-4.5 C
Craiova
miercuri, 1 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljNoua față a Facultății de Mecanică din Craiova

Noua față a Facultății de Mecanică din Craiova

Campusul Facultății de Mecanică din Craiova prinde contur. Lucrările de extindere, reabilitare și modernizare a Facultății de Mecanică se apropie de final. Peste două luni se va da în folosință un nou corp de laboratoare, o aulă ce poate fi folosită inclusiv de agenții economici, o clădire reabilitată în care se va muta decanatul facultății, terenuri de sport, precum și un nou cămin cu locuri de cazare.

În spatele clădirii centrale a Facultății de Mecanică, situată pe Calea București, este o adevărată desfășurare de forțe. 260 de persoane lucrează la îmbunătățirea infrastructurii educaționale și de cazare. În prezent, se fac finisajele interioare la toate clădirile. Studenții de la Mecanică vor avea, în primul rând, un nou cămin, care, potrivit decanului Nicolae Dumitru, va fi dat în folosință chiar din semestrul al II-lea al acestui an universitar. „Este un proiect de aproape zece milioane de euro, gândit, conceput și implementat de Facultatea de Mecanică împreună cu Universitatea din Craiova. Acest proiect are patru obiective importante. Unul dintre acestea este modernizarea fostului cămin nr. 8. Din camerele în care stăteau cinci-șase studenți cu băi comune, acum avem camere de două locuri, dotate cu frigidere, televizoare și mobilier pentru studiu. La parterul acestui cămin sunt două biblioteci, două săli de lectură, două săli de studiu individual, depozit de carte tehnică. Este un cămin care funcționează în sistem integrat, atât pentru cazare, cât și pentru învățământ“, a precizat decanul Facultății de Mecanică. Din cămin se trece printr-o pasarelă în noul corp de laboratoare. „Din acest cămin există o pasarelă care face legătura cu clădirea de laboratoare și ateliere de proiectare în suprafață de peste 5.000 de metri pătrați. Aici se găsesc aproape toate laboratoarele Facultății de Mecanică, orientate, în principal, pe cele patru domenii mari pe care le gestionăm: este vorba de ingineria automobilelor, ingineria transporturilor, ingineria fabricației sau ingineria industrială și ingineria civilă. Laboratoarele ocupă parterul și primele două etaje, iar de la etajul III începem cu atelierele de proiectare, care sunt dotate cu echipamente IT și softuri de ultimă generație. Aceste softuri gândite pentru proiectare trebuie să deservească studenții de la licență și studenții de la master, pe domeniile inginerie civilă, inginerie industrială și ingineria automobilelor și transporturilor“, a subliniat prof. dr. ing. Nicolae Dumitru.

Noi condiții de practică

Noile laboratoare vor îmbunătăți condițiile de practică ale studenților.  „Am trăit în decursul anilor momente delicate. Această clădire centrală a facultății, monument istoric, este improprie pentru desfășurarea unei activități practice de calitate în ingineria mecanică. Această clădire a fost într-o reabilitare continuă de 14 ani. Noi am mutat echipamentele dintr-o latură în alta, dintr-un laborator în altul. Am fost foarte necăjiți din acest punct de vedere. Pe de altă parte, laboratoarele noastre erau și pe strada Câmpia Islaz la cinci-șase kilometri distanță de sediul central al Facultății de Mecanică. Acolo echipamentele erau învechite, fiind mari consumatoare de energie. Sunt echipamente depășite moral. În felul acesta se impunea să găsim o soluție pentru a îmbunătăți activitățile practice, pentru că noi suntem o facultate de inginerie, iar ca să faci ingineri de calitate trebuie să faci, în primul rând, o activitate practică de calitate“, a subliniat decanul Facultății de Mecanică. Noile echipamente sunt în valoare de 800.000 de euro. În prezent se lucrează la dotrarea laboratorului de motoare, care se află la parterul clădirii de laboratoare. Totodată, studenții vor avea la dispoziție pentru activitatea practică mașini cu comandă numerică. „Am văzut că angajatorii, în principal, își doresc mult absolvenți care să știe să folosească mașinile cu comandă numerică și în felul acesta am hotărât să dau prioritate achiziționării a trei-patru mașini cu comandă numerică pe care le vom monta în labortatorul de cercetare și fabricare“, a precizat prof. dr. ing. Nicolae Dumitru.

O nouă aulă și un nou sediu al decanatului

Facultatea de Mecanică va avea și o nouă aulă, ce prinde contur între latura de vest și latura de est a vechii clădiri a Facultății de Mecanică. Noua clădire are în componență un demisol ce va fi folosit ca spațiu expozițional de agenții economici și parter cu 260 de locuri pentru diverse evenimente. Totodată, s-au finalizat lucrările la clădirea decanatului. Este vorba de construcția de pe Calea București, care a fost folosită într-un timp ca și grădiniță. „Este o clădire monument istoric în care s-a pus accent pe restaurare. Datează de la 1898“, a precizat decanul Nicolae Dumitru. Pe lângă spații de învățământ și cazare se lucrează și la spații de relaxare. „Avem și alei pietonale, spații verzi, avem și un teren cu funcționalități multiple, pentru tenis de câmp, baschet, handbal. Încercăm ca prin tot ceea ce facem să le asigurăm studenților condiții optime pentru a desfășura un învățământ de calitate“, a mai spus prof. dr. ing. Nicolae Dumitru.

În competiție cu marile centre din țară

La sfârșitul acestui an trebuie finalizate lucrările. „Lucrările trebuie terminate până pe 31 decembrie. Mai avem două luni. Stadiul executării lucrărilor este de peste 95%. Mai avem de depus două cereri de plată. Suntem în grafic și eu sper, cu ajutorul constructorului, să ne încadrăm în termen“, a spus prof. dr. ing Nicolae Dumitru. După finalizarea acestui proiect se vor reabilita și fațadele Facultății de Mecanică. Lucrările de modernizare a facultății vor continua. „Urmează un proiect pentru restaurarea fațadelor clădirii Facultății de Mecanică“, a subliniat prof. dr. ing. Nicolae Dumitru. Modernizarea va implica și îmbunătățirea programelor de studii. „O să încercăm să punem accent pe partea de activitate practică. Vrem să înființăm specializări cu predare în limba engleză, mai ales pentru ingineria automobilelor. În prezent, avem un master în limba engleză pe care l-am făcut împreună cu compania Ford, orientat pe partea de concepție, dezvoltare și fabricație în ingineria automobilelor. Am primit foarte mult sprijin din partea companiei Ford. Am avut donații de echipamente, standuri de motoare. Cu ajutorul lor am reușit să acredităm secția de ingineria automobilelor. Am reușit să avem o poziție care ne face competitivi cu centrele universitare din București, Cluj, Iași și Timișoara“, a spus prof. dr. ing. Nicolae Dumitru. Potrivit decanului Facultății de Mecanică, absolvenții acestei instituții de învățământ ajung să lucreze la companii din zona Olteniei precum Ford, Pirelli, Popeci, dar și la firme de proiectare din țară și din străinătate. Totodată, ofertele de angajare ale partenerilor economici sunt postate și pe site-ul facultății.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS