20.6 C
Craiova
luni, 30 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljZiua Europeană a Avocaților, aniversată și la Craiova

Ziua Europeană a Avocaților, aniversată și la Craiova

Avocații din cadrul Baroului Dolj au marcat, ieri, Ziua Europeană a Avocaților, prin organizarea unei mese rotunde cu tema „Libertatea de exprimare a avocatului“, dar și prin lansarea lucrării „Descentralizarea. Studiu comparativ“, al cărei autor este avocatul Paul Nedelcu.
Potrivit reprezentanților Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR), inițiativa aniversării Zilei Europene a Avocaților a fost luată anul trecut de Consiliul Barourilor Europene (CCBE). Pentru anul acesta, tema aleasă este „Libertatea de exprimare“, în contextul în care, pe plan european, au avut loc crime motivate de curente fundamentaliste, extremiste, opuse dreptului la liberă exprimare. Un exemplu este tragedia din redacția publicației franceze Charlie Hebdo, din 7 ianuarie 2015.
În România, celebrarea Zilei Europene a Avocaților este organizată în zilele de 10-11 decembrie 2015. Printre temele abordate se numără hotărârea pronunțată de Marea Cameră a CEDO în cauza Morice contra Franței, care se referă la libertatea de exprimare în presă a avocatului pentru apărarea clientului său, precum și atacul asupra redacției Charlie Hebdo din Paris. Cu această ocazie sunt organizate conferințe și dezbateri la care, alături de avocați, sunt invitați reprezentanți ai instanțelor și parchetelor, ai Ministerului Justiției, cadre universitare și jurnaliști. În anul 2014, Ziua Europeană a Avocaților a vizat rolul acestora în promovarea respectului pentru lege și justiție atât la nivel național, cât și la cel european.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS