4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljScheletul de la Infecțioase are constructor

Scheletul de la Infecțioase are constructor

Scheletul de la Infecțioase urmează să fie amenajat, iar,  după terminarea lucrărilor, aici ar urma să fie mutate  patru secții ale Spitalului „Filantropia“ (Foto: Arhiva GdS)
Scheletul de la Infecțioase urmează să fie amenajat, iar,
după terminarea lucrărilor, aici ar urma să fie mutate
patru secții ale Spitalului „Filantropia“ (Foto: Arhiva GdS)

Recon SA va amenaja scheletul de clădire din vecinătatea Spitalului de Boli Infecțioase din Craiova. Societatea, ca lider de asociere, a fost declarată câștigătoare în urma unei licitații la care nu a făcut nimeni contestație. Contractul va fi semnat în aceste zile, iar municipalitatea își doreste ca, în toamna anului viitor, lucrarea să fie încheiată.

Asocierea de firme Recon SA – Getrix SA – GTX Proex Instal SRL – Electro Alfa Internațional SRL a câștigat licitația organizată de municipalitate pentru amenajarea scheletului de clădire de la Spitalul de Boli Infecțioase, o lucrare sistată de foarte multă vreme. La licitație se mai înscriseseră trei ofertanți (două asocieri de firme și o societate pe cont propriu), însă asocierea condusă de Recon a avut oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic.
„A câștigat Recon. Nu s-a înregistrat nici o contestație. Mâine (miercuri – n.r.) se semnează contractul, urmând ca în primele două luni să se facă proiectarea, iar din ianuarie să înceapă construcția, pe o durată de zece luni. Eu sper să fie gata cât mai repede acest spital, fiind presați să ne mutăm și de Casa de Pensii care a câștigat în instanță clădirea de pe Calea Severinului, mai ales că acolo nu mai putem face nici o investiție, nefiind clădirea noastră. Pentru mine, investițiile în sănătate reprezintă prioritatea numărul 1“, a declarat, pentru GdS, primarul Lia Olguța Vasilescu. Contactat de GdS, directorul Recon SA, Marian Petcu, a explicat că lucrarea este dificilă, dar că firmele se vor descurca. „Clădirea are niște dificultăți, dar în consolidări suntem specialiști. Termenul este de 24 de luni, dar noi am vrea să terminăm și mai repede“, a declarat acesta.

Patru secții de la „Filantropia“, mutate după reabilitare

Contractul, estimat de municipalitate la 35.663.456,48 lei cu TVA, a fost câștigat de asocierea amintită la prețul de 33.615.422 de lei cu TVA. După ce ar urma să fie amenajată această clădire, aici se vor muta patru dintre secțiile Spitalului „Filantropia“: Sec­țiile Medicală I, Medicală II, Medicală III și Secția Fizioterapie și Urgență. Conform documentației de atribuire, termenul de realizare este de maximum 24 de luni de la data atribuirii contractului, dintre care maximum trei luni pentru proiectare și maximum 21 pentru execuție.

Abandon succesiv pentru scheletul de clădire

Pentru clădirea abandonată au existat, de-a lungul timpului, mai multe planuri. La începutul anilor ‘90, aici se dorea realizarea unui spital pentru bolnavii de SIDA, cu 150 de paturi. Lucrarea a fost sistată, însă, în faza în care se află și acum, din cauza lipsei de fonduri. Apoi, proiectul a fost prins în lista de investiţii de la Ministerul Sănătăţii pentru construirea unui spital de copii cu 150 de paturi, dar şi pentru extinderea spitalului cu secţii de pneumoftiziologie, însumând tot 150 de paturi pentru adulţi şi copii. Primul proiect a fost abandonat, iar al doilea a primit răspuns negativ de la Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei Publice, cu motivarea că „în cadrul ministerului nu se derulează proiecte având ca obiective construirea şi extinderea clădirilor cu destinaţia spital“. Ulterior, administrația locală a declarat că se încearcă realizarea unui parteneriat public-privat. În cele din urmă, municipalitatea a scos la licitație, din bugetul local, execuția acestor lucrări.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS