Ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm (foto), spune că România trebuie să răspundă provocării de a avea un regim de reglementare coerent, cu viziune pe termen lung, şi să se dovedească un partener de încredere pentru toţi investitorii, inclusiv în privinţa „tratamentului“ acordat companiilor.
Hans Klemm a făcut aceste declaraţii marţi, la conferinţa „The Case for Investing in Romania“, organizată de Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România).
El a spus că, pe măsură ce România face reformele necesare, stabilind o fundaţie solidă pentru creştere sustenabilă, SUA vor fi „un partener de neclintit pentru toate părţile implicate în aceste eforturi comune“, inclusiv pentru guvern, parlament, comunitatea de afaceri şi societatea civilă.
„Putem realiza obiectivele noastre comune concentrându-ne asupra a trei teme atotcuprinzătoare: securitate, democraţie şi prosperitate. În Dialogul pe tema Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, în cadrul NATO şi în alte foruri internaţionale, România a demonstrat că este un aliat real, manifestând angajament faţă de democraţia, securitatea şi prosperitatea cetăţenilor săi într-o Europă întreagă, liberă şi în pace. România a avut contribuţii semnificative la pacea şi securitatea internaţională, atât în Europa, cât şi mult dincolo de graniţele acesteia“, a declarat Hans Klemm.
Acesta a mai spus că asigurarea securităţii, însă, nu se limitează la cooperare militară şi la aplicarea legii.
„Securitatea include şi statul de drept, securitatea şi diversificarea energetică, precum şi creşterea economică sustenabilă. Acest caracter multidimensional al securităţii este reflectat foarte bine în Strategia Naţională de Apărare întocmită de preşedintele Iohannis în cursul acestui an. Nu doar securitatea este atotcuprinzătoare, ci şi democraţia. Ea este fundamentul pe care cetăţenii construiesc societăţi, culturi şi economii dinamice. Eforturile continue ale României în domeniul luptei împotriva corupţiei demonstrează angajamentul său faţă de valorile democratice şi de asigurarea prosperităţii tuturor cetăţenilor prin muncă cinstită, susţinută, nu prin nepotism sau apartenenţa la reţele de patronaj lipsite de scrupule. Prosperitatea sau existenţa oportunităţilor economice deschise tuturor cetăţenilor este, de asemenea, primordială, în absenţa ei neputându-se dezvolta societăţi dinamice“, a mai arătat Klemm în discursul susţinut la conferinţa „The Case for Investing in Romania“.
Liderii români să nu se mai amestece în administrarea companiilor de stat pentru a obţine beneficii
Ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, a spus, marţi, în discursul său susţinut la conferinţa „The Case for Investing in Romania“, organizată de Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România), că anul 2016, când vor avea loc alegeri în România, ar putea fi unul decisiv pentru ţară.
Ambasadorul american a spus că este nevoie ca România să rupă cercul influenţei politice asupra deciziilor economice şi a lansat un apel către liderii români să lase la o parte preocupările politice pe termen scurt şi să se concentreze asupra binelui ţării pe termen lung în adoptarea de legislaţie nouă sau revizuirea legislaţiei existente.
De asemenea, Hans Klemm a făcut apel către liderii români „să îi apere în mod public şi cu tărie“ pe procurorii care îi anchetează pe cei corupţi şi să sprijine un sistem judiciar independent.
„În sfârşit, România trebuie să rupă cercul influenţei politice asupra deciziilor economice. În anul 2016, vor avea loc două serii de alegeri. Acesta ar putea fi şi un an hotărâtor pentru România. Fac apel la liderii români să dea un exemplu pentru viitor: să lase la o parte preocupările politice pe termen scurt şi să se concentreze asupra binelui ţării pe termen lung în adoptarea de legislaţie nouă sau revizuirea legislaţiei existente; să înceteze să se amestece în administrarea companiilor de stat în scopul obţinerii de beneficii politice, şi să le permită acestora să îşi desfăşoare activitatea în conformitate cu bunele practici de afaceri, astfel încât toţi românii să se bucure de efectele benefice; să îi apere în mod public şi cu tărie pe procurorii care îi anchetează pe cei corupţi şi să sprijine cu tărie un sistem judiciar independent“, a afirmat ambasadorul SUA la Bucureşti.
El a mai spus că România are un mare potenţial, dar la fel de ample sunt şi reformele necesare pe care trebuie să le facă.
„Sunt convins că România are un mare potenţial, dar la fel de ample sunt şi reformele necesare pentru a-l valorifica. Încurajez România să îmbrăţişeze temele atotcuprinzătoare ale securităţii, democraţiei şi prosperităţii drept instrumente esenţiale pentru fructificarea acestui potenţial. Acestea sunt ingredientele vitale pe care investitorii străini şi români, fie ei privaţi sau de stat, le caută atunci când analizează unde să-şi îndrepte capitalul limitat. Susţinem efortul României de a asigura o fundaţie solidă pentru o creştere economică sustenabilă, bazată pe un climat investiţional transparent, previzibil şi stabil, şi susţinută de consultări cu partenerii de dialog şi măsuri ferme de guvernanţă corporativă“, a adăugat ambasadorul american.