Fostul director general şi fostul director economic al SC Construcţii Feroviare Craiova, condamnaţi în aprilie, anul trecut, la câte patru ani de închisoare pentru luare de mită, au fost eliberați condiționat de judecătorii din Craiova și Pitești.
În decembrie 2010, procurorii anticorupție din Craiova dispuneau trimiterea în judecată a trei inculpați, acuzați că au păgubit SC Construcţii Feroviare (CF) Craiova SA, societate al cărei acţionar majoritar este SIF Oltenia, cu peste 250.000 de lei. Este vorba de Costică Radovici, fostul director general al CF Craiova, Aurel Niţu, fostul director general al aceleiași societăți, dar și de Marian Enache, fostul director al unei firme din Constanţa.
Anchetatorii au stabilit că, în cursul anului 2002, cei trei inculpați au pus la cale o „afacere“ păguboasă pentru CF Craiova, dar profitabilă pentru ei, în cursul anului 2002. Cei doi directori au acceptat încheierea de contracte de vânzare-cumpărare de produse petroliere de la SC ALI PROSPERITY SRL, dar şi efectuarea de plăţi în avans către această firmă la preţuri mai mari decât cele prevăzute în contractele de vânzare-cumpărare aprobate în Consiliul de Administraţie al societăţii. În toate contractele încheiate între CF Craiova şi SC ALI PROSPERITY s-a menţionat că preţul convenit de părţi este preţul Rafinăriei Petromidia la data când are loc livrarea motorinei, însă această prevedere nu a fost respectată la nici o livrare. De fapt, Enache cumpăra motorina de la Petromidia cu banii plătiţi în avans de CF Craiova, după care livra combustibilul la societatea din Craiova la un preţ mai mare. Prejudiciul a fost stabilit de anchetatori la suma totală de 256.779 de lei. De asemenea, în urma anchetei s-a mai stabilit că, în schimbul acceptării încheierii contractelor şi al efectuării de plăţi în avans către SC ALI PROSPERITY, Radovici şi Niţu au primit de la Enache diverse sume de bani şi alte avantaje materiale. În cursul lunii septembrie 2003, Enache i-a dat lui Radovici 14.000 de euro, iar câteva luni mai târziu, în decembrie, Radovici s-a întâlnit cu Enache la restaurantul Vulturul din Bucureşti, unde a mai primit o şpagă de 3.000 de euro. Tot în toamna anului 2003, Niţu a primit de la Enache suma de 40.000 de lei. Ulterior, în perioada 23 iulie – 1 august 2004, fiul directorului Radovici a petrecut un sejur la hotelul Perla din Mamaia, contravaloarea sejurului (2.050 de lei) fiind achitată de Marian Enache la solicitarea lui Radovici.
Condamnați și eliberați condiționat
În decembrie 2010, cei trei inculpaţi au fost trimişi în judecată pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, respectiv dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dosarul fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj. În iulie 2012, judecătorii doljeni i-au găsit vinovaţi şi i-au condamnat pe cei trei inculpaţi: directorii Costică Radovici şi Aurel Niţu au primit câte cinci ani de închisoare cu executare, iar Enache – o pedeapsă de zece ani de închisoare, la care instanţa a adăugat un spor de doi ani. Sentinţa a fost atacată cu apel de cei trei inculpaţi, iar, pe 30 aprilie, anul trecut, Curtea de Apel Craiova a dat o hotărâre definitivă în acest dosar de corupţie. Instanţa a redus cu câte un an pedepsele directorilor Radovici şi Niţu. În schimb, instanţa a încetat procesul penal faţă de Enache.
În cursul lunii septembrie, după ce au executat câte un an și jumătate de închisoare, Radovici și Nițu au cerut instanțelor de judecată eliberarea condiționată din pușcărie. Astfel, pe 12 octombrie, Aurel Nițu a fost eliberat condiționat din Penitenciarului Spital Colibaşi printr-o hotărâre a Tribunalului Argeș, iar Radovici a fost eliberat ieri din Penitenciarul Pelendava. Radovici a fost eliberat printr-o hotărâre a judecătorilor de la Tribunalul Dolj.