3.4 C
Craiova
sâmbătă, 4 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateCum se cheltuiesc banii în Spitalul de Urgenţă Craiova

Cum se cheltuiesc banii în Spitalul de Urgenţă Craiova

Dr. Bogdan Fănuță, managerul SJU, vorbește despre problemele unității medicale (Foto: Lucian Anghel)
Dr. Bogdan Fănuță, managerul SJU, vorbește despre problemele unității medicale (Foto: Lucian Anghel)

Spitalul Județean de Urgență (SJU) Craiova este cel mai mare spital monobloc din țară și unitatea cu cel mai mare număr de paturi la nivel național, adică 1.550, concentrate într-o singură clădire. Este un adevărat furnicar, unde lucrează 3.500 de angajați, fiind și cel mai mare angajator din regiune, după Complexul Energetic Oltenia. Banii însă sunt puțini și nevoile multe.

Spitalul Județean de Urgență Craiova deține toate secțiile pe care le poate avea o unitate medicală, mai puțin o secție de boli infecțioase. Aproape 6.000 de pacienți se externează în fiecare lună și peste 50.000 de bolnavi trec lunar prin ambulatoriul de specialitate. Pentru serviciile oferite în policlinică, spitalul trebuie să facă față concurenței private. Din cauza faptului că în vecinătatea unității au apărut mai multe cabinete private care sunt în relație contractuală cu CAS, numărul pacienților care vin în ambulatoriu este în scădere. În comparație cu ceea ce se întâmpla acum cinci ani, numărul bolnavilor a scăzut cu 5-10 la sută.
În schimb, în ceea ce privește spitalizarea, SJU este într-un continuu trend ascendent. Are aproape 400 de internări în plus în fiecare an. De aici se externează cam 72.000 de pacienți pe an, atât prin spitalizare continuă, cât și prin spitalizare de zi. „Spitalul are secții care nu mai există în alte unități sanitare ale Olteniei, este vorba de Neurochirurgie, de Chirurgia Maxilo-Facială, de Chirurgia Plastică și Reparatorie. Sunt secții unicat și toți bolnavii din regiune ajung aici. Ce ne depășeşte, trimitem mai departe, către București sau Târgu Mureș“, a explicat dr. Bogdan Fănuță, managerul SJU.

CAS, principala punguță cu bani

În contextul în care sistemul de sănătate din România primește doar 4 la sută din PIB, SJU se zbate să reziste. Secțiile au nevoie de renovări, o parte din aparatură își dă ultima suflare, iar cadre medicale nu mai pot fi angajate pentru că bugetul nu permite, deși ar fi nevoie. SJU are două surse de finanțare majore, Casa de Asigurări de Sănătate și programele naționale pentru care o parte din bani vin de la Ministerul Sănătății, iar o altă parte tot de la CAS. „Pe aceste programe poți să iei numai anumite lucruri. De exemplu, pe programul național de oncologie pot fi cumpărate anumite proteze, tije speciale pentru bolnavi. Avem și programul național de hemodializă, prin care pacienții vin, fac hemodializă și pleacă. Prin contractul de prestări de servicii pe care îl avem cu CAS ne vin în jur de zece milioane de lei pe lună pe spitalizare continuă, pentru ambulatoriu primim în jur de 400.000 de lei, la care se mai adaugă serviciile de înaltă performanță“, a declarat managerul spitalului.

„Medicamente se cumpără de 800.000 de lei pe lună“

Din bani veniți de la CAS, 75% se duc pe plata salariilor, adică în jur de opt milioane de lei pe lună. Diferența de bani, care este de 2,5 milioane de lei, se împarte pentru medicamente, materiale sanitare și utilități, care costă în jur de un milion de lei pe lună. „Începând de anul trecut, alocăm o parte din buget pentru reparații, cam 150.000 de lei pe lună. Medicamente se cumpără de 800.000 de lei pe lună. Am plecat de la 400.000 de lei pe lună și am dublat suma. Pentru reactivi, care sunt necesari în laborator și pentru anatomia patologică, dăm cam 300.000 de lei pe lună, aproape am dublat și aici suma pentru că avem aparatură nouă și putem să facem mai multe analize. Poate pare un buget mare, dar dacă analizăm nevoile o să vedem că este destul de mic“, a adăugat dr. Fănuță.

Saloane renovate pentru prima dată în 40 de ani

Saloanele cu mucegai și băile cu WC-uri rupte au început să fie schimbate. Sunt saloane în care nu s-a renovat nimic de 40 de ani. De anul trecut, conducerea spitalului a început igienizările. S-a alăturat și Consiliul Județean Dolj, care dă bani pentru renovarea unor etaje ale spitalului. „Acum se lucrează la etajele 6 și 7. Lucrările o să se extindă pe alte patru etaje. Practic, se ia totul de la zero. Singurul lucru care nu se poate înlocui sunt țevile de pe verticală, care duc apa. Se schimbă caloriferele, se zugrăvește totul, se schimbă ușile de la intrarea în saloane și tot ce este în băi. Se pune linoleum antibacterian. Ne-am angajat și față de Ministerul Sănătății, și față de Direcția de Sănătate Publică ca spitalul să fie igienizat măcar o dată la cinci ani. Este un disconfort sonor și pentru pacienți, pentru că se dă jos gresia din saloane, care a fost pusă acum 40 de ani“, a spus dr. Bogdan Fănuță.

„Consolidarea este estimată la 50 de milioane de euro“

Problema cea mai mare a spitalului rămâne cea legată de consolidare. Pentru a putea fi făcută, spitalul ar trebui închis. „A fost un proiect cu Banca Mondială, început în anul 2008, prin care trebuia modernizate secțiile de Obstretică și Neonatologie. În momentul în care au început lucrările, s-au dărâmat niște pereți și s-au constatat probleme. A fost făcută o expertiză pe structura spitalului, în urma căreia s-a hotărât ca acel proiect să se oprească până când se va face consolidarea spitalului. De atunci, o jumătate din aripa dreaptă a etajului 8 este dezafectată, pereții sunt sparți. Consolidarea este estimată la 50 de milioane de euro, ceea ce este destul de mult. Spitalul nu este un loc pe care să-l închizi, să-i faci consolidare și să-l redeschizi. Spitalele din zonă nu pot prelua acești pacienți“, a precizat managerul unităţii medicale.

15.000 de dosare pentru recuperarea cheltuielilor

În ultimii trei ani, la spital ajung tot mai multe persoane în urma accidentelor rutiere, de muncă sau a agresiunilor. SJU are dificultăți în recuperarea cheltuielilor în cazul pacienților care au suferit agresiuni. În cazul unui accident rutier, de exemplu, până nu se decide cine este vinovatul, spitalul nu are cum să recupereze cheltuielile. Iar în unele cazuri, procesul poate fi de durată. „Oficiul Juridic este acoperit de dosare, avem în jur de 15.000 de dosare pentru care trebuie să ne judecăm și să recuperăm banii pentru acei pacienți care ajung la spital în urma agresiunilor suferite în urma accidentelor rutiere, ei nebeneficiind de sistemul asigurărilor sociale. Practic, serviciile oferite de noi trebuie plătite de pacienți. Este destul de greu pentru că în ultima perioadă legea s-a modificat în acest sens. Dacă pacientul a suferit o agresiune fizică, noi trebuie să-l dăm în judecată pe cel care a provocat agresiunea. Trebuie să luăm legătura cu poliția, să așteptăm derularea procesului, să vedem care dintre cele două părți este vinovată și cine trebuie să plătească cheltuielile de spitalizare. Nici nu știi de la cine trebuie să iei banii! Sunt situații în care avem hotărâri definitive, irevocabile, cu executorul plătit, dar familia nu și-a împărțit averea și nu ai ce să execuți, și trebuie să plătim un curator care se ocupă de restul problemei. Problema noastră este să ne ocupăm de îngrijirea și tratare bolnavului, recuperarea banilor ar trebui făcută de o altă entitate. Nu putem să mergem cu juriștii noști în mii de procese și în final să vedem că nu avem ce să recuperăm“, a explicat dr. Bogdan Fănuță, managerul SJU Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS