18.4 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPremieră în Europa de Est - Craiova organizează Campionatul Mondial al câinilor de salvare

Premieră în Europa de Est – Craiova organizează Campionatul Mondial al câinilor de salvare

Liviu Ionescu şi labradorul Neky Liguard, ce face parte din echipa care va reprezenta România în cadrul campionatului de la Craiova (Foto: blogalinitiative.ro)
Liviu Ionescu şi labradorul Neky Liguard, ce face parte din echipa care va reprezenta România în cadrul campionatului de la Craiova (Foto: blogalinitiative.ro)

Organizaţia Mondială a Câinilor de Salvare a decis ca România să organizeze, în perioada 16 – 18 octombrie, prin Centrul Naţional de Educare Canină (CNEC), pentru prima dată în Europa de Est, Campionatul Mondial de Misiuni al Echipelor Canine de Salvare, International IRO Team Competition 2015. Acesta va avea loc la Craiova și vor participa 18 echipe din Cehia, Austria, Slovenia, Ungaria şi România. Vor fi prezenţi campionii mondiali şi europeni atât la specialităţile individuale, cât şi pe echipe.
România este reprezentată de trei labradori: Neky Liguard, Oscar Liguard şi Maya, conduşi de Alexandra Bălăşel, Carmen Popescu şi Mihai Buzata. „Prin ambiţia, perseverenţa şi munca lor, în pofida unei susţineri foarte mici din partea statului sau a mediului de afaceri, ei doresc să facă performanţă şi să intre în topul ţărilor care se mândresc cu echipe canine de salvare ce intervin în misiuni reale“, a precizat Liviu Ionescu, team-leaderul României la IRO (Organizația Mondială a Câinilor de Salvare).

Probe de foc

Fiecare echipă va intra în concurs, în formula de trei conductori cu trei câini, şi timp de 24 ore, contracronometru, toţi trebuie să treacă prin mai multe probe de căutare, cu multiple victime, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte – căutări pe suprafaţă (dispariţii de persoane) şi căutări în dărâmături (în caz de cutremure).
De asemenea, câinii trebuie să facă faţă şi probelor de abilităţi: salvarea de la înălţime, unde fiecare conductor trebuie să coboare în rapel cu câinele lui de la o înălţime de 10 m, acordarea primului ajutor uman și veterinar, proba de orientare-marş în cadrul căreia toţi concurenţii trebuie să descopere şi să parcurgă un traseu de zece kilometri pe timp de noapte.
Cei peste 74 de concurenţi, cu câinii lor, vor prezenta o paletă interesantă de rase canine: Ciobăneşti Germani, Ciobăneşti Belgieni, Ciobănești Olandezi, Labradori Retrieveri, Golden Retrieveri, Flat Retrieveri, Braci, Border Colie, Cockeri şi alţii.
Campionatul Mondial este jurizat de o echipă de arbitri internaţionali formată din: Alois Balog (Austria), Alois Russegger (Austria) şi Cedomir Joksimovic (Slovenia).
„Este pentru a patra oară când revin în România, în Craiova. CNEC a organizat excelent cele mai importante evenimente mondiale canine utilitare – Campionatul Mondial IRO WCH 2009, Congresul Mondial de Salvare – IRO Symposium 2013, International Testing Events şi acum Campionatul de Misiuni ITC 2015. Aceşti oameni, conduşi de leaderul lor, Liviu Ionescu, fac lucruri excelente, cu care românii se pot mândri. Forurile mondiale, atât IRO (Organizaţia Mondială a Câinilor de Salvare), cât şi FCI (Federaţia Chinologică Internaţională) apreciază munca depusă şi rezultatele acestor minunaţi oameni din CNEC. De aceea, considerăm Craiova un oraş important în Europa de Est“, a declarat reprezentantul din partea Organizaţiei Mondiale a Câinilor de Salvare, Helena Sabatova, care va fi prezentă la Craiova.
Obiectivul acestui grandios eveniment mondial este de a se realiza o echipă  canină recunoscută pe plan mondial, ce intervine în cazuri reale de dezastre, precum şi realizarea unei baze de date internaţionale a tuturor câinilor de căutare ce pot fi chemaţi în căutarea şi salvarea persoanelor dispărute sau aflate într-o zonă calamitată.
„Este o onoare, o mândrie, dar şi o mare responsabilitate să organizezi în Europa de Est, în România, la Craiova, asemenea evenimente mondiale. Sper ca şi prin acest tip de manifestare, eu şi echipa Centrului Naţional de Educare Canină să devenim o filă din cartea culturală universală a proiectului Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021, prin universalitatea activităţilor socio-culturale şi sportive ale tuturor celor implicaţi, a imaginii şi identificării Craiovei în plan european şi mondial. La acest eveniment venim cu o echipă de peste 80 de voluntari. Avem susţinerea Primăriei Craiova, a structurilor statale – ISU, Jandarmeria, Poliţia, SMURD, a Clubului Akademos, dar şi a celor de la Elpreco, Gazeta de Sud sau Mapamond“, a precizat Liviu Ionescu, team-leaderul României la IRO.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS