-3.8 C
Craiova
miercuri, 15 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljRectorul Universității din Craiova, prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănișor: „Cei mai buni absolvenți reușesc să se angajeze“

Rectorul Universității din Craiova, prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănișor: „Cei mai buni absolvenți reușesc să se angajeze“

Noul an universitar a fost deschis în mod oficial ieri și la Universitatea din Craiova. Ceremonia oficială desfășurată în Sala Albastră a fost prezidată anul acesta de agenți economici din Craiova, dar și din regiunea Olteniei care au precizat că au nevoie de resursă umană bine pregătită. Rectorul Universității din Craiova, prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănișor, a subliniat faptul că în perioada următoare va fi nevoie să se pregătească studenți care să rămână în mediul universitar, pentru că o parte din asistenții universitari au ales să se angajeze la companiile partenere. Totodată, prioritare rămân și investițiile în dezvoltarea infrastructurii universitare pentru a oferi condițiile necesare pregătirii profesionale a noilor promoții de studenți.

În acest an a crescut numărul absolvenților de liceu care au optat pentru Universitatea din Craiova. Aceasta a fost prima veste dată de rectorul Universității din Craiova, prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănișor, la ceremonia deschiderii unui nou an universitar. „Universitatea din Craiova a înregistrat în ultimii ani creștere pe toate palierele sale de dezvoltare. În acest an, admiterea la facultățile Universității din Craiova a fost un succes remarcabil, numărul de candidați crescând cu aproape 20%“, a precizat Dan Claudiu Dănișor. Au crescut și investițiile.
„Sumele pe care Universitatea a reușit să le investească în infrastructura proprie de cercetare, de învățământ și în infrastructura socială pentru studenți sunt impresionante. Am reușit, numai în cursul anului 2015, să derulăm proiecte europene în valoare de peste 32 de milioane de euro. Universitatea a realizat o strategie aprobată de Senatul Universității, pentru a reuși să oferim studenților noștri condiții din ce în ce mai bune de învățătură, profesorilor și cercetătorilor noștri laboratoare din ce în ce mai performante, pentru a reuși să strângem parteneriatele noastre din mediul economic și social, pentru ca absolvenții acestei universități să-și găsească locul de muncă în conformitate cu calificarea superioară pe care noi le-am oferit-o“, a mai precizat rectorul. În prezent, Universitatea are parteneriate cu companii precum Popeci, Hella, Pirelli, Ford. O parte dintre absolvenți au fost și angajați. Recrutările au fost făcute inclusiv din rândul cadrelor didactice. „Avem alături de noi reprezentanți ai companiilor importante care doresc să angajeze. Suntem atât de căutați în anumite specializări încât noi avem probleme de angajare a personalului didactic, nereușind să mai recrutăm asistenți universitari pentru că partenerii noștri iau cei mai buni absolvenți. Asta dovedește că Universitatea din Craiova promovează calitatea, care în plină criză economică și socială reușește să crească“, a subliniat prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănișor. Pentru a crește calitatea absolvenților, Facultatea de Automatică și Calculatoare, căutată de angajatori, a introdus examenul de admitere și a înregistrat trei candidați pe loc.

Studenții, motivați cu burse și infrastructură modernă

În ceea ce privește infrastructura, conducerea Universității din Craiova a anunțat că se apropie de final investițiile pe fonduri europene. „În acest moment suntem pe punctul să finalizăm o infrastructură de cercetare în inginerie aplicată pe care sunt convins că o să o folosim împreună cu partenerii noștri din mediul economic. Reușim să finalizăm un proiect, de asemenea finanțat pe fonduri europene, la Facultatea de Mecanică, modernizând un cămin, modernizând spațiile de învățământ și construind o clădire de laboratoare de aproape 5.000 mp, un proiect care a atras din fonduri europene structurale aproximativ opt milioane de euro. Dezvoltarea infrastructurii va continua și în anii viitori la Universitate pentru că noi suntem convinși că numai oferind studenților, profesorilor și partenerilor noștri o infrastructură performantă putem să aducem această regiune la un grad de dezvoltare pe care îl merită“, a mai precizat Dan Claudiu Dănișor. Totodată, studenții vor fi motivați cu burse. „Bursele pe care le acordă Universitatea din Craiova studenților săi au crescut de opt ori față de anul 2009. Și în 2009 nu eram încă în criză economică. Universitatea pregătește o nouă strategie, împreună cu partenerii săi, pentru a reuși să recompensăm și mai bine performanța“, a mai spus rectorul Universității din Craiova.

Ce caută angajatorii?

La rândul lor, repre­zentanții mediului economic au precizat în linii mari ce specialiști caută în prezent, dar și pentru următorii ani.
„Am mulți ingineri mecanici și ingineri electrotehniști absolvenți ai Universității din Craiova. Această instituție de învățământ este foarte importantă pentru noi. Avem nevoie de resursă umană la Slatina și, în special, de ingineri electrotehniști. Nu se găsesc foarte ușor“, a precizat Ayhan Guyen, directorul Pirelli. Ingineri caută și firma Popeci, dar sunt vizați doar absolvenții bine pregătiți.
„Avem angajați din prima generație de ingineri absolvenți ai Universității din Craiova. Sunt pensionari, dar avem nevoie de ei pentru că sunt bine pregătiți și lucrează bine. Din nefericire pentru noi, în următorii doi-trei ani, maximum cinci ani, îi pierdem. Majoritatea sunt la pensie și trebuie să-i înlocuim. Nu-i putem înlocui decât cu cei care sunteți astăzi aici. Avem nevoie de pregătire foarte bună. 90% din ce producem facem pentru export. Am făcut foarte multe investiții, am modernizat firma pentru încă 40 de ani. Va trebui să învățați. Acele firme cu care lucrăm noi caută performanță, caută oameni deosebiți. Acum în învățământ este ca în sport. Numai primii se punctează, numai primii se premiază. Dacă vreți să ajungeți primii, munciți, că așa e în sport“, le-a spus Constantin Popeci studenților. Și compania Ford continuă să susțină studenții craioveni în speranța că va rămâne în oraș. „Deși astăzi trăim vremuri grele la Craiova, eu văd un viitor strălucit. Sper că vom putea să dăm un autovehicul nou în viitorul apropiat și sper că uzina de la Craiova va funcționa la capacitate maximă. Vreau să spun că avem nevoie de oameni minunați din România pentru a dezvolta această uzină, de aceea relația pe care am dezvoltat-o cu Universitatea și cu școlile tehnice este foarte importantă. Avem oportunități de sponsorizare a zece studenți cu câte 100 de euro lunar pentru fiecare, iar relația noastră se bazează pe domeniul tehnic, administrativ, ceea ce înseamnă că vom colabora mai strâns cu facultățile pentru a dezvolta aceste domenii. În ultimii ani, am oferit oportunități de internship și vom continua. Suntem în Craiova pentru a rămâne, suntem dedicați acestui oraș. Împreună cu Universitatea din Craiova, cu autoritățile locale și cu toți cei implicați, trebuie să oferim un viitor acestui oraș“, a precizat Rob Ardley, director de resurse umane la Ford. Prin urmare, tot ce le rămâne studenților de făcut este să facă față cerințelor pe care le au angajatorii.

Exigență la Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova

Sute de studenți au participat ieri și la deschiderea anului universitar de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova. Aceștia au făcut cunoștință cu cadrele didactice care le vor preda în acest an și au fost avertizați că trebuie să aloce mai multe ore studiului, deoarece examenele sunt foarte greu de promovat. Una din specializările de studiu care le-a pus probleme a fost fiziologia.
„Anul acesta au fost 50 de studenți restanțieri în sesiunea specială. Este îngrijorător și pentru a evita astfel de situații ar fi bine să învățați zi de zi, ca la liceu. Așa veți evita o astfel de situație, când studenții nu au mai avut loc în amfiteatre. Pentru mulți, această experiență a fost dramatică“, au spus profesorii de specialitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS