Uzina de Agent Termic şi Alimentare cu Apă (UATAA) Motru începe de astăzi furnizarea agentului termic şi a apei calde către populaţie şi instituţiile publice. Echipele UATAA Motru au finalizat reviziile la instalaţiile comune de încălzire în sistem centralizat şi au făcut deja primele probe în ceea ce priveşte furnizarea căldurii.
Motru este singura localitate din Gorj care beneficiază încă de un sistem centralizat de încălzire, restul locuitorilor din judeţ încălzindu-se pe cont propriu.
Eugen Corcoată, directorul Uzinei de Agent Termic şi Apă Caldă din Motru, a declarat că vor beneficia atât de căldură, cât şi de apă caldă toate cele 18 asociaţii de proprietari, precum şi toate instituţiile publice din administraţia locală şi unităţile de învăţământ.
În mod normal, perioada de furnizare a agentului termic este 1 noiembrie – 31 martie, însă conducerea UATAA a decis să înceapă de astăzi alimentarea locuinţelor cu agent termic, mai ales că temperaturile au scăzut atât afară, cât şi în case.
Datorii de 15 milioane de lei
Cetăţenii din Motru beneficiază de agent termic, deşi au datorii de peste 15 milioane de lei la furnizor. Unele debite sunt de mai mulţi ani, iar cu jumătate din asociaţiile de proprietari au procese pe rol. Din cauza datoriilor pe care le are la furnizori UATAA şi pentru că nu a încasat bani de la populaţie, prestatorul de servicii va intra în insolvenţă.
„Din 28 octombrie se pune în funcţiune sistemul de alimentare cu agent termic şi toată lumea va beneficia de agent termic fără discriminare. Va începe distribuţia şi la asociaţii, şcoli şi creşe şi pentru toate instituţiile publice din Motru. Preţul la gigacalorie va fi de 160 de lei şi a fost stabilit de ANRE şi aprobat de Consiliul Local. Este preţul pentru 2015 şi nu va mai fi modificat în acest sezon de iarnă“, a spus Eugen Corcoată.
Au nevoie de 80.000 de tone de cărbune
De agent termic vor beneficia peste 6.000 de apartamente din Motru. În această iarnă, UATAA Motru are nevoie de 80.000 de tone de cărbune de la Complexul Energetic Oltenia.
„Avem păcură şi suntem în discuţii pentru un contract de furnizare de cărbune cu cei din minerit. Avem nevoie în această iarnă de 80.000 de tone de cărbune. Vom încheia un contract cu cei de la Complexul Energetic Oltenia. În acelaşi timp vom furniza în sistemul energetic naţional o medie de 60 de megawaţi pe zi pentru că producem în cogenerare cu instalaţiile actuale.
Vindem pe Bursă şi vom furniza până la sfârşitul lunii martie. Avem speranţe că putem să plătim cărbunele către Complexul Energetic Oltenia pentru că şcolile şi instituţiile publice sunt bun-platnice. De asemenea, încasăm şi banii pe energia electrică şi putem să achităm cărbunele folosit pentru producerea agentului termic“, a mai declarat directorul UATAA Motru.