-1.5 C
Craiova
miercuri, 1 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăEducatieEmoţii la început de an şcolar pentru zeci de mii de elevi

Emoţii la început de an şcolar pentru zeci de mii de elevi

95.000 de elevi din județul Dolj au trecut ieri pragul unităților de învățământ, pentru începerea noului an școlar 2015-2016, care vine cu o vacanță de iarnă mai lungă. Festivitățile dedicate acestui moment au avut o puternică încărcătură emoțională, trăită din plin chiar și de elevii care au obținut medalii de aur și argint la olimpiadele internaționale.

Mircea Dan Mirea, medaliat cu aur la Olimpiada Internațională de Biologie și cu argint la Olimpiada Internațională de Lingvistică, proaspăt admis la Universitatea Cambridge, și Denis Mită, medaliat cu argint la Olimpiada Internațională de Informatică și care din această toamnă este student la Facultatea de Matematică-Informatică din București, au fost premiați, ieri, la deschiderea anului școlar de la Colegiul Național „Frații Buzești“. „Sunt două exemple de performanță în învățământul buzeștean“, a spus Zamfirică Petrescu, directorul colegiului. Olimpicii nu au venit doar ca să-și ridice premiile, ci și ca să le ofere sprijin liceenilor. „După cum știți, în ultimii ani am participat la olimpiada internațională de lingvistică, un domeniu nou în școala românească. Situația în țară este la fel peste tot. Nu este cunoscută foarte bine această olimpiadă. Prin rezultatele pe care le am, sunt un pioner al acestei competiții internaționale. Mi-a fost greu să mă pregătesc, dar pentru cei care vor să participe de acum înainte voi deschide un cerc de lingvistică la Colegiul Național „Frații Buzești“, care va fi un ajutor în plus pentru ei. Cercul va fi înființat pe facebook“, a anunțat cu emoție în voce Mircea Dan Mirea. Totodată, olimpicul internațional la Informatică le-a spus elevilor că este important să își descopere aptitudinile pe perioada liceului pentru a-și alege corect cariera. „Ați făcut o alegere extraordinar de bună să fiți elevi ai Colegiului Național „Frații Buzești“. Mulți nu conștientizați ce se va întâmpla în acest liceu și cu voi. Trebuie să știți că aici toți profesorii sunt foarte dedicați domeniilor lor. Și nu sunt doar profesori, ci și mentori. Se creează o legătură emoțională puternică între elev și profesor, iar dacă vrei să reușești ceva în viață, în orice domeniu, la „Frații Buzești“ poți. Un alt sfat pentru boboci, și nu numai, este să faceți ceea ce vă place, să găsiți o cale spre carieră, să nu lăsați să vină clasa a XII-a ca să faceți o alegere“, a spus olimpicul.

Planurile noii promoții de liceeni

Colegiul Național „Frații Buzești“ din Craiova a fost anul acesta unitatea de învățământ cu cele mai mari medii de intrare la liceu din țară, la profilul Matematică-Informatică. Nici celelalte specializări nu sunt însă mai prejos. La Științe ale Naturii, am întâlnit elevi cu medii de 9,95 și 10. Fiecare are propriul plan pentru viitor. „Vin de la Școala «Mircea Eliade» și sunt foarte bucuroasă că am intrat la «Buzești». Am fost admisă cu media 9,95. Am ales profilul Științe ale Naturii fiindcă mai departe vreau să devin studentă la medicină. Este cea mai bună alegere să mergi pe științe pentru a face mai departe medicină. Pentru această alegere am fost inspirată de mama mea, care este medic“, a spus Alice Buzatu. Alți elevi au ales profilele în funcție de materiile studiate.
„Am absolvit Școala Gimnazială «Mihai Eminescu» din Craiova și am fost admis la liceu cu media 9,99, care nu reprezintă altceva decât răsplata unor ani de muncă.  Am ales să studiez științele naturii pentru că mi s-a părut un profil mai echilibrat. Se fac mai multe materii. Nu se axează pe o parte și mă va ajuta să îmi aleg cariera“, a spus Ioan Andrei Nedelcu. Bobocii se gândesc la olimpiade încă din prima zi de școală.
„Am absolvit Școala Gimnazială «Mircea Eliade» cu media 10 și am ales să studiez la secția de Științe ale Naturii pentru că întotdeauna mi-au plăcut Biologia, Fizica și Chimia. Ca și elevă a Colegiului Național «Frații Buzești», voi încerca să mă implic în activitățile școlare și extrașcolare și chiar să particip la olimpiade. Nu am mai fost, dar aici cred că este locul potrivit pentru un început“, a spus Raluca Popescu. Pentru susținerea performanței, primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat că în acest an școlar se vor acorda în continuare burse de merit,  burse sociale, burse de studiu și de performanță. De aceste burse vor beneficia 35% din elevii Craiovei. În plus, din acest an, vor fi premiați  și elevii care au promovat bacalaureatul cu media 10, dar și cei care au fost admiși cu 10 la liceu. În Craiova, în acest an, sunt trei elevi cu astfel de rezultate la bacalaureat și 11 elevi cu media 10 la admitere la liceu.

Ce vor învăța elevii de la clasa pregătitoare?

Cei mai mici boboci rămân și anul acesta elevii de la clasa pregătitoare. Pentru ei, învățătoarele au pus pe bănci dulciuri și au decorat clasele cu personaje de poveste. Acești copii cu vârsta de șase ani fac acum trecerea de la grădiniță la viața de școlar.
„Am făcut cunoștință cu colegii. Îmi plac foarte mult. Este frumos în prima zi“, ne-a spus Filofteea, elevă la clasa pregătitoare. Ea va învăța la Colegiul Național „Frații Buzești“, într-o clasă cu 35 de elevi. „Este frumos la școală. Doamna învățătoare m-a primit cu dulciuri și cu un breloc cu Tweety. Îmi plac foarte mult colegii“, a spus Yanis Nicolae Andrițoi. Pentru acești copii, și programa este una specială. „Anul acesta vom învăța la matematică numerele de la 0 la 31, adunări și scăderi, dar fără trecere peste ordin. La română vom învăța literele de tipar, să le recunoaștem și să le scriem. Vom mai avea dezvoltare personală, unde vom vorbi despre noi și ne vom cunoaște mai bine, și vom mai studia restul disciplinelor, așa cum sunt în programă. Vom lucra cu materiale intuitive (planșe, riglete, alfabetare), cât se poate se va merge pe aplicații practice în așa fel încât copiilor să le fie ușor, totul reluându-se în clasa I cu titlu obligatoriu, când învățăm să scriem literele de mână și să facem din nou adunări și scăderi“, a spus Cristina Gherghinescu, profesor pentru învățământul primar.

Program de after school și pentru cei mici

Părinții care nu pot să își ia copiii la prânz, după finalizarea orelor de curs, pot opta pentru program after school, care le oferă masa de prânz și activități educative. Acest tip de program este valabil și pentru clasa pregătitoare. La Colegiul Tehnic Energetic din Craiova, elevii au și posibilitatea de a dormi la prânz. „Avem 16 paturi, pe care le vom pune la dispoziția elevilor. Cred că suntem singura unitate școlară care oferă copiilor posibilitatea de a se odihni la prânz. Pentru after school, părinții plătesc opt lei pe zi pentru masa de la prânz și cinci lei pentru susținerea doamnei învățător, care dă o parte din acești bani spre stat. Este un dascăl dedicat copiilor, pentru care remunerația contează mai puțin“, a spus Ionuț Bistriceanu, directorul Colegiului Energetic din Craiova. Programul after school este oferit elevilor în noul an școlar numai dacă părinții solicită acest lucru la unitatea școlară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS