3.4 C
Craiova
sâmbătă, 4 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateProf. dr. Ion Georgescu: „Ar trebui stabilit ce înseamnă spital privat și spital de stat“

Prof. dr. Ion Georgescu: „Ar trebui stabilit ce înseamnă spital privat și spital de stat“

Prezent la emisiunea „Ora de Sănătate“, difuzată la Alege TV, prof. dr. Ion Georgescu a vorbit despre activitatea din clinica pe care o conduce (Foto: Arhiva GdS)
Prezent la emisiunea „Ora de Sănătate“, difuzată la Alege TV, prof. dr. Ion Georgescu a vorbit despre activitatea din clinica pe care o conduce (Foto: Arhiva GdS)

A fost declarat chirurgul anului în 2008, iar în 2010 a fost decorat de preşedintele României cu distincţia Meritul Sanitar în Grad de Cavaler. Prof. univ. dr. Ion Georgescu, șeful Clinicii de Chirurgie I din cadrul Spitalului Județean de Urgență Craiova, a pus pe picioare o puternică activitate de cercetare. Născut să salveze vieți, chirurgul craiovean a mâncat și a dormit timp de patru ani în spital, mânat de dorința de a face performanță. Și a reușit! Ne-a vorbit despre clinica pe care o conduce, dar și despre problemele din sistemul medical.

Clinica de Chirurgie I din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova este una dintre clinicile performante ale unității medicale. Anual, aici se fac în jur de 3.000 de intervenții. Prof. univ. dr. Ion Georgescu lucrează de 40 de ani în clinica pe care acum o conduce. A făcut și face performanță într-un sistem medical cu multe neajunsuri. A ajuns la 15.000 de operații. Au fost intervenții în care a operat purtând ciorapi antivarice, pentru că au durat mai bine de opt ore. În Clinica Chirurgie I se face acum orice operație, mai puțin transplant hepatic și renal pentru că lipsește aparatura și costurile sunt foarte mari. „Dispunem de aparatură cu care să ne putem desfășura activitatea, iar rezultatele sunt foarte bune. Dar, discutând de respectarea unor reguli generale ale chirurgiei, trebuie ținut cont că acest spital are peste 50 de ani. Nu există blocuri operatorii suficiente. Toată lumea trebuie să facă programare și nu poți să folosești toată forța profesională a clinicii pentru că ești limitat de săli. Însă, în general, cu sprijinul consiliului județean, blocurile operatorii au fost renovate. Am primit și aparatură“, a spus șeful Clinicii de Chirurgie I.

„Este o meserie grea, cu o perioadă lungă de pregătire“

Populația tot mai îmbătrânită face ca numărul pacienților care au nevoie de operații să fie tot mai mare. Chirurgii, însă, sunt tot mai puțini. Acum se caută specialiști pentru Clinica de Chirurgie Cardiovasculară, care se construiește în curtea SJU. „Pentru această clinică avem o parte dintre specialiști, dar mai este nevoie de oameni. Criza de chirurgi este un fenomen european. Se mai ocupă doar 50% dintre locurile scoase la rezidențiat. Este o meserie grea, cu o perioadă lungă de pregătire, cu o legislație foarte dură pentru malpraxis. 70% dintre specialiștii în această ramură sunt femei. Mulți chirurgi vorbesc despre feminizarea chirurgiei, ceea ce este un atu pentru că femeile au o chemare spre această activitate. Mulți dintre chirurgii noștri pleacă în străinătate“, a explicat prof. univ. dr. Ion Georgescu.

Bloc operator de urgență, în UPU

În prezent, se lucrează și la extinderea Unității de Primiri Urgențe (UPU) Craiova. Aici o să fie înființat un bloc operator de urgență. „Acest bloc operator o să ducă la creșterea calității actului medical. Omul vine în UPU, iar la etajul I o să fi blocul operator pentru toate specialitățile. Bolnavul nu mai trebuie transportat la etajul cinci sau șapte. Probabil, într-un an, o să înceapă să funcționeze. Urgența este foarte aglomerată, dar până nu ne extindem nu putem să facem nimic“, a adăugat medicul.
Prof. univ. dr. Ion Georgescu are competențe profesionale în chirurgie laparoscopică din 1996. Specialiștii din Clinica I Chirurgie sunt printre puținii din zonă care au început să realizeze și chirurgie ginecologică. „Suntem unul dintre cele cinci-șase centre de training din România. Am început cu colecistul, dar ne-am extins și către chirurgia ginecologică și cea a obezității. Casa de Asigurări nu plătește internarea pacientului, ci numai un set de instrumente, dar față de un spital privat, pacientul achită mult mai puțin la stat. Astfel de intervenții presupun muncă de echipă, colaborare cu psihologul, dar și cu alți specialiști. În jur de zece cazuri am avut până acum, pentru că am început din primăvară să facem astfel de operații“, a precizat prof. dr. Ion Georgescu.
Chirurgia robotică este un capitol care lipsește. Costurile pentru achiziționarea și, mai ales, întreținerea unei astfel de aparaturi sunt enorme, iar Spitalul Județean de Urgență Craiova nu are cum să le susțină. Atunci când specialiștii consideră că un pacient ar putea fi mai bine operat într-o secție care dispunde de astfel de tehnică, bolnavul este trimis acolo. „Acum doi ani s-a făcut un program în care am fost și noi incluși. Robotul este foarte costisitor, costă enorm instalarea lui, trusele, pensele… Îți trebuie un spațiu mare de depozitare. În anumite intervenții, poți să operezi mai bine cu el. Costurile sunt, însă, mari, iar operațiile laparoscopice sunt mai ieftine. La cazurile la care considerăm că un coleg cu robotul poate să facă mai mult decât noi, trimitem pacientul acolo“, a mai spus șeful clinicii.

„Spitalul este vechi și sunt greu de respectat condițiile optimale“

Infecțiile intraspitalicești sunt o problemă în România și peste tot în lume. Prof. dr. Ion Georgescu spune că acum sunt mai frecvente infecțiile cu clostridium difficile. „Sunt diverși factori care determină aceste infecții, supraaglomerarea, toate intrările și ieșirile din spital. Trebuie să ai în permanență un număr de paturi libere și să poți să faci rotația pentru dezinfecție. Circuitele unității sunt importante. La noi, spitalul este vechi și sunt greu de respectat condițiile optimale. La mine în secție, vinerea, două-trei saloane intră în dezinfecție. Mai depinde și de bolnav. Poate își autoadministrează antibiotice și crește selecția de germeni. Acum este mai frecventă infecția cu clostridium difficile. Clostridium este o bacterie pe care omul o are în organism, dar care se activează în anumite condiții. Există situații în care bolnavul ia un anumit antobiotic care distruge anumite bacterii și activează altele. În toată lumea există infecții“, a menționat chirurgul.
Diferența între ce se face la noi şi măsurile luate de spitalele din Occident pentru evitarea infecțiilor este mare. „Față de spitalele din Occident, diferența este mare. Am fost într-o comisie a Uniunii Europene și am văzut multe blocuri operatorii. Nu se compară cu ce avem noi. Un chirurg trece prin trei-patru camere, totul este special făcut pentru sala de operație, aparatul de încălzit, ventilația. Totul este izolat. Există trusă de șase mopuri pentru fiecare cameră. Când intri dintr-un nivel în altul, schimbi tot ce ai pe tine“, a povestit dr. Georgescu.

Cercetarea, punctul forte

Prof. dr. Ion Georgescu este recunoscut pentru activitatea de cercetare, care include peste 200 de titluri de lucrări publicate în țară și în străinătate și granturi de cercetare, alături de conducerea de doctorate. „Ne-am adaptat noului. Chirurgia laparoscopică a derivat chirurgia prin orificii naturale. Anumite persoane nu vor să aibă cicatrice după operație și pentru ei s-a scos experimental colecistul prin stomac. Am făcut o cercetare pe această temă. Am realizat experimente pe porc și am ajuns la concluzii care au fost apreciate, iar lucrarea a fost publicată într-o mare revistă. Altă cercetare este cea care a reprezentat și lucrarea mea de doctorat, fistule digestive postoperatorii, unde am inventat o nouă metodă, care dă rezultate foarte bune. Am colaborat cu colegii noștri din țară pentru granturi foarte mari și mulți tineri din clinică sunt membri în anumite granturi la București, Iași, Târgu Mureș“, a mai menționat chirurgul.
Acum cercetarea se îndreaptă spre tumori, întâlnite mai frecvent decât în alți ani. „Dacă înainte cancerul gastric era frecvent, acum este o explozie de pacienți cu cancer de colon, rect și cancer pancreatic. Un profesor de la Cluj a spus că, dacă altădată întâlneam 40 de cazuri de pacienți cu cancer de colon, acum întâlnim 400“, a spus șeful Clinicii de Chirurgie I.
Profesorul Georgescu este de părere că ar trebui păstrat un echilibru între spitalele publice și cele private. „Ar trebui stabilit ce înseamnă spital privat și spital de stat pentru că mereu la spitalele finanțate de stat o să fie bolnavi foarte grav, cele mai complexe cazuri, iar în privat o să fie cazurile care nu costă foarte mult. Problema cea mai mare va fi lipsa medicilor. Un profesor algerian spunea că numai Dumnezeu știe care va fi viitorul chirurgiei“, a conchis prof. dr. Ion Georgescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS