6.7 C
Craiova
vineri, 10 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljScandal pe depozitul de gunoi al Craiovei

Scandal pe depozitul de gunoi al Craiovei

Locuitorii din Mofleni reclamă mirosul greu degajat în zonă de depozitul exploatat de zece ani de Eco Sud SA. Mirosul se pare că se resimte și în Parcul Tineretului, dar și în locația viitorului Water Park construit cu 20 de milioane de euro de la UE. Autoritățile de mediu spun că nu pot aplica sancțiuni pentru miros, iar firma care exploatează depozitul promite să rezolve problema în următoarea perioadă.

Mai mulți locuitori din cartierul craiovean Mofleni ne-au sesizat la redacție că nu mai suportă mirosul urât degajat de depozitul ecologic de gunoi care funcționează în zonă de mai bine de zece ani. Depozitul, cu o capacitate totală de șase milioane de metri cubi, a înmagazinat deja circa 800.000 de metri cubi de deșeuri din Craiova și din zonele limitrofe. Prin Master Planul de Deșeuri (MPD) al județului, în curând aici vor fi depozitate toate gunoaiele din Dolj. Oamenii spun că mirosul insuportabil se simte în special noaptea, iar perioada de caniculă a fost un adevărat calvar. Mirosul urât ajunge și în Parcul Tineretului, și în locația viitorului Water Park construit cu fonduri de la UE. Toate aceste proiecte totalizează investiții de peste 30 de milioane de euro.

„Asta nu mai este viață!“

Câțiva dintre locuitorii din Mofleni au stat de vorbă cu reporterii GdS, povestind cum este viața în apropierea depozitului.
„E un miros noaptea aici de nu se poate trăi. S-au investit miliarde în ștrand și parc. Numai iarna, când este înghețat, nu miroase. Eu am impresia că există niște guri de ventilație. Noaptea, după ora 2.00-3.00, este imposibil să suporți mirosul. Stăm cu geamurile închise pentru că altfel nu putem să trăim“, a declarat Genel Zdreancotă, unul dintre locuitori. „Groapa asta este foarte periculoasă. Este un focar de infecție. Nu pot să stea nici rufele pe sârmă că ia miros de la groapă. O să murim! Să mute groapa de aici!“, a afirmat, la rândul ei, Ioana Ghindeanu. „Noi suntem bolnavi. De exemplu, eu am astm, glandă, probleme cu ficatul, cu stomacul. Nu pot să stau seara cu geamul deschis să iau aer… Cum au dat despăgubiri de miliarde ălora de la stadion să-i mute, să ne dea și nouă. Suntem de acord!“, s-a plâns Elena Mrejuică. „Au interese personale probabil. Păi asta e groapă de gunoi? Ăsta e munte de gunoi! Când a fost caniculă era imposbil de trăit. Au cășunat pe Mofleniul ăsta. Să vină să pună o bombă și să ne omoare că și așa asta nu mai este viață!“, a concluzionat Constanța Ioniță.

Mirosul nu poate fi amendat

Problema a fost dezbătută în cadrul emisiunii „Audiență Generală“, difuzată luni, 7 septembrie, la Alege TV. Craiovenii au putut pune întrebări prin telefon tuturor factorilor implicați: autoritățile de mediu și reprezentanții Eco Sud SA. Comisarul-șef al Gărzii de Mediu Dolj, Gheorghe Călinoiu, le-a dat dreptate oamenilor, spunând totuși că un depozit de asemenea dimensiuni „nu este farmacie“. Greșeala autorităților provine din anii 2000, când nu au reușit să aprobe locația Breasta și au fost nevoite să accepte zona Mofleni, în oraș practic. A respectat depozitul normele de mediu privind apropierea față de Craiova și de Jiu? Nu chiar, dar autorizația a fost luată cu derogare, a dezvăluit Octavian Popa, purtătorul de cuvând al Agenției Regionale pentru Protecția Mediului (ARPM) Craiova. „Distanța minimă față de orice zonă construită este de 1.000 de metri. Dar a fost făcut un studiu de impact asupra sănătății populației, în baza căruia ANPM a emis autorizația de mediu. S-a făcut o derogare de la limita legală prin existența studiului de impact“, a spus Popa. Cele 30 de celule ale depozitului se acoperă cu pământ și se izolează pe măsură ce sunt umplute. În cei zece ani de funcționare, au fost completate cinci celule, care au fost închise definitiv. Există însă o zonă deschisă de lucru de 600 de metri pătrați, de la care provine mirosul, susține Cristina Smeu, specialistul pe probleme de mediu al Eco Sud SA. Reprezentanții autorităților de mediu spun că reglementările în vigoare nu pomenesc nimic despre miros. „În mod explicit, nu există nici o reglementare în normele de mediu referitoare la miros. Nu este vinovat nimeni că adie vântul sau că este cald“, a afirmat Octavian Popa, reprezentantul ARPM Craiova.

Cine a fost mai întâi: depozitul sau casele?

Dan Stana, directorul comercial la Eco Sud SA, susține că, semestrial, firma cere completarea unor chestionare de feed-back în zona Mofleni și că în majoritate oamenii nu sunt deranjați de miros. „Din 2013, noi am început monitorizarea permanentă a acestor lucruri legate de miros. Există un procent de 7-8% care reclamă mirosul, dar 90% spun că acesta se încadrează în niște limite normale, ținând cont de proximitatea depozitului față de casele locuitorilor“, a afirmat acesta. Reprezentantul Eco Sud a mai spus că investițiile gen Parcul Tineretului și Water Park sunt ulterioare deschiderii depozitului și că, până la urmă, vina aparține celor care au eliberat autorizațiile. „Toate autorizațiile pentru aceste construcții au fost luate ulterior deciziei de deschidere a acestui depozit ecologic. Cine a dat aceste autorizații, acolo este de discutat“, a mai spus Dan Stănoaia.
Eco Sud a anunțat că a instalat deja o faclă pentru arderea biogazului rezultat din fermentarea deșeurilor biodegradabile, ceea ce va diminua mirosul în zonă. Instalația trebuie să fie funcțională până la sfârșitul acestui an. Și pentru dispersarea ciorilor din zonă s-a achiziționat o instalație, dar aceasta nu este pusă în funcțiune deocamdată. Motivul: nu cumva ciorile gonite de la gunoaie să se refugieze în curțile din apropierea depozitului!
Reprezentanții Eco Sud au promis că vor pune în funcțiune și instalația anticiori pentru a testa efectele, dar și că vor planta o perdea vegetală de protecție pentru a ameliora condițiile de mediu din zonă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS