0.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateModificarile Codului Fiscal au fost aprobate de guvern

Modificarile Codului Fiscal au fost aprobate de guvern

Indemnizatiile pentru risc maternal si pentru concediul pentru ingrijirea copilului bolnav, neimpozabile


Executivul a aprobat in sedinta de joi proiectul de modificare a Codului Fiscal, care vizeaza in principal impozitele directe: pe salarii si pe profit, si impozitele indirecte: pe consum.


In noul act normativ se face referire si la taxa pe valoare adaugata, unde au fost eliminate, incepind cu 1 iunie o serie de scutiri care nu sint in concordanta cu directivele europene. Dupa cum a declarat Ionut Popescu, ministrul finantelor publice, au fost pastrate aceleasi cote reduse pentru produsele cu impact social si cultural. „Aceste produse, care corespund directivelor europene, sint protezele, medicamentele, ziarele, cartile, spectacolele de teatru, spectacolele organizate de institutii publice si activitatile specifice posturilor publice nationale de radio si televiziune, cu exceptia activitatilor de publicitate si a altor activitati de natura comerciala“, a spus Ionut Popescu.


In ceea ce priveste impozitul pe profit, principalele modificari vizeaza impunerea cu 16%, de la 1 mai, a profiturilor realizate de persoanele juridice din vinzarea sau cesionarea proprietatilor imobiliare situate in România si a titlurilor de participare detinute la o persoana juridica româna.


Cistigul realizat de persoanele fizice din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, altele decit cele utilizate pentru afaceri, va fi inclus in categoria veniturilor impozabile si va fi impozitat cu 10%, de la 1 mai 2005.


Nu vor fi impozitate veniturile obtinute din transferul proprietatii asupra imobilelor, constructiilor si terenurilor, pentru care contribuabilului i-a fost reconstituit dreptul de proprietate in conditiile legislatiei in vigoare, precum si cele obtinute din transferul proprietatii constructiilor cu destinatia de locuinta si terenul aferent acestora, detinute cu titlu de proprietar o perioada mai mare de trei ani. De la 1 ianuarie 2006, cota de impozit pentru veniturile persoanelor fizice realizate din investitii si din transferul proprietatilor imobiliare va creste la 16%.


10% pentru veniturile obtinute din dobinzi si cistiguri


De la 1 mai 2005, se majoreaza la 10 % cota de impozit pentru veniturile sub forma de dobinzi si cistigurile din transferul titlurilor de valoare detinute sub un an, precum si cele din operatiunile de vinzare-cumparare de valuta la termen pe baza de contract si orice alte operatiuni similare, pentru persoane fizice.


Pentru cistigurile din veniturile sub forma de dobinzi si transferul titlurilor de valoare, cota de impozit se stabileste pe baza de pro rata temporis, luind in calcul o cota de 1% pentru perioada pina la 30 aprilie 2005 si o cota de 10% dupa 1 mai 2005.


Indemnizatiile pentru risc maternal si pentru concediul pentru ingrijirea copilului bolnav au fost incluse in categoria veniturilor neimpozabile.


Accizele se vor majora de la 1 aprilie


Accizele se vor majora cu 13,5%, iar data de majorare a nivelului accizelor la principalele produse supuse accizelor armonizate a fost devansata de la 1 iulie, la 1 aprilie 2005.


„Am aplicat aceasta majorare pentru ca veniturile la buget sa nu sufere o scadere, in conditiile in care bugetul de anul trecut a fost construit pe un curs leu/euro de peste 42.000 de lei, iar acum este de 36-37.000 de lei. Aceasta inseamna ca sumele in lei nu sint mai mari decit cele prevazute initial“ a spus ministrul finantelor.


Actul normativ prevede si majorarea nivelului accizelor pentru unele produse, precum si pentru produsele de lux: autoturismele si autoturismele de teren atit cele noi, cit si cele rulate, confectii din blanuri naturale, articole din cristal, produse de parfumerie, aparate electronice (cuptoare cu microunde, aparate de aer conditionat, aparate de luat imagini fixe si alte camere video cu inregistrare etc.), arme de vinatoare, iahturi si barci cu motor pentru agrement. „Am luat aceste masuri pe de-o parte pentru a aduce mai multi bani la buget, iar pe de alta parte pentru a reduce putin frenezia importurilor“, a afirmat Ionut Popescu.


In cazul autoturismelor si al autoturismelor de teren, inclusiv din import, rulate, introduse in tara in baza contractelor de leasing, baza de impozitare a acestora este valoarea de intrare la care se adauga cuantumul taxelor vamale si alte taxe speciale, dupa caz, datorate la momentul inchiderii operatiunii de import, si nu valoarea reziduala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII