5.1 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljȘcolile din Dolj au primit microbuze, dar nu le pot folosi

Școlile din Dolj au primit microbuze, dar nu le pot folosi

Microbuzul școlar distribuit în comuna Tălpaș stă parcat în fața primăriei  pentru că nu are șofer
Microbuzul școlar distribuit în comuna Tălpaș stă parcat în fața primăriei
pentru că nu are șofer

Microbuzele școlare repartizate în această vară pentru școlile din județul Dolj nu pot fi utilizate, spun primarii, întrucât nu au în buget bani pentru a angaja personal și nici pentru a asigura combustibilul.

Solicitate pentru a asigura transportul elevilor, microbuzele școlare repartizate în luna iulie nu pot fi mișcate din locurile de parcare din lipsa banilor. Primarii din Dolj spun că din bugetul actual nu își permit nici să plătească salariile angajaților. „În prezent, nu am plafon de salarii să plătesc șoferul microbuzului școlar. Nu sunt bani nici pentru angajații actuali. Sper să reușesc ceva la rectificarea bugetară din octombrie. Poate atunci voi putea să obțin bani pentru angajarea șoferului de microbuz care mi-ar fi util pentru că în prezent am un singur microbuz care ia copiii și de la zece kilometri distanță de școală. Face multe curse, în special dimineața, pentru că trebuie să ajungă în localitățile Urdinița, Răchita de Jos și Voița“, a precizat Vergil Pleșea, primarul comunei Brabova. La Tălpaș, microbuzul a fost repartizat tot în această vară și problemele sunt aceleași. Nu poate fi utilizat din lipsă de bani. În consecință, mașina stă parcată în fața primăriei. Speranțe sunt aici abia pentru anul viitor, pe noul buget.

La Unirea, elevii fac naveta cu microbuzele particulare

În comuna Unirea, elevii fac zilnic naveta pe o distanță de șapte kilometri, dar cu microbuze particulare. „Sunt 30-40 de copii care fac naveta cu cele două microbuze particulare“, a precizat Marin Bădoiu, primarul comunei. Microbuzul școlar, care le-ar asigura transportul gratuit, a fost repartizat în luna iulie, dar până acum nu a fost angajat nici un șofer. „Am solicitat postul, a fost aprobat și e nevoie să organizăm concurs. În plus, trebuie să facem demersurile de înscriere a mașinii. Trebuie să intrăm în legalitate“, a mai spus primarul. Odată ce va fi pus în funcțiune, microbuzul școlar din Unirea trebuie să facă două trasee, cel puțin, pentru a transporta toți elevii, având în vedere că are doar 17 locuri.

La Dioști va fi folosit pentru concursuri și excursii

Șofer nu a fost angajat nici la Dioști. Primarul spune însă că nu este o situație de urgență. „Am primit microbuz în urmă cu o lună și ceva. Am trimis hârtii să se aprobe postul. Deocamdată funcționăm pe vechea rețea școlară. Avem Școala de centru la Dioști cu structurile Radomir și Ciocănești. Elevii nu fac deocamdată naveta pentru că fiecare învață în localitatea de domiciliu“, a precizat Dumitru Iliescu, primarul comunei. Odată ce va fi pus în circulație, potrivit reprezentanților administrației locale, microbuzul școlar va fi folosit pentru transportul elevilor la concursuri școlare și în excursii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS