-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSuperstitiile care ne conduc viata

Superstitiile care ne conduc viata

Fara a fi considerati mai superstitiosi decit altii, romanii se dovedesc a fi un popor cu o multime de ritualuri mai mult sau mai putin mistice. Una dintre cele mai cunoscute superstitii este fara indoiala cea care se refera la intilnirea cu pisica neagra, asociata intotdeauna cu ghinionul, cu ceasul rau.

Daca un astfel de animal ti-a taiat calea, este musai sa scuipi de trei ori in sin pentru a alunga ghinionul. In cazul in care ai uitat ceva acasa, nu e indicat sa te intorci din drum, asta pentru a evita sa-ti mearga rau in ziua respectiva. Se stie ca nu e bine sa speli ori sa te dedai la orice alta activitate domestica in zi de duminica daca nu doresti sa fii mai apoi lovit de cine stie ce nenorocire. Daca te maninca nasul ori ti se bate vreun ochi, asteapta-te la ceva rau -cred unii- sau, dimpotriva, la ceva bun, zic altii. E rost de bani daca la un moment dat ai mincarimi in podul palmei stingi sau te paste vreun necaz financiar in cazul in care prezinti aceleasi simptome la mina dreapta. Acestea sint doar citeva dintre superstitiile care ne bintuie viata de zi cu zi si fata de care uneori devenim dependenti.

Ce determina adoptarea superstitiei

Dragos Marinescu, medic primar psihiatru, spune ca superstitia este asimilata sau nu de un om, in functie de tipul de personalitate a acestuia. „Daca cineva dispune de o personalitate euforic-expansiva, superstitia practic nu exista pentru acea persoana. In cazul in care avem insa de-a face cu o personalitate obsesiva sau obsesionala, superstitia va gasi un teren extrem de prielnic pentru a ramine si a se dezvolta, generind in acest fel alte si alte superstitii“.

Originile superstitiei se regasesc in ritualurile omului primitiv de protejare impotriva fortelor naturii, de neinteles pentru el. In acelasi timp, o superstitie atrage dupa sine o serie de gesturi, de ritualuri si in cele din urma de alte superstitii. „Daca dupa ce ti-a taiat calea o pisica neagra ti se intimpla o nenorocire, o sa te convingi ca superstitia nu e doar o simpla superstitie, ca pisica respectiva chiar este mesagerul raului. In aceste conditii vor aparea ritualurile de aparare: pasii facuti inapoi, scuipatul in sin, toate acestea reprezentind in fapt alte superstitii“, spune Dragos Marinescu.

Superstitia la romani

„Asa a fost dat sa fie“, o expresie care simbolizeaza conceptia fatalista a romanilor despre viata si care, potrivit sociologilor, este generatoare de superstitii.

Psihosociologul Iulia Negrea crede ca romanii au mostenit pe filiera greaca o atitudine de nonimplicare, de detasare fata de ceea ce li se intimpla. „Nu conteaza ce se intimpla cu noi atita vreme cit Dumnezeu se ocupa de noi de la nastere pina la moarte. Atita vreme cit evolutia fiecarei personalitati este dinainte stabilita, nu conteaza ce se intimpla cu noi, iar rolul nostru pe pamint este insignifiant, cred, in general, romanii.

Aceasta viziune asupra vietii a ajutat superstitiile sa se dezvolte“. Mai pragmatici si mai putin dispusi sa acorde credit superstitiilor de orice fel, occidentalii s-au debarasat de ele de citeva secole bune. „Neacceptind predestinarea, vesticii au transformat superstitiile in industrie, intr-o forma de a face bani. Mitul lui Dracula este cel mai bun exemplu. El a dat nastere la un roman de mare succes si la zeci de filme.

La noi, in schimb, superstitiile nu au depasit stadiul primitiv de credinta si ritual“, este de parere Iulia Negrea. Pentru unii oameni, superstitiile dau culoare vietii si doar atit, pentru altii insa, ele sint extrem de importante conducindu-i spre succes, cred ei, sau dimpotriva spre necaz, spre nenorocire.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS