Parchetul federal belgian a deschis o anchetă pentru terorism, suspectul urcând în trenul de Paris din gara Bruxelles. Cum atentatul a avut loc după trecerea frontierei în Franţa, zona Lille, o anchetă similară a fost declanşată şi de autorităţile franceze.
Eroii americani şi cetăţenii francezi care i-au sprijinit în lupta pentru blocarea autorului atentatului vor fi primiţi de preşedintele François Hollande la Elysée, pentru a primi mulţumiri şi înalte distincţii.
Luni, preşedintele François Hollande îi va primi la Elysée pe cei trei tineri americani şi pe cetăţenii francezi care prin fapta lor curajoasă au dejucat atentatul terorist de vineri. Preşedintele Hollande i-a invitat, de asemenea, la recepţia oferită cu acest prilej pe premierul belgian Charles Michel, pe cel olandez, Mark Rutte, precum şi pe ambasadorul american la Paris, Jane Hartley. Vor asista din partea franceză premierul Emanuel Valls, ministrul de Externe Laurent Fabius şi ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve. Din surse informate de la Elysée s-a aflat că celor trei tineri americani le va fi acordată o importantă distincţie / Legiunea de onoare. Preşedintele François Hollande i-a adresat preşedintelui Barack Obama „mulţumiri călduroase” pentru „conduită exemplară” a cetăţenilor americani care au împiedicat carnagiul de la bordul trenului Amsterdam-Paris. Cei doi preşedinţi au folosit convorbirea telefonică pentru a-şi reinoi „angajamentul de a combate împreună violenţă şi terorismul sub toate formele lor”.
Cine este tânărul care a fost pe punctul de a comite vineri un carnagiu în trenul de mare viteză Amsterdam-Paris?
Deşi ancheta nu a fost finalizată, s-a stabilit deja că este vorba de un tânăr marocan pe nume Ayoub El Khazani (sau Kahzzani), în vârstă de 26 de ani, care este rezident în Belgia. A urcat în trenul de Paris din gara Bruxelles, având asupra să un adevărat arsenal (o armă kalaşnikov, un pistolet automat, 9 încărcătoare şi un cuţit). El a negat că este terorist, susţinând că a dorit doar să jefuiască pasagerii trenului. Cercetarea continuă, atacul nefiind revendicat de nici o organizaţie teroristă. În ultimele ore au apărut însă informaţii ce încep să facă lumina în privinţa identităţii sale adevărate. Serviciile antiteroriste spaniole au furnizat încă de duminică informaţii, publicate şi de ziarul „El Pais”, conform cărora este vorba de un „individ foarte radical şi potenţial periculos”. El a locuit vreme de un an în Spania, respectiv la Algesiras. Înainte de a-şi legaliza sejurul, a fost un timp închis pentru trafic de droguri. A plecat apoi în Franţa. Dispunând de „cartea de sejour”, el a putut să se deplaseze liber în spaţiul Schengen. Ar fi efectuat apoi o vizită în Siria, după care a revenit în Franţa şi apoi în Belgia. Ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, a confirmat că suspectul Khazani a fost semnalat de către spanioli serviciilor de securitate franceze că „islamist radical” şi că figura pe lista „S” a persoanelor periculoase pentru securitatea naţională.
„Eroii” care au stopat actul terorist
Fapta de un curaj ieşit din comun a unor tineri americani aflaţi în tren în momentul atacului a făcut înconjurul lumii. Este vorba de doi militari americani, Spencer Stone şi Alex Skarlatos , secondaţi de Antony Sadler, un student american aflat în vacanţă în Europa, şi de un consultant britanic, Chris Norman, cărora le-au venit în ajutor şi unii dintre pasagerii vagonului atacat. De precizat că Alex Skarlatos este membru al gărzii naţionale din Oregon , proaspăt revenit dintr-o misiune în Afganistan. Preşedintele Barack Obama i-a contactat telefonic pe cei trei tineri americani pentru a-i felicita şi a le mulţumi pentru actul lor de curaj.