Autorităţile fiscale au publicat un Ordin care optimizează costurile cu recuperarea creanţelor nesemnificative şi cu recuperarea dobânzilor şi penalităţilor de întârziere cu valoare redusă, scrie hotnews.ro.
În vederea creşterii eficienţei procesului de recuperare a datoriilor către Stat, ANAF a decis că este benefic pentru buget să anuleze creanţele fiscale cu valoare simbolică pentru care cheltuielile de recuperare ar fi fost mai mari.
Potrivit art. 266 alin. (5) din noul Cod de procedura fiscală, adoptat prin Legea nr. 207/2015, se anulează creanţele fiscale ale unor contribuabili restanţi la buget, aflate în sold la 31 decembrie, când valoarea acestora este mai mică de 40 lei.
Documentul reglementează procedura efectivă de aplicare a acestei prevederi, ocazie cu care se adoptă şi procedura de comunicare a actelor administrative de anulare.
Pentru aceste creanţe bugetare, s-a stabilit anularea şi scăderea din evidenţă în primele 7 zile ale anului următor.
Separat de această procedura a anulării unor creanţe bugetare cu suma redusă, se adoptă şi procedura comunicării actelor administrative fiscale prin care se instituie dobânzi şi penalităţi de întârziere cu valoare mică şi este mai eficientă colectarea lor periodică, faţă de o procedură de notificare imediată.