8.4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalSpitalul din Caracal luptă să reziste

Spitalul din Caracal luptă să reziste

Spitalul Municipal Caracal încearcă să supraviețuiască în mare parte doar din banii pe care îi primește lunar de la Casa de Asigurări. În multe secții este nevoie de aparatură nouă. Vestea bună este că, până la sfârșitul acestui an, spitalul o să aibă în dotare un computer tomograf. Lista investițiilor rămâne însă mare. Nevoie este și de medici, pe majoritatea specialităților.

Adresabilitatea către Spitalul Municipal Caracal a crescut în ultimii ani. Unitatea sanitară are 15 secții. Cele mai solicitate sunt Neurologia și Oncologia. În Secția de Oncologie, toate cele 25 de paturi sunt mereu ocupate. Toți acești pacienți sunt îngrijiți de un singur medic. Nevoia de specialiști se resimte și în Secțiile de Endocrinologie, Oftalmologie și Diabet. După o perioadă în care spitalelor nu li s-a dat voie să facă angajări, acum s-a dat unde verde. Pentru orice angajare făcută trebuie să se țină cont de banii pe care unitatea sanitară îi primește lunar de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) în care trebuie să se încadreze cu cheltuielile. La Spitalul Municipal Caracal, așa cum se întâmplă de altfel în majoritatea spitalelor din Oltenia, în jur de 80 la sută din acești bani se duc pe salariile personalului. „Acum se pot face angajări în funcție de valoarea contractului pe care îl avem cu Casa de Asigurări. Noi încercăm să menținem un echilibru în ceea ce privește numărul personalului medical, în funcție de banii pe care îi primim. Ne străduim să mai avem buget și pentru investiții, dar în ultimul timp nu prea am reușit să facem acest lucru. La Oncologie este un singur medic, iar secția este mereu plină. Suntem în procedură de scoatere la concurs a opt posturi de medic, dintre care și unul de oncologie“, explică dr. Liviu Radu, managerul unităţii medicale din Caracal.
Majorarea salariilor personalului medical cu 25% de la 1 octombrie este altă piatră grea dacă spitalul nu o să primească bani în plus de la CAS. „Dacă nu menții un echilibru apar probleme. Din acești bani și din cei pe care-i obținem în ambulatoriu reușim să plătim salariile, utilitățile, service-ul pentru aparatură, care este destul de costisitor. Din fondurile noastre putem asigura o lună-două salariile mărite, dar mai mult nu. Sper ca Ministerul să găsească soluții în acest sens“, a spus dr. Liviu Radu.

„Ne-am dori aparate de anestezie performante sau mese de operație mai noi“

Fără aparatură modernă, spitalul nu poate răspunde așteptărilor pe care bolnavii le au. Lista de nevoi este mare, iar managerul spitalului o trimite la începutul fiecărui an Ministerului Sănătății. Deocamdată, s-a găsit finanțare pentru un computer tomograf. Și sălile de operație așteaptă însă o mână de ajutor. Din cele șase săli, doar patru sunt renovate. Aici este nevoie de aparate de anestezie performante, dar și de mese de operație noi care să ofere mai multă siguranță pacientului, dar și medicului. „Aparatura este în continuă schimbare și tehnica se devalorizează rapid. Este greu ca un spital de gradu IV să fie mereu în pas cu aparatele cele mai noi. Totuși, avem un compartiment de endoscopie dotat care rezolvă cu succes problemele medicale ale pacienților. Acum suntem în procedură de achiziție pentru un tomograf. Banii vin de la Ministerul Sănătății și cofinanțare de la bugetul local. Ne propusesem să renovăm până la sfârșitul anului și cele două săli de operație, dar cred că o să reușim să facem doar una. Ne-am dori aparate de anestezie performante sau mese de operație mai noi. Avem doar două mese mai moderne, iar celelalte patru sunt vechi, sunt în uz, mai sunt reparate, dar unele moderne ar fi de ajutor“, a completat managerul Spitalului din Caracal.

Peste 100 de operații pe lună

În medie, într-o lună, în sălile de operație ale Spitalului din Caracal se fac peste 100 de intervenții chirurgicale care cuprind toate ramurile. „Mai nou avem în portofoliu și chirurgia plastică. Din punct de vedere al dotării, suntem la un nivel mediu. Avem o linie laparoscopică mai veche, dar și o linie de endoscopie urologică joasă achiziționată în urmă cu doi ani și una de artroscopie pentru ortopedie“, a precizat dr. Dan Tănăsescu, medic urolog și coordonator la blocul operator.
Și în secția ORL mai este nevoie de aparatură. Medicii de aici observă o creștere a incidenței cazurilor oncologice în sfera ORL. O linie endoscopică ar ajuta medicii foarte mult.

Neurologia, cea mai aglomerată secție

Neurologia este secția unde ajung cei mai mulți pacienți. Patru medici lucrează aici. Pe lângă numărul mare de bolnavi, îngrijorătoare este vârsta tot mai fragedă la care încep să apară afecțiunile neurologice. „Adresabilitatea este foarte mare în secție. Până acum am fost deficitari la capitolul investigații, dar urmează să primim un tomograf. Odată ce îl vom primi nu o să mai fim nevoiți să trimitem cazurile grave la Spitalul din Slatina. Din păcate, numărul pacienților care suferă de afecțiuni neurologice a crescut foarte mult. Este îngrijorătoare și vârsta la care aceste boli încep să apară. Am avut și pacienți de 25 de ani cu accident vascular cerebral. Accidentele vasculare ischemice sunt cel mai frecvent întâlnite, urmate de boala Parkinson și epilepsie“, a declarat Laurențiu Ghițuleasa, medic specialist în Neurologie.

Ieftinirea medicamentelor a pus probleme

Odată cu ieftinirea medicamentelor, Spitalul din Caracal, la fel ca alte unități sanitare, a fost nevoit să reia licitațiile pentru anumite medicamente. Asta înseamnă întârzieri în achiziție. Majoritatea distribuitorilor au anunțat că nu mai pot onora contractul. „De ceva vreme am avut mari probleme cu medicamentele odată cu ieftinirea lor. Majoritatea distribuitorilor ne-au spus că nu pot să asigure necesarul. Asta înseamnă că trebuie să reluăm procedurile și să luăm uneori medicamente pe achiziție directă. Probleme au fost mai ales pe Oncologie, unde este vorba de medicamente mai scumpe“, a adăugat dr. Liviu Radu.

Printre pacienți sunt și americani

Spitalul din Caracal oferă servicii medicale și americanilor veniți la baza militară de la Deveselu. „Avem două tipuri de contracte încheiate pentru baza de la Deveselu. Acordăm servicii medicale americanilor veniți acolo. De fapt, nu sunt numai americani, ci și cetățeni europeni. Unii dintre ei au mai fost internați aici când au avut nevoie. Doar două cazuri au fost trimise mai departe pentru că nu le-am putut rezolva noi“, a spus managerul unității medicale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS