4.8 C
Craiova
sâmbătă, 4 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljBolnavii de cancer, afacere pentru clinicile private

Bolnavii de cancer, afacere pentru clinicile private

Acestea sunt valorile de contract pe Programul Național de Sănătate (PNS) pentru anul 2015
Acestea sunt valorile de contract pe Programul Național de Sănătate (PNS) pentru anul 2015

Oncologia craioveană s-a transferat în mare parte de la public la privat. La Spitalul Județean de Urgență Craiova există cea mai mare clinică de oncologie din Oltenia. Aproape 300 de pacienți sunt tratați lunar aici și, de cele mai multe ori, este vorba de cazurile cele mai grave. Doar doi medici au mai rămas să lucreze în clinica de stat. Vă arătăm cum a înflorit și ce înseamnă afacerea dezvoltată de clinicile private de oncologie din Craiova, dar și cine sunt proprietarii acestora. Oncolab este prima clinică privată de oncologie apărută, iar pe Programul Național de Sănătate primește cei mai mulți bani, aproape 7,3 milioane de lei în 2015.

Centrele de oncologie private din Craiova sunt o afacere înfloritoare. În 2015, CAS Dolj a încheiat contracte de furnizare servicii medicale cu patru unități medicale private de oncologie cu paturi, la care se adaugă un cabinet privat care oferă servicii de oncologie doar în regim ambulator. La sfârșitul lunii iunie 2015, figurau înscriși în programul național de oncologie 3.965 de doljeni.
Singura clinică de oncologie de stat se află la Spitalul Județean de Urgență Craiova, unde acum mai lucrează doar doi medici. Bolnavii de cancer sunt astfel plimbați între spitalul public și cel privat.
În ianuarie 2015, GdS vă prezenta în articolul „Bolnavii de cancer mor între spitalul public și cel privat“ situația în care sunt puși bolnavii de cancer din Oltenia care au devenit în multe situații un fel de afacere care asigură câștig.
Cea mai mare valoare de contract pe Programul Național de Sănătate (PNS) din județ o primește Oncolab SRL – 7,3 milioane de lei. Clinica privată este urmată de Centrul de Oncologie „Sf. Nectarie“ cu 6,3 milioane de lei, Onco Life Center – 1,7 milioane de lei și Gral Medical care a primit 171.000 de lei.
Potrivit CAS Dolj, valorile prezentate pot fi modificate în ultimul trimestru din 2015. În schimb, pe Programul Național, Clinica de Oncologie a SJU a primit 2,5 milioane de lei în 2015.

„Primim pentru un pacient atât cât se primește și la stat“

Oncolab este prima clinică privată de oncologie din Oltenia, înființată pe 1 mai 2010. Dr. Dan Lungulescu, administratorul acesteia, spune că, în medie, într-o lună, în centrul pe care îl administrează vin 300 de bolnavi.
„Ne descurcăm bine, în sensul că nu avem probleme de achiziție. Facem licitație electronică pe SEAP și aprovizionarea este la termen. Pentru achiziție noi ne-am propus formele cu prețul cel mai mic. Pacientul are gratuitate 100% la consultații, medicamente, investigații. Este o alternativă a pacientului care face tratament în regim de spitalizare de zi, nu în spitalizare continuă, cu aceleași facilități ca la spitalul de stat. Nouă, ca și la stat, ni se plătește serviciul, adică administratea medicației, citostatice. Partea hotelieră, curent, căldură, apă este suportată de noi. Medicamentele care nu fac parte din programul național, soluțiile perfuzabile, materialele sanitare, salariile sunt suportate de noi. Lucrăm cu 23 de angajați, dintre care trei sunt medici. Primim pentru un pacient atât cât se primește și la stat. Totul depinde de activitatea pe care o desfășori. Dacă ai un număr mare de pacienți, serviciile sunt mai numeroase și câștigi conform acestora“, a spus dr. Dan Lungulescu.

„Finanțarea ar trebui să permită concurența loială între stat și privat“

Valorile de contract pentru serviciile medicale de spitalizare de zi pe care le primesc cele patru clinici sunt: Oncolab SRL – 1,5 milioane de lei, Onco Life Center – 945.000 de lei (oncologie și medicină internă), Centrul de Oncologie „Sf. Nectarie“ – 2 milioane de lei (oncologie și cardiologie), Gral Medical – 56.000 de lei. SJU Craiova primește bani pe spitalizare de zi și spitalizare continuă pentru tot spitalul, iar managerul îi împarte pe clinici.
Sorin Paveliu, expert pentru probleme de sănătate publică în cadrul Societății Academice din România, spune că faptul că există clinici private care au pacienți asta demonstrează că oamenii sunt mulțumiți de serviciile oferite de aceste centre, iar întrebarea care se pune este cum de este posibil ca unități private care au costuri indubitabil mai mari și plătesc salarii mai mari decât la stat reușesc să fie fezabile?
„Este posibil ca aceste centre să demonstreze că pot să facă o eficientizare a banilor pe care îi primesc superioară spitalului de stat sau își bazează viabilitatea economică pe alte surse, cum ar fi o plată suplimentară din partea pacienților. Din păcate, cunosc exemple în care pacienți care suferă de astfel de afecțiuni ce pun sub semnul întrebării supraviețuirea sunt condiționați psihologic să plătească sume exorbitante pentru servicii care sunt mai greu accesibile la stat. Probleme au fost și sunt în continuare cu chimioterapia, cu modalitățile de diagnostic, cu plăți suplimentare percepute la care pacienții nu au cum să se opună și care adesea sunt nejustificate. De exemplu, unui pacient în București i se cerea plata pentru radioterapie pentru întreaga cură. Inclusiv în ziua în care a murit i s-a făcut radioterapie pentru că plătise 5.000 de euro înainte.
Mai există și eventualitatea ca în domeniul programelor de oncologie să fie deschise portițe pentru plăți suficient de mari, dar disproporțional față de alte domenii, adică banii care vin către secțiile de oncologie să fie mai mulți și suficienți pentru a permite concurența cu privatul. Finanțarea ar trebui să permită concurența loială între stat și privat“, este de părere Sorin Paveliu.

„Nu există un program de oncologie. Este mai mult unul de chimioterapie“

Centrele private reprezintă, de multe ori, o alternativă pentru bolnavii de cancer. Reprezentanții bolnavilor de cancer spun că în sistemul medical sunt multe de pus la punct și că în România nu se poate vorbi încă de un program de oncologie propriu-zis.
„Inițiativa privată vine ca o necesitate a completării serviciilor din regimul de stat, deoarece nu excelăm la acest capitol. Sunt plătite de către pacienți serviciile care nu sunt decontate de CAS, adică dacă vor să rămână peste noapte în spital plătesc. Dacă i se spune bolnavului să plătească chimioterapia sau radioterapia sunt încălcate contractele încheiate cu CAS. În România nu există un program de oncologie. Este mai mult unul de chimioterapie. Și acesta a apărut datorită prof. univ. dr. Florinel Bădulescu, șeful Clinicii de Oncologie din Craiova, care s-a zbătut foarte mult pentru pacienții cu cancer. A luptat foarte mult pentru pacientul oncologic, dar de atunci nimeni nu a mai făcut nimic“.

CAS decontează și la stat, și la privat aceleași prețuri maximale la medicamente

În cadrul Programului Național de Oncologie există trei tipuri de terapie: standard, terapie cu aprobarea Comisiei Naționale de la CNAS și terapie cu aprobarea Comisiei locale (județene). În anul 2014, în cadrul Programului Național au beneficiat de medicamente cu aprobarea Comisiei Naționale din cadrul CNAS 493 de bolnavi, costul mediu fiind de aproximativ 82.900 de lei pe an pentru un pacient. În semestrul I din 2015, prin același program și cu aceeași aprobare au primit medicamente 415 bolnavi, costul mediu pentru șase luni pentru un pacient fiind de peste 53.000 de lei.
CAS Dolj a informat că în cadrul Programului Național de Sănătate pe Oncologie decontează și la clinicile de stat, și la cele private aceleași prețuri maximale la medicamente, impuse conform HG nr. 720/2008 (Lista de medicamente, Secțiunea C2 a Sublistei C, valabilă de la 1 iulie 2015).

Cine deține clinicile private de oncologie?

Centrul Medical Amaradia SRL, înființat în 2013, este patronat de Adriana Turculeanu (50%) și Ion Turculeanu (50%), având ca domeniu principal de activitate „activități de asistență spitalicească“. Pentru 2014, a raportat o cifră de afaceri netă de circa 320.000 de lei și un profit brut de circa 32.000 de lei. Onco-Life SRL este o firmă înființată în 2012, fiind patronată 100% de Gabriel Uncheșelu, un tânăr de 30 de ani.
Pentru 2014, firma a raportat o cifră de afaceri netă de circa 3,5 milioane de lei și o pierdere brută de aproximativ 125.000 de lei. Patronul Gabriel Uncheșelu este asociat cu Marian Uncheșelu în firma MG Team SRL, o societate cu obiect principal de activitate „servicii suport pentru întreprinderi“.
Oncolab SRL este una dintre cele mai vechi firme de pe piața de profil, funcționând din 2007. Societatea este patronată de Livia-Teodora Lungulescu (50%) și Cristian-Virgil Lungulescu (50%), administrator fiind medicul Dan Lungulescu.
Cu un număr mediu de 20 de salariați, firma a raportat pentru 2014 o cifră de afaceri netă de 12,3 milioane de lei (2,8 milioane de euro), dar și un profit brut de aproape 700.000 de lei. Aceasta în condițiile în care, în 2013, la o cifră de afaceri mai mică (11,7 milioane de lei), raportase un profit de peste 1 milion de lei (225.000 de euro).
Centrul de Oncologie „Sf. Nectarie“ SRL este deținut de Ramona Schenker (50%) și Michael Schenker (50%), firma funcționând din decembrie 2013. Pentru primul an de funcționare (2014), societatea a raportat o cifră de afaceri netă de 4,7 milioane de lei și un profit de aproximativ 13.000 de lei.
Gral Medical SRL, cu sediul în București, este patronată de Georgeta Șerban (50%) și Robert Șerban (50%), fiind înființată în 2003. Pentru anul trecut a raportat la Ministerul de Finanțe o cifră de afaceri de 85 de milioane de lei și un profit de 3,7 milioane de lei, având 475 de salariați.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS