5.9 C
Craiova
joi, 14 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSportZece școli doljene au primit table de șah

Zece școli doljene au primit table de șah

Șahul, supranumit și sportul minții, va putea fi practicat ca materie opțională de elevii din clasele primare de la zece instituții de învățământ din județul Dolj. Președintele Federației Române de Șah, Sorin Iacoban, a înmânat vineri profesorilor doljeni seturi de șah, în cadrul unei întâlni care a avut loc la sediul Inspectoratului Școlar Județean Dolj și la care au mai participat Nicușor Cotescu, inspector general adjunct, și Alin Vancea, inspector școlar de specialitate. Cinci dintre cele zece școli doljene care au intrat în programul național „Educație prin şah“ sunt din Craiova: Colegiul Național „Frații Buzești“, Colegiul Național „Carol I“, Școala Generală „Traian“, Școala Generală „Gheorghe Țițeica“ și Școala Generală „Alexandru Macedonski“, iar celelalte cinci sunt din mediul rural, de la Ișalnița, Cerăt, Leu, Galicea Mare și Țuglui.
Sorin Iacoban a explicat care elevi pot practica șahul în școli și cu cine: „Am făcut curs cu profesorii de sport, dar și de alte materii. Am lucrat o programă pentru primii doi ani de studiu, care pot fi clasa zero și clasa I, sau clasa I și clasa a II-a. Totul ține pentru ce optează cei de la școli.
Acum am donat seturile de șah în țară, iar etapa următoare este să discutăm serios cu cei de la Ministerul Educației cum să implementăm această materie, ca ea să existe cu adevărat în școli. Părinții sunt cei care de obicei stabilesc ce materie opțională să facă copiii lor, dar eu vreau să știe că pot face și șah. Am observat la inspectoratele școlare din țară o deschidere tot mai mare către acest sport, care acum e o știință. În Rusia sunt academii și universități de șah. Deocamdată nu avem pretenții să avem academii, ci să introducem șahul în școală“.
Șeful Federației Române de Șah, Sorin Iacoban, a vorbit despre beneficiile practicării șahului: „Studiile au demonstrat că șahul practicat la vârste fragede, de la patru la 12 ani, dezvoltă enorm personalitatea copiilor, abilitățile de comunicare, gândirea ordonată și responsabilitatea, pentru că atunci când faci o mutare încerci să fii responsabil. Vorbind de șahul rapid și blitz, se iau decizii importante într-un timp foarte scurt. Practicarea șahului duce la performanțe, nu doar la șah. De exemplu, la Iași, 45 la sută dintre copii care au făcut șah la vârste fragede acum sunt olimpici la alte materii“. Un set de șah cuprinde table, piese, un manual acreditat de minister și o tablă demonstrativă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS