O mare parte a asociațiilor de proprietari din Craiova a returnat furnizorului de căldură facturile pentru luna octombrie, deoarece SC Termo a „uitat“ să monteze aparatele de măsură a consumului de căldură.
Reprezentanții asociațiilor sunt revoltați. Aceștia au returnat facturile furnizorului de căldură SC Termo Craiova și au solicitat recalcularea consumului. Sunt în această situație Asociația de Proprietari 3 Sărari – Siloz, Asociația de Proprietari 16 Eroilor – Valea Roșie, Asociația de Proprietari 6 Eroilor – Valea Roșie, Asociația de Proprietari nr. 23 Craiovița Nouă, Asociația de Proprietari nr. 9 Lăpuș-Argeș.
„Am mers la Termo și am anunțat că returnez factura la căldură. Am solicitat totodată recalculare. Când am întrebat furnizorul cum va calcula factura la căldură, pentru că nu ne-au montat gigacalorimetrele, au spus că vor estima consumul în comparație cu aceeași lună a anului trecut. Nu este așa. Factura totală pe luna octombrie este de 13.569 de lei la un consum de 61 de gigacalorii, totul estimativ. Dar comparând cu luna octombrie 2014, am avut un consum de 34 de gigacalorii și o valoare de 7.699 de lei. Se vede clar că factura este dublată. Diferența se vede și pe scări. De exemplu, avem la blocul nr. 5, scara c, în 2014 un consum de 3,70 gigacalorii, iar în octombrie 2015 avem un consum de opt gigacalorii. La blocul 17, scara 2, am avut în octombrie 2014 un consum de 2,86 gigacalorii, iar acum avem 6,24 gigacalorii. Înțelegeam să fie una, două gigacalorii în plus, dar este dublu. Nici la acest moment Termo nu a montat aparatele de măsură în două blocuri. În plus, proprietarii au repartitoare și foarte mulți le-au ținut închise“, a spus Marin Trăsnitu, președintele Asociației de Proprietari nr. 6 Eroilor – Valea Roșie.
Asociațiile refuză facturile
Reprezentanții asociațiilor de proprietari se plâng de faptul că oricum s-ar fi făcut această estimare, diferența este prea mare între octombrie 2014 și octombrie 2015.
Factura la căldură pentru luna octombrie a acestui an este în valoare de 29.171 de lei în timp ce anul trecut a fost de 20.933 de lei. Este o diferență de aproape 10.000 de lei. Și diferența se vede și la blocuri. De exemplu, la blocul M 34, anul trecut, a fost o factură de 934 de lei căldura, iar în acest an au o factură în valoare de 2.078 de lei. Noi am avut o problemă; din cele 26 de scări nu s-au montat gigacalorimetrele pe 14 scări. Ni s-a spus de la Termo că o să vadă ce mod de calcul vor găsi. Am refuzat această factură și le-am solicitat să ne facă alt calcul“, a explicat Marcel Cumpănașu, președintele Asociației de Proprietari nr. 3 Sărari-Siloz.
În aceeași situație este și Asociația de Proprietari nr. 23 Craiovița Nouă. Aici consumul facturat de furnizorul de căldură pentru octombrie 2015 este cu mult mai mare decât anul anterior. „Facturile sunt mai mari, dacă ne raportăm la aceeași perioadă a anului trecut. Pentru cele 19 scări, câte avem în asociație, Termo ne-a facturat un consum în valoare de 37.687 de lei. În timp ce factura din 2014 a fost de 23.664 de lei“, a spus Gheorghe Berceanu, președintele Asociației de Proprietari nr. 23 Craiovița.
Facturi triple la căldură
În cazul altor asociații de proprietari, facturile pentru prima lună de căldură s-au triplat. Este cazul Asociației nr. 16 Eroilor din Valea Roșie, unde proprietarii au constatat că aparatele care măsoară consumul de căldură sunt defecte. Prin urmare, furnizorul a spus că va estima consumul prin comparație cu luna octombrie a anului trecut.
„Facturile din luna octombrie 2015 sunt duble și chiar triple față de anul trecut. Pentru cele 23 de scări din asociație avem o factură de 32.935 de lei, în timp ce anul trecut am avut 20.834 de lei. După ce le-am împărțit pe fiecare bloc și apartament, am observat că unele sunt triple. Nu mai putem să le returnăm pentru recalculare, dar voi solicita totuși SC Termo să recalculeze și să-mi scadă în luna următoare consumul trecut eronat“, a afirmat președintele Asociației nr. 16 Eroilor – Valea Roșie, Apostol Ionel.
Contactați de GdS, reprezentanții SC Termo Craiova SRL au declarat că astfel de aparate nu au mai fost achiziționate din 2006. „Au fost cazuri izolate, dar se vor rezolva. Se întâmplă acest lucru de cât timp există această societate. Trebuie știut și faptul că aceste aparate de măsură se mai și defectează și că din 2006 nu s-a mai achiziționat nici un astfel de aparat“, a declarat Dan Magla, administratorul SC Termo Craiova SRL.