Handbalistele junioare de la clubul HC Universitatea FEFS Craiova au participat recent la un turneu internațional în Serbia și s-au întors cu medalie de aur la grupa de fete născute în anul 2003 și medalie de bronz la grupa de 2004.
Competiția găzduită de orașul Smerevo a fost de anvergură, reunind 130 de echipe la start, peste 2.000 de handbaliști de toate vârstele.
Aceasta a fost prima participare la un turneu internațional pentru micuțele jucătoare de la HC Universitatea FEFS, iar antrenorii Remus Fumurescu, Marian Mitroi și Gabriela Niculeț consideră că principalul câștig este acela că fetele au luat contact cu altă „lume“.
„Turneul din Serbia a fost o competiție superbă, o experiență frumoasă. Am fost invitați la turneu și ne-am dorit să accesăm tot ce este nou. Am vrut să cunoaștem handbalul din alte țări, să le prezentăm fetițelor o altfel de experiență. Pe fiecare nivel de vârstă au existat trei patru academii mari din handbalul ex-iugoslav. Din România am mai fost doar noi, cu trei grupe, și un club din Penciu, o localitate de lângă Timișoara“, a spus Marian Mitroi.
„Nu ne-am propus să câștigăm turneul“
Colegul său, Remus Fumurescu, a explicat că obiectivul principal al craiovencelor a fost să acumuleze experiență: „Nu ne-am propus să câștigăm turneul. În schimb, datorită jocului bun prestat de fete, am obținut bronz la grupa de 2004 și locul întâi la 2003. Obiectivul cu care am plecat de aici, acela de a depăși această barieră psihologică, a fost atins. La acest nivel de vârstă avem probleme cu copiii. Vrem ca atunci când începem greul în joc, avem început mai slab, suntem conduși, să putem să revenim sau, dacă pierdem un joc, în al doilea să ne detașăm și să jucăm bine și să câștigăm“.
La categoria de vârstă 2003 au participat nouă echipe, iar Craiova a ieșit învingătoare, în timp ce la grupa 2004, fetele de la FEFS au ratat pe puțin finala.
„Noi am ocupat primul loc în grupa noastră și ne pregăteam să jucăm finala mare, numai că organizatorii au descalificat o echipă cu care jucasem pentru că folosise jucătoare mai mari și au pierdut la masa verde meciul. După acel nou rezultat, noi am picat pe locul doi în grupă și am jucat finala mică, pe care am câștigat-o“, a mai spus Mitroi.
Grupa de 2004 a jucat cu Novi Belgrad, RK Zeta (vicecampioana Muntenegrului), Smederevo (echipa gazdă), Sram, ORK Belgrad și Academia ZRK Podgorita, iar la grupa născută în 2003 oltencele au înfruntat pe RK Bek, Sram, Avala, Radnicki 1949, RK Zeta (senifinale) și Kosmaj (finală).
„Sârbii sunt avizi de rezultate“
Fumurescu a vorbit despre ambiția sportivilor sârbilor, care, chiar și dacă era vorba despre un turneu amical, și-au dorit să fie cei mai buni: „Sârbii sunt foarte motivați, avizi de rezultate. Deși a fost un amical, și-au dorit mult victoria. Au fost echipe din opt țări, au venit de la 400 de kilometri și cu toți și-au dorit să câștige. Li se transmite și lor dorința de a fi cei mai buni, de a câștiga“.
Înainte de debutul turneului a avut loc o festivitate de deschidere în centrul orașului, unde au participat aproximativ 2.000 de persoane. Membrii fiecărei delegații au venit dotați cu steaguri, bannere, costume tradiționale, iar fetele s-au pictat pe față. Jucătoarele craiovene au fost însoțite în Serbia de un grup de părinți.