1.7 C
Craiova
miercuri, 1 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljIoan Holender vine la Întâlnirile SpectActor

Ioan Holender vine la Întâlnirile SpectActor

kulTOUR mit Holender -  Brigitte Fassbaender

Ioan Holender (foto), reprezentant de prim rang al muzicii şi culturii europene, va fi prezent la Craiova, duminică, 6 septembrie, de la ora 11.30, la cea de a 33-a ediţie a Întâlnirilor SpectActor, un proiect iniţiat în anul 2009 la Teatrul Naţional „Marin Sorescu“.
Director artistic din anul 2005 al Festivalului Internaţional George Enescu, Ioan Holender va susţine, la sala „Ion D. Sîrbu“ a Naționalului craiovean, conferinţa „Opera şi teatrul dramatic“, o incursiune în lumea Operei, modelată în ultimii ani de viziunile novatoare ale unor mari regizori de teatru. Cu acest prilej, invitatul va oferi autografe pe cartea „Festivalul George Enescu în era Holender“ (Ed. Operei Naționale București, 2015).
Ioan Holender provine dintr-o familie burgheză a cărei fabrică a fost naţionalizată în 1948. În ciuda dosarului negativ, în 1953 a fost admis la Institutul Politehnic, unde a urmat doar trei ani. În 1956, pe când era student în anul trei, a participat la mişcările studenţeşti din oraş favorabile Revoluţiei Maghiare. În urma unui „speech“ de solidarizare cu revoluţionarii unguri a fost arestat, apoi eliberat şi, în cele din urmă, exmatriculat. Din această perioadă datează marea sa dragoste pentru teatru şi operă, hrănită de spectacole şi de figurile unor artişti de care Timişoara nu ducea lipsă.

19 ani la cârma „Operei de Stat“ din Viena

În anul 1959 a emigrat cu tatăl său la Viena (mama era deja acolo) şi a studiat muzică clasică la Conservatorul din Viena, între 1960-1962, unde a absolvit secţia canto cu „Diploma de solist“. După absolvire, a concertat ca bariton în spectacole şi concerte la Klagenfurt Stadttheater, Viena, Sankt Pölten şi în Elveţia. În 1966 a început să lucreze la Agenţia de teatru „Starka“, pe care ulterior a preluat-o şi a dezvoltat-o, recunoscută la nivel mondial ca Agenţia de teatru „Holender“. În 1988, a fost numit de primul ministru al Austriei din acea perioadă secretar general al Operei din Viena şi al „Vienna Volksoper“, al căror director era Eberhard Waechter. După moartea acestuia, începând cu 1 aprilie 1992 Holender devine director general al prestigioaselor instituţii „Volksoper“ şi „Opera de Stat“ din Viena. În istoria „Operei de Stat“ din Viena, din 1869 până azi, Holender a avut cel mai lung mandat de director, de 19 ani. S-a impus ca un manager novator al artei regizorale în operă.
„Nu am deloc impresia că am făcut ceva excepţional sau că sunt deosebit. (…) Eu nu am plecat din România pentru că am vrut să fac carieră, nici măcar ca să trăiesc, ci ca să supravieţuiesc. Am plecat când nu mai era efectiv nici o posibilitate pentru mine să-mi continuu viaţa aici: exmatriculat din toate facultăţile din România, dat afară din slujbele pe care le aveam. Aveam o normă şi jumătate de antrenor de tenis şi dosarul a ajuns la cadre şi acolo s-a decis că nu corespundeam, eram un element duşmănos faţă de orânduirea de atunci. Eu am şi o oarecare înţelegere faţă de acele măsuri ale lor, privind în contextul vremii respective. (…) Când am plecat am fost trist şi deprimat pentru că pierdusem tot ce aveam până atunci, inclusiv limba pe care o vorbisem toată viaţa. Dacă am ajuns acolo, să zicem pe un pisc, nu a fost un salt, ci un drum făcut cu răbdare. Şi am mari îndoieli că sunt chiar aşa de iubit în Austria cum se zice. Cred mai degrabă că sunt cunoscut şi că i-am făcut să mă respecte“, nota Ioan Holender în volumul „Ioan Holender. De la Viena la Timişoara“.
Biletele pentru Întâlnirea SpectActor cu Ioan Holender vor fi puse în vânzare la agenţia teatrului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS