20.1 C
Craiova
duminică, 6 octombrie, 2024
Știri de ultima orăLocalVremea în Oltenia şi la munte în următoarele două săptămâni

Vremea în Oltenia şi la munte în următoarele două săptămâni

Administraţia Naţională de Meteorologie a transmis o estimare a evoluţiei valorilor termice şi precipitaţiilor în intervalul 7 – 20 septembrie. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

În Oltenia, media regională a temperaturilor maxime diurne,va fi de aproximativ 23 – 24 de grade în intervalul 7-10 septembrie, apoi va marca o scădere, spre 20 de grade, în jurul datei de 11 septembrie, când vremea va deveni răcoroasă. Dar, treptat, un nou proces de încălzire va conduce la valori ușor peste mediile multianuale ale perioadei, respectiv 26 de grade, pe 15 și 16 septembrie.
În ultimele zile ale prognozei, o nouă scădere a temperaturii va readuce regimul termic la normal, la valori maxime diurne de 23 – 24 de grade.
Regimul termic nocturn, concretizat prin temperaturi de 13 grade la începutul intervalului, va marca o scădere spre 10 grade pe 9 septembrie, apoi va crește din nou, iar între 11 – 20 septembrie se va menține relativ constant, la valori de 12 – 14 grade.
Între 10 și 12 septembrie, va ploua pe arii extinse și se vor cumula și cantități de apă mai importante. Ulterior, va mai ploua, dar numai trecător și izolat, după data de 15 septembrie.

La munte, în prima săptămână a intervalului de prognoză, vremea va fi răcoroasă, cu medii ale temperaturilor maxime între 10 și 12 grade, în timp ce nopțile vor fi destul de reci, cu medii termice de 2 — 4 grade. Între 13 și 16 septembrie, temperaturile vor fi în creștere de la o zi la alta, astfel încât se vor atinge 18 grade ziua și 8 grade noaptea și abia spre sfârșitul perioadei de prognoză regimul termic va reveni la normal, fiind estimate medii ale maximelor diurne de 16 grade și ale minimelor nocturne de aproximativ 7 grade.
Probabilitatea pentru precipitații va fi mai mare între 10 și 12 septembrie, când acestea se vor semnala pe arii relativ extinse, apoi va crește din nou după 15 septembrie, când ploile vor fi slabe cantitativ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS