Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a participat, ieri, în comuna Podari, la manifestările ocazionate de începerea noului an școlar, prilej cu care a subliniat faptul că administrația doljeană rămâne un partener implicat al sistemului educațional și va continua să susțină activ actul de învățământ.
„Astăzi începe un nou an școlar, moment marcat, prin evenimente speciale, de toate școlile, liceele și colegiile din județul nostru. Mi-am dorit să fiu alături de dumneavoastră aici, la Școala Gimnazială Podari, cu atât mai mult cu cât, în Dolj, peste jumătate din populație trăiește, lucrează și învață în mediul rural.
Spun «mediul rural», deși realitatea pe care ne-o prezintă această comună este aceeași pe care o regăsim în localitățile urbane. Avem, în concluzie, dovada că astfel de transformări sunt posibile, cu o administrație implicată, cu un primar gospodar. Prin ceea ce s-a realizat aici, în Podari, s-au conturat toate beneficiile standardelor moderne de civilizație și s-a făcut un pas însemnat către statutul de oraș, în situația în care și locuitorii vor dori adoptarea lui.
În definitiv, dezideratul este ca așezările din jurul Craiovei să ofere aceleași condiții ca orice zonă periurbană din Uniunea Europeană, iar Podari este una dintre cele care se apropie de atingerea acestui obiectiv. Consiliul județean a fost și rămâne un susținător activ al învățământului, implicându-se financiar în sprijinirea acestui domeniu important. Un exemplu în acest sens îl reprezintă Programul «Laptele și cornul», produse pentru care, doar în acest an, am alocat peste 11 milioane de lei. Sperăm ca, din 2016, să fie identificată altă formulă pentru acest demers, astfel încât, în varianta optimă, să putem oferi copiilor din grădinițe și din școlile primare și gimnaziale o masă caldă“.
De asemenea, după cum procedează și Primăria comunei Podari, CJ Dolj încurajează performanța în educație, asigurând încă din anul 2005 fonduri pentru premierea elevilor cu rezultate deosebite la olimpiadele și concursurile școlare.
„Continuăm să sprijinim școala doljeană, dorind să contribuim și la crearea cadrului care să permită tuturor elevilor din mediul rural să acceadă la o formă de învățământ superior. Există o vârstă pentru toate, iar pentru copiii care de astăzi încep cursurile aceasta este vârsta la care trebuie să învețe, să acumuleze cunoștințe și să beneficieze de toate condițiile necesare în acest scop. Vă doresc tuturor – elevi și părinți, învățători și profesori – succes, putere de muncă și cât mai multe rezultate cu care, la finalul acestui an școlar, să vă puteți mândri“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.
La rândul său, primarul comunei Podari, Constantin Gheorghiță, a afirmat: „Am încă vie în memorie festivitatea de deschidere din 2014. A mai trecut, iată, un an, în decursul căruia s-au materializat noi proiecte. Aminteam, la data aceea, câteva dintre realizările din Podari, inclusiv în ceea ce privește rețelele de alimentare cu apă și cele de canalizare. Trebuie să știți că, recent, ministrul fondurilor europene, Marius Nica, mi-a adresat felicitări pentru cele 11 milioane de euro accesate în acest scop de localitatea noastră și care ne plasează la vârful clasamentului, între comunele din România. Așa cum ați putut constata, lucrările sunt în plină derulare în toate satele aparținătoare, în Livezi, Gura Văii, Podari, Braniște și Balta Verde, și sperăm ca investiția să fie finalizată până în vara anului viitor. Iată, așadar, o promisiune care a devenit certitudine.
Alt demers important concretizat în comuna noastră este construirea noului Centru de zi pentru copii, unul modern și complet dotat, pe care avem bucuria să-l putem da în folosință astăzi. Vom fi în continuare alături de dumneavoastră, de conducerea școlii și ne preocupăm să asigurăm tot ceea ce este necesar învățământului în localitate“.
În noul an școlar, în cele cinci structuri ale Școlii Gimnaziale Podari vor învăța 587 de elevi, dintre care 55 au început, luni, cursurile în clasa I.