7.9 C
Craiova
joi, 9 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateBundestagul a aprobat cu majoritate de voturi - dar nu fără emoţii - cel de-al treilea plan de finanţare a Greciei

Bundestagul a aprobat cu majoritate de voturi – dar nu fără emoţii – cel de-al treilea plan de finanţare a Greciei

Planul de ajutorare a Greciei a fost aprobat de o largă majoritate a deputaţilor din Bundestag, dar majoritatea celor care s-au opus provin chiar din partidul la putere, al cancelarului Merkel, Uniunea Creştin democrată (UCD). Este o dovadă, spun analiştii locali, domnia sa nu mai poate limita fronda în cadrul propriului partid. Oponenţii au susţinut ei reprezintă punctul de vedere al opiniei publice germane careconsideră au plătit prea mult” pentru salvarea grecilor de la faliment.
 Deşi prezenţă la dezbateri, Angela Merkel l-a împins pe Wolfgang Schauble la conducerea ofensivei în apărarea noului plan de ajutorare a Greciei, bucurânduse de o mai mare credibilitate fiindu-i cunoscută duritatea cu care a negociat şi a impus condiţiile pentru reluarea finanţării Greciei.

La capătul câtorva ore de aprinse dezbateri şi schimburi de opinii contradictorii, realtează corespondenţii de presă acreditaţi la Berlin, cel de-al treilea plan de ajutorare a Greciei a fost aprobat prin votul a 454 deputaţi din cei 585 prezenţi la această sesiune extraordinară a Budestagului german. Împotrivă au fost 113, iar 18 s-au abţinut. Ceea ce a reţinut în mod deosebit atenţia preşei şi a dat emoţii nu doar la Atena, a fost disputa din partidul Angelei Merkel, Uniunea Creştin Delmocrata (UCD). Un vot-test realizat în ziua precedentă aşternuse linişte în tabăra susţinătorilor planului respectiv, dând ca sigură aprobarea planului, dar existau temeri numărul oponenţilor ar putea crească faţă de votul din 17 iulie, când s-a cerut aprobarea începerii negocierilor cu Atena. În iulie, oponenţi din rândul deputaţilor UCD erau 60, în timp ce 3 s-au abţinut. Începerea negocierilor a fost votată, dar scorul votului a fost „deranjant” pentru Angela Merkel, demonstrând nu mai poate limita fronda în cadrul propriului partid.

În mod surprinzător, Schauble a preluat comanda ofensivei în apărarea planului de ajutorare a Greciei

Deşi prezentă la dezbateri, Angela Merkel l-a lăsat pe ministrul său de Finate, Wolfgang Schauble, cunoscut pentru duritatea manifestată de-a lungul negocierilor cu guvernul Tsipras, le ceară deputaţilor germani aprobe totuşi planul finalizat la 14 august de reprezentanţii creditorilor (UE, BCE şi FMI) şi cei ai guvernului lui Tsipras. Merkel, după o „regie” pusă probabil la punct în ajunul sesiunii Bundestagului, şi-a asumat rolul de a crea un fond favorabil pentru dezbateri, prin declaraţiile neobişnuit de pozitive făcute duminică la postul de televiziune ZDF la adresa noului mod de lucru , mult mai realist şi mai cooperant, al guvernului grec la negocierile din ultime săptămâni de la Atena. „Decizia privind un nou program de ajutorare a Greciei nu a fost un lucru simplu”, a recunoscut Wolfgang Schauble, teribilul susţinător al ieşirii temporare a Greciei din zona euro. „Dată fiind experienţa ultimilor ani, a adăugat el, nu avem garanţia totul va merge bine, motiv pentru care existenţa unor dubii este firească…Dar, în măsură în care parlamentul elen a adoptat o mare parte din măsuri, ar fi iresponsabil lăsăm pierdută şansa unei noi relansări a Greciei”. O astfel de poziţie a celui mai vehement oponent de până acum la ajutorarea Greciei nu putea nu convingă o majoritate a Bundestagului voteze în favoarea noului plan, chiar dacă a ţinut reamintească şi faptul este imperios necesară participarea necondiţionată a FMI la finanţarea noului plan de salvare a Greciei. Şi Schauble, la fel ca Merkel, şi-au exprimat şi cu acest prilej opoziţia faţă de insistenţa cu care Fondul cere o reducere sau măcar acordarea unor facilităţi la rambursarea de către Atena a datoriei faţă de creditorii săi.

Cetăţenii germani nu mai au încredere în greci

Oponenţii planului de salvare a Greciei, „deviaţioniştii” cum sunt numiţi în presa germană, şi-au justificat votul negativ afirmând ei se fac ecoul opiniei publice germane care consideră au plătit deja prea mult pentru greci. Un sondaj de opinie realizat de Institutul Infratest Dimap, apărut în presa germană de marţi, arată 49% din persoanele intervievate înaintea votului din 17 iulie considerau Bundestagul nu trebuie aprobe noile negocieri asupra celui de-al treilea pachet de ajutorare a grecilor. Un sondaj al Institutului Forsa, pentru ziarul „Handelsblatt” arată 57% din cei chestionaţi sunt contra actualului plan, iar 84% cred Grecia nu va pune în aplicare reformele cerute de creditori.

Haga, în faţa unei moţiuni de cenzură în legătură cu planul de ajutorare a Greciei

Guvernul olandez s-a pregătit, şi el, pentru a face faţă unei dezbateri furtunoase în Camera inferioară a Parlamentului, existând riscul prezentării unei moţiuni de cenzură din cauza disensiunilor existente în rândul partidului liberalilor (al premierului Mark Rutte) în jurul susţinerii noului plan de salvare a Greciei.Cei 150 de deputaţi au fost chemaţi din vacanţă pentru dezbaterea şi votarea planului respectiv, susţinut de premierul Rutte, dar şi de însuşi Jeroen Dijsselbloem, ministrul olandez de Finanţe şi preşedintele Eurogrupului. Problema în dispută este opoziţia majoritară din partidul liberalilor (al lui Mark Rutte) faţă de noul plan de ajutorarea a Greciei dacă FMI nu va participa la finanţarea lui. Înaintea şedinţei parlamentare, miercuri a avut loc o reuniune cu uşile închise a partidului la guvernare, în cadrul căreia premierul a insistat supra necesităţii aprobării planului respectiv. Votul în parlament urmă aibă loc în cursul serii.
Miercuri, alte două ţări ale zonei euro, Spania şi Austria, şi-au dat acordul cu acordarea de ajutor financiar Greciei. Dacă toate statele zonei vor aproba acodul, joi vor fi transferate Atenei primele 13 miliarde de euro, care vor permite onorarea unei părţi a datoriei ajunsă la scadenţă, iar 10 miliarde vor merge la recapitalizarea băncilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS