Conducerea Ministerului Sănătăţii susţine, în contextul criticilor privind refuzul ajutorului din alte state pentru tratarea sau transferul victimelor din Colectiv, că încă din 31 octombrie a avut discuţii cu medici din Israel şi Franţa, iar apoi cu specialişti din alte zece ţări, informează Mediafax.
Ministerul Sănătăţii a transmis, sâmbătă, un comunicat de presă în care face precizări în urma unor informaţii potrivit cărora a apelat prea târziu la ajutorul experţilor străinăini pentru tratarea sau transferul unor victime din clubul Colectiv.
Conducerea Ministerului Sănătăţii susţine că încă din noaptea de 31 octombrie au fost discuţii cu miniştri şi echipe medicale din Israel şi Franţa, iar apoi cu specialişti şi autorităţi din alte zece ţări, dar experţii străini ”au recunoscut gravitatea arsurilor şi prognosticul rezervat în peste 80 de cazuri”.
„Încă din noaptea de 31 octombrie 2015, atât ministrul Sănătăţii Nicolae Bănicioiu, cât şi membri în conducerea Ministerului Sănătăţii au avut primele discuţii cu medicii şi reprezentanţii ministerelor omoloage din Israel şi Franţa. De altfel, Franţa este partenerul României într-un proiect de construcţie a cinci centre pentru tratarea arsurilor grave, cu fonduri de la Banca Mondială”, spune ministrul Sănătăţii.
Potrivit acestuia, colaborările au fost extinse în zilele de 1 şi 2 noiembrie, atunci când s-au purtat corespondenţe cu Israel, Republica Moldova, Turcia, SUA, Marea Britanie, Olanda, Ungaria, Belgia, Elveţia şi Slovacia şi cu organizaţii precum Crucea Roşie.