4.8 C
Craiova
sâmbătă, 4 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateConferință pe tema cancerului bronhopulmonar

Conferință pe tema cancerului bronhopulmonar

Medici de toate specialitățile și reprezentanții Casei de Sănătate Dolj au discutat despre cum se poate reduce incidența cancerului bronhopulmonar (Foto: Lucian Anghel)
Medici de toate specialitățile și reprezentanții Casei de Sănătate Dolj au discutat despre cum se poate reduce incidența cancerului bronhopulmonar (Foto: Lucian Anghel)

Cancerul bronhopulmonar este principala afecțiune de care suferă pacienții Clinicii de Chirurgie Toracică a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova. Deși este cel mai frecvent şi mai grav tip de cancer întâlnit la pacienții din România, țara noastră nu are un program național de prevenție. Peste 11.000 de cazuri noi sunt diagnosticate în fiecare an, din care 8.500 la bărbaţi.

Cancerul bronhopulmonar face ravagii printre români, dar țara noastră nu a elaborat un program național de prevenție pentru această afecțiune. Prevenția și tratamentul corect și complet pot oferi șansa la viață multor craioveni care ajung la spital atunci când boala este în stadiu avansat.
În acest context, în Craiova a avut loc vineri prima conferință cu tema „Diagnosticul precoce al cancerului bronhopulmonar“, iar dr. Alin Demetrian, șeful Clinicii de Chirurgie Toracică a SJU, a adunat la aceeași masă medici de toate specialitățile, dar și reprezentanți ai Casei de Sănătate Dolj. „Ne adresăm mai multor specialităţi medicale, în primul rând medicilor de familie care sunt la baza acestui sistem de sănătate, colegilor din chirurgie toracică, pneumologi, celor din imagistică. Din punct de vedere statistic, neoplazia pulmonară este din ce în ce mai frecventă, în mare parte din cauza fumatului. Vom încerca să stabilim o cale pentru a oferi posibilitatea unui tratament curativ care să ajute la îmbunătățirea supraviețuirii“, a declarat dr. Dr. Alin Demetrian.

Ghid pentru diagnosticarea și tratarea cancerului pulmonar

Cu dorința de a sprijini această inițiativă a venit în Craiova și conf. univ. dr. Dan Ulmeanu, medic primar chirurgie generală și chirurgie toracică și doctor în știinţe medicale. Acesta este cunoscut ca un promotor al chirurgiei toracoscopice în România și a realizat numeroase premiere chirurgicale în domeniul toracoscopiei.
„Un colectiv de medici prestigioși din țară a elaborat un ghid care să conducă diagnosticul și tratamentul în cancerul bronhopulmonar, care trebuie respectate. Prezenta acestui ghid trebuie să fie cunoscută, el trebuie să fie accesat și trebuie să fie calea pe care noi toți va trebui să mergem pentru ca pacienții noștri să beneficieze de cel mai bun tratament. Nu ne putem plânge de lipsa unui suport material decât atunci când am făcut toate diligențele din punctul nostru de vedere profesional și am ajuns să constatăm că există deficiențe materiale. Primul pas este să cunoști foarte bine ce ai de făcut“, a declarat conf. univ. dr. Dan Ulmeanu.

Diagnosticarea precoce, principalul scop

Cu idei despre această temă a venit și prof. univ. dr. Ioan Cordoş, manager Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“ din Bucureşti și preşedintele Comisiei de chirurgie toracică din cadrul Ministerului Sănătăţii. Profesorul Cordoș este de părere că există o singură soluție pentru a rezolva situația, și anume de a sensibiliza medicii să facă tot ce este posibil pentru depistarea precoce a acestui tip de cancer. „Depistat în fazele timpurii, cancerul bronhopulmonar poate oferi pacientului o supraviețuire mulțumitoare“, a spus prof. univ. dr. Ioan Cordoş.
Medicina de familie este punctul de unde educația medicală poate să pornească. Dr. Dalida Mosorescu, prezentă la conferință, a fost de părere că prin colaborare între medici și prin conștientizarea populației lucrurile se pot schimba în bine.
„Trebuie plecat de la eliminarea factorilor de risc, bucătărie ce aparține în primul rând medicinei de familie. Dar trebuie insistat și pe depistarea precoce, iar asta nu se poate face decât printr-o bună colaborare între medici și printr-o abordare multidisciplinară“, a menționat dr. Dalida Mosorescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS