-6.5 C
Craiova
joi, 16 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăEducatie700 de studenți filologi, în tranziție către piața muncii

700 de studenți filologi, în tranziție către piața muncii

Pe parcursul perioadei de practică, studenţii s-au întâlnit cu reprezentanţii mediului privat (Foto: Claudiu Tudor)
Pe parcursul perioadei de practică, studenţii s-au întâlnit cu reprezentanţii mediului privat (Foto: Claudiu Tudor)

Peste 450 de studenți ai Facultății de Litere de la Universitatea din Craiova au beneficiat, timp de 16 luni, de stagii de formare profesională în unităţi de stat sau private din Craiova, vizite de studiu şi au contribuit la crearea unei platforme on-line, prin intermediul căreia au posibilitatea să interacţioneze cu angajatorii. Totul a fost posibil datorită proiectului „Facilitarea tranziției de la studiu la piața muncii a studenților filologi și a celor de la comunicare, prin servicii integrate și inovatoare“, finanțat în cadrul Pro­gra­mului Operațional Sec­to­­­­rial pentru Dezvoltarea Re­surselor Umane implementat de Facultatea de Litere în parteneriat cu SC Media Sud Europa SA şi DAGMAR.

Accent pe utilitate

Proiectul a pus accent pe asigurarea utilitatea şi relevanţa şanselor oferite în procesul de învăţare pe tot parcursul vieţii şi pe dezvoltarea aptitudinilor de muncă ale persoanelor aflate în perioada de tranziţie de la şcoală la viaţa activă.
„Organizarea şi desfăşurarea stagiului de practică de specialitate a urmărit formarea, dezvoltarea unor deprinderi şi abilităţi practice, în conformitate cu specificul specializării studenţilor din grupul-ţintă şi cu cerinţele existente pe piaţa muncii, în scopul unei inserţii rapide pe piaţa muncii. Încă de la primii pași spre angajare, tinerii se lovesc de lipsa experienței. În timpul studenției este foarte greu să dobândești experiență. Am încercat să dezvoltăm un parteneriat durabil între mediul academic şi mediul economic din judeţul Dolj, prin adaptarea curriculei la cerinţele pieţei. Studenţii au avut posibilitatea să meargă în vizite de studiu în Bucureşti, Cluj, Sibiu, Iaşi şi Timişoara. În plus, întreprinderea simulată facilitează învăţarea şi dezvoltarea cunoştinţelor economice şi juridice necesare într-o firmă reală, formând aptitudini şi competenţe care pot fi aplicate în toate domeniile economice şi în toate poziţiile din cadrul unei întreprinderi“, a declarat prof. univ. dr. Nicolae Panea, decanul Facultății de Litere.

„Sunt atrasă de domeniul media“

Pe parcursul perioadei de practică, studenţii au participat la o serie de workshopuri, având astfel posibilitatea să-i întâlnească pe reprezentanții mediului privat pentru a afla de la ei așteptările pe care le au de la viitorii angajați, dar și care este profilul angajatului pe care îl caută.
Întreprinderea creată de studenţi a simulat activitatea unui trust media, conţinând departament de relaţii publice, departament de traduceri şi interpretariat, departament de marketing. Studenţii şi-au încheiat activitatea în cadrul întreprinderii simulate în această lună, moment în care au realizat toate formalităţile necesare pentru evaluarea activităţii şi suspendarea firmei, cu posibilitatea reactivării ei, în următorul an universitar.
„Stagiile de practică sunt o bună ocazie pentru noi, studenţii, de a ne clarifica anumite temeri, de a descoperi abilităţi pe care poate nici nu ştiam că le avem. Sunt atrasă de domeniul media, îmi doresc foarte mult să lucrez la un post de radio. Am avut şansa de a da probe de voce, de a participa la realizarea unor emisiuni, de a-mi descoperi noi pasiuni. A fost o experienţă inedită“, a spus Mara Marin, studentă.

Proiectul pentru studenți continuă

Proiectul continuă pentru celelalte specializări, Jurnalism şi Ştiinţele Educaţiei, în care vor fi angrenaţi aproximativ 200 de studenţi. Pe lângă crearea întreprinderii simulate, studenţii care au fost incluşi în acest proiect în cele 16 luni de practică au contribuit la întocmirea unui ghid care materializează întreaga experienţă acumulată.
Printre firmele la care studenții au făcut practică s-a aflat și SC Media Sud Europa, editor al cotidianului Gazeta de Sud, care gestionează Radio Sud și postul de televiziune Alege TV.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS