9.5 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljCe specializări preferă elevii la liceu

Ce specializări preferă elevii la liceu

Colegiul Național „Gheorghe Chițu“ din Craiova are cea mai bogată ofertă la specializările economie, turism și alimentație care se ocupă din prima etapă de repartizări
Colegiul Național „Gheorghe Chițu“ din Craiova are cea mai bogată ofertă la specializările economie, turism și alimentație care se ocupă din prima etapă de repartizări

În acest an școlar, 113 locuri în liceele din județul Dolj au rămas neocupate. Domeniile de specializare cel mai puțin căutate în acest an de elevi au fost: mecanic, electromecanic și electric. Directorii de unități școlare cu profil tehnic spun că oferta educațională se modifică mereu și că de multe ori au fost în situația de a renunța și la alte specializări. Preferințele încep să fie orientate spre specializări care se caută peste granițe.

Cele mai mari dificultăți în procesul de realizare a claselor au fost întâmpinate, în acest an, la nivelul județului Dolj, la Liceul Tehnologic „Ștefan Anghel“ Băilești, Liceul Tehnologic „Horia Vintilă“ Segarcea, Liceul Tehnologic „Aurelian Ionete“ Malu Mare, iar în Craiova – Liceul Tehnologic „George Bibescu“, Liceul Tehnologic de Transporturi Căi Ferate și Liceul Tehnologic Auto. Aceste unități de învățământ nu și-au completat clasele nici la cea de-a treia etapă de repartizare a absolvenților de liceu. Elevii nu au mai dorit să se înscrie la clasele de mecanică fie că au fost la Băilești și Segarcea, fie că au fost în Craiova. De altfel, multe locuri libere au rămas și la domeniul electric, unde s-a înregistrat și cea mai mică medie de admitere, 2,61 la Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Craiova. La polul opus se află însă clasele de comerț, alimentație  și turism. Cea mai bogată ofertă aparține Colegiului Național Economic „Gheorghe Chițu“ din Craiova, care a scos 112 locuri pentru specializarea turism și alimentație și alte 112 locuri pentru economic. Chiar dacă, la prima vedere, par multe locuri, acestea au fost ocupate încă din prima etapă de repartizări. Media de admitere a fost 7. Aceleași specializări au fost solicitate și la alte licee din Craiova. „Am făcut toate clasele. Nu au fost medii sub 5. Dar ca și solicitări, anul acesta primele au fost ocupate clasele cu profil economic“, a precizat Laurențiu Puicin, directorul Colegiului Tehnic de Arte și Meserii „Constantin Brâncuși“ din Craiova.

An de an se schimbă oferta

Directorii liceelor spun că elevii își aleg specializările și în funcție de ceea ce cere piața muncii. În aceste condiții, nu de puține ori managerii s-au văzut obligați să renunțe la anumite clase. „Au dispărut specializările de metrolog și operator telematică. Nu au fost cereri, probabil elevii nici nu au știut ce înseamnă aceste specializări. În schimb, sunt solicitări pe tehnician proiectant CAD. Fără probleme sunt clasele de învățământ teoretic. Câte locuri cer, atâtea se ocupă. În plus, mai am solicitări pentru clasă de educație fizică și sport. Foarte mulți părinți întreabă, probabil că elevii au prins drag de sport și după campaniile de promovare derulate prin activitățile extrașcolare“, a precizat Aurora Simon, directorul Colegiului „Ștefan Odobleja“. Și liceele tehnologice au modificat oferta. „Nu am mai făcut clasa de tehnician tehnică de calcul pentru că nu au fost multe solicitări anul trecut și am decis ca anul acesta să nu mai fac. Am reintrodus însă clasa de tehnician în automatizări. Cea mai solicitată clasă este cea de mecanică auto“, a spus Petre Cauc, directorul Liceului Tehnologic „George Bibescu“ din Craiova. La unitățile școlare în care oferta este mixtă, învățământ tehnic, dar și teoretic, directorii spun că elevii fac alegerea și în funcție de disciplinele la care trebuie să susțină examenul de bacalaureat. „La Liceul «Traian Vuia» se ocupă toate clasele solicitate de școală și aprobate de Inspectoratul Școlar Județean Dolj. Cele mai solicitate specializări sunt filologia și științele sociale, pentru că la bacalaureat proba de profil o susțin la istorie și nu la matematică. Și la tehnic sunt specializări atractive pentru că asigurăm practica la agenți economici. Avem parteneriat cu firma Popeci“, a precizat Mihai Harosa, directorul Liceului „Traian Vuia“ din Craiova. De altfel, în topul preferințelor elevilor se află și specializările științele naturii și matematică-informatică de la colegiile centrale ale Craiovei. O bună parte din cei care aleg să fie elevi la astfel de clase se pregătesc pentru o carieră în domeniul medicinei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS