fiind medic secundar, am mers la un mare clinician craiovean. El consulta un bolnav și, când i-a dat medicamentele, i-a spus: «Iei o cană cu apă, o pui pe masă în camera în care dormi, doctoriile le pui lângă ea și dimineața iei medicamentul cu apa din cameră». Nu avea nici o legătură apa și medicamentul, dar spunea că, dacă leagă medicamentul de cana cu apă, bolnavul nu uită să-și ia tratamentul. Și de atunci eu încerc să fac bolnavul să-și înțeleagă boala“, își amintește dr. Țolea.

„A avut loc emanciparea populației. Omul se duce mai repede la doctor“

Cazurile de cancer de piele sunt tot mai numeroase. Acum, din cauza poluării, sunt frecvente afecțiuni care în urmă cu cinci decenii erau întâlnite mai rar. „A avut loc emanciparea populației. Omul se duce mai repede la doctor. Sunt mult mai multe cazuri de cancer de piele. Razele ultraviolete sunt mult mai agresive. Moda s-a schimbat. Înainte, doamnele umblau cu umbreluțe, acum se miră cum să se dezbrace să se ardă mai rău. Și stratul de ozon s-a subțiat și soarele este și mai puternic. Trebuie să ne protejăm mai mult. Credem că dacă ne-am dat cu o cremă cu factor de protecție 50 plus nu avem probleme. Nu este adevărat. Protejează cam 20 la sută și nu are efect decât trei ore“, explică medicul.
Dermatologia este o specialitate în care nu trebuie să te aștepți să ai numai succes, spune dr. Țolea. „Când am început eu dermatologia, era o zicală pe care mi-o spunea primul meu șef și dascălul meu adevărat, doctorul Dobrescu. «Dumneata știi cum e cu dermatologia? Din totalul bolilor, jumătate se cunosc, jumătate nu. Din jumătatea bolilor care se cunosc, jumătate au tratamente, celelalte nu. Din jumătatea bolilor care au tratament, jumătate se vindecă, jumătate nu». Așa e specialitatea. Sunt afecțiuni care se dezvoltă pe un anumit teren căruia n-ai ce-i face. Cum este dermatita atopică, de exemplu“, spune medicul.

„Dermatologiei i s-a deschis o largă perspectivă, dermatocosmetologia“

Dermatocosmetologia câștigă tot mai mult teren în domeniu. Mulți dintre medici aleg însă calea străinătății. „Dacă înainte se considera o cenușăreasă a medicinei pentru că existau acele boli venerice, așa zise boli rușinoase de care lumea se ferea, acum partea de venerologie nu mai ocupă un loc important. Au crescut și condițiile de igienă. Dermatologiei i s-a deschis o largă perspectivă, dermatocosmetologia. Acum, când se aleg posturile la rezidențiat, dermatologia este aleasă prima. Sunt mulți care pleacă în străinătate. Mulți se duc în Germania și Franța“, precizează dr. Țolea.
Câteva luni a lucrat și în sistemul de sănătate francez. Apreciază organizarea de acolo și faptul că medicii tineri au posibilitatea să învețe cât mai multe în rezidențiat legat de specializarea care le place. „Am lucrat câteva luni în Lille și mi-a plăcut sistemul de organizare. Ei dau posibilitatea tânărului să se axeze mai repede pe specializarea pe care o vrea. Ca rezident, la noi se fac stagii la ginecologie, chirurgie, endocrinologie, neurologie. Acolo se face stagiu în medicina de urgență, după care se face un stagiu mai lung în specialitatea pe care o dorește fiecare“, spune prof. dr. Ion Țolea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS