Creştinii îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei, ocrotitorul României și apostolul care a răspândit creștinismul pe teritoriul țării noastre.
Peste 700 de mii de români îşi serbează astăzi onomastica de Sfântul Andrei. Numit de credincioşi şi cel dintâi chemat, Sfântul Andrei este cel care a răspândit doctrina creştină strămoşilor noştri.
Sfântul Andrei este fratele sfântului Petru. Acesta a fost mai ântâi a fost ucenicul lui Ioan Botezătorul. L-a urmat apoi pe Isus Hristos şi a sfârşit prin a fi răstignit la Patras, lângă Corint, cu capul în jos, pe o cruce în formă de X, căreia i s-a spus Crucea Sfântului Andrei.
Sarbatoarea Sfântului Andrei este plina de superstiţii precreştine. Cel mai cunoscut obicei este acela de a pune grâu la încolţit pentru testarea belşugului din anul următor. Tot această zi mai este cunoscută zi și sub denumirea de Ziua Lupului sau Gadinetul Șchiop. Legendele spun că în noaptea sfântului Andrei , lupii se adună, iar acesta împarte prada fiecărui lup, pentru iarna care începe.
Tot în această noapte fetele şi-au putut afla ursitul. Astfel, în speranța că-l vor visa pe viitorul soț, fetele pun sub pernă, la culcare, un fir de busuioc sfințit.
O altă tradiţie respectată de tinerele care vor să se mărite este aceea a „făcutului cu ulcica”. La miezul nopții, tânăra întoarce cu gura în jos o ulcică nouă de lut, iar pe dosul vasului lasă să pâlpâie trei cărbuni. În timp ce rotește ulcica ușor, rostește o incantație pentru a-l atrage pe cel iubit.
Vremea din noatea sfantului Andrei ne va spune si ce iarnă vom avea. Dacă este cer senin şi lună plină, iarna va fi una blândă, însă dacă cerul este întunecat atunci iarna va fi una grea.
Numele sfântului Andrei derivă din din grecescul Andreas, care înseamnă „viteaz”, „bărbătesc”. Multe biserici au ca ocrotitor pe Sfântul Andrei , dar cel mai mare pelerinaj are loc la Peştera Sfântului Andrei în Dobrogea lângă satul Ion Corvin.
Ziua marchează debutul sezonului sărbătorilor de iarnă, care vor continua cu Sfântul Nicolae, celebrat pe 6 decembrie, și se vor încheia de Bobotează, pe 6 ianuarie.